Mersin Üniversitesi (MEÜ) Tıp Fakültesi Kulak, Burun, Boğaz (KBB) Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat Ünal, alerjisi olan hastaların çok dikkatli olması gerektiğini ifade ederek, "Alerji öldürebilir. Özellikle çok yoğun o alerjiye maruz kalırsanız vücudunuz aşırı bir reaksiyon gösterebilir. Bu aşırı reaksiyon hem alerjik rinit gibi görülürken beraberinde hasta astım krizine girip ölebilir" dedi.
Alerji ile ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Murat Ünal, özellikle bu mevsimde alerji görülmesinin arttığını kaydetti. Temel olarak alerjide saman nezlesi dedikleri alerjiyi sıklıkla gördüklerini belirten Ünal, "Bu burun tıkanıklığı, burun akıntısı, özellikle bir başladı mı 5-10 kez süren hapşırma ataklarıyla giden semptomlar olan bir hastalık. Aynı zamanda geniz akıntısı olabilir, sinüzitle karışabilir, baş ağrısı yapabilir bu grup hastalıklar. Ayrıca bu hastalıklar burun için enjeksiyonlarını da kolaylaştırabiliyor. Şikayetler sinüzitle çok sıklıkla karışabiliyor. Ben sinüzit miyim diye gelen hastaların bir kısmında alerji rinit görüyoruz. Alerji riniti tedavi edince sinüzitlerinin de gerilediğini görüyoruz" ifadelerini kullandı.
Saman nezlesinin en sık sebebinin ev tozları olduğunu vurgulayan Ünal, "Ev tozları da bildiğiniz gibi evin içinde oluşan toz diyoruz ama aslında o toz değil alerjiye yol açan. Aslında o tozun içinde yaşayan mikroskobik canlılardır. Biz o mikroskobik canlılara karşı alerji geliştiriyoruz. Son yıllarda bu tip canlıları öldüren temizlik malzemeleri çıktı. Bu tip alerjisi olanların bunları kullanması gerekiyor ve bu tip toz tutmayan yatak, yorgan gibi nevresim takımları kullanılmalı. Çünkü alerjik rinitte iki tip görüyoruz. Bir tanesi hastanın şikayetleri yıl boyu devam ediyor. Bir tanesi de sadece mevsimlerde ortaya çıkıyor. Sadece mevsimlerde ortaya çıkanları kontrol etme şansımız biraz daha iyi oluyor. Çünkü alerji mevsimi başlamadan önce bazı ilaçlarla öncesinden önlem alıyoruz. Hasta alerji mevsimine girmeden önce bu ilaçlarını kullanıyor ve alerji mevsimini çok az şikayetlerle atlatıyor. Çünkü alerji rinit saman nezlesi hayat kalitesini son derece bozan bir hastalık. Bu yüzden de tanısının konulup, tedavisinin yapılması gerekiyor" diye konuştu.
Alerjinin yüzde yüz bir tedavisinin olmadığına vurgu yapan Ünal, "Alerjide yüzde 100 beni bu işten kurtarır denebilecek mucize bir ilaç yok. Sadece bazı alerjenler konusunda aşı terapisi var. Onlara da 3-5 yıl devam edilmesi gerekiyor. Onunla belki kurtulma şansınız olabilir. Ama birçok alerjene karşı alerjikseniz, tedavi şansı yok. Bundan dolayı alerjide korunma çok önemli oluyor. Mümkünse alerji olduğunuz şeyden uzak durmanız gerekecek. Tabi bu her zaman mümkün değil. Mümkün olmadığı için de alerji semptomları eğer mevsimselse daha başlamadan koruyucu ilaçları kullanmak eğer yıl boyu devam edense yıl boyunca ilaçlarımızı kullanmak, tedavimizi olmak gerekiyor. Çünkü aslında yapılan tedavi değil daha çok alerjik şikayetleri baskılamadır" şeklinde konuştu.
Alerjinin insanı öldürebileceğinin altını çizen Ünal, sözlerini şöyle sürdürdü: "Özellikle bazı bahar mevsimlerde olabiliyor. Gezmeye gidiyorsunuz bir yere. O bölgede çok yoğun o alerjiye maruz kalırsanız, vücudunuz aşırı bir reaksiyon gösterebilir. Bu aşırı reaksiyon da astım benzeri nefes almanızı tıkayabiliyor. Hem alerjik rinit gibi görülürken beraberinde bu hastalıkta astım krizine girip ölebilir bir hasta. Çok dikkatli olmak gerekiyor. Çok yoğun polenlerin uçuştuğu, özellikle piknik alanlarında alerjisi olan, alerji duyarlılığı olan kişilerin dikkatli olması gerekiyor. Yine bazen nadiren de görsek anjiyo nörotik ödem diyoruz. Anjiyo nörotik ödem alerjiye maruz kalındığında aniden özellikle boğaz ve gırtlak bölgesinde aşırı şişme ve ödem oluşur. Çok hızlı gelişir bu. Bu çok hızlı gelişen ödem nedeniyle de hasta hayatını kaybedebilir. Onun için bunlara çok hızlı müdahaleler gerekiyor. Bunlar tabi çok çok az gözüküyor. Daha çok astım tarzı akciğerinde etkilendiği durumlarda ölümler oluyor. Ancak bu iki durum da tehlikeli olabilir. Bu yüzden çok dikkatli olmak gerekir."
İHA