Hrant Dink suikastına ilişkin olarak "kamu görevlilerinin ihmali olduğu" iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında serbest bırakılan 9 Emniyet görevlisinin tutuklanmasını talep eden savcının yaptığı itiraz reddedildi. Değerlendirmeyi yapan İstanbul 3. Sulh Ceza Hakimliği,"usûl ve yasaya aykırı bir yön bulunmadığı" gerekçesiyle, şüphelilerin serbest bırakılma kararına yapılan itirazı kabul etmedi.
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink suikastına ilişkin “kamu görevlilerinin ihmali olduğu" iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Savcısı Gökalp Kökçü, 7 Ekim'de ifadelerini aldığı 9 Emniyet görevlisini tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk etmişti.
TÜM ŞÜPHELİLER SERBEST KALMIŞTI
Ancak Nöbetçi İstanbul 2. Sulh Ceza Hakimliği, "Tasarlayarak öldürmek", "Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve üye olmak" ve “Resmi belgeyi bozma, yok etme veya gizleme" suçlarının vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumunu dikkate alarak, tutuklama tedbiri mağduriyete yol açacağından dolayı tüm şüphelilerin serbest bırakılmalarına karar vermişti. Bunun üzerine, Emniyet görevlileri Faruk S., Yılmaz A. ve Osman G. ile Mehmet A. ve Onur K. serbest bırakılmıştı.
ÖNCEKİ TUTUKLULUKLARI NEDENİYLE CEZAEVİNE GÖNDERİLDİLER
Eski İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, eski Cizre Emniyet Müdürü Ercan Demir, Emniyet Amiri Özkan Mumcu ve polis memuru Muhittin Zenit ise söz konusu suçlardan serbest bırakılmalarına rağmen, haklarında "Kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi" suçundan dolayı önceden tutukluluk halleri bulunması nedeniyle serbest bırakılmamış, tutuklu bulundukları cezaevine gönderilmişlerdi.
ÜST MAHKEME SAVCININ İTİRAZINI REDDETTİ
Savcı Gökalp Kökçü, mahkemenin bu kararına tüm şüphelilerin tutuklanması talebiyle itirazda bulunmuştu. İtirazı değerlendiren İstanbul 3. Sulh Ceza Hakimliği ise “Usûl ve yasaya aykırı bir yön bulunmadığı" gerekçesiyle şüphelilerin serbest bırakılma kararına savcının yaptığı itirazı reddetti.