HABER

Diş Estetiğinde Son Trendler

Diş Estetiğinde Son Trendler

Diş estetiği genel bir yüz estetiğinin çok önemli bir parçası. Düzgün ve sağlıklı dişler, güzel bir gülüşe ve çekici bir yüze sahip olabilmek için şart.

Ancak tabiki, dişlerin kime veya neye göre güzel olduğu ise biraz göreceli bir kavram. mikrocerrahi yöntemleri ile yapılan müdahalelerdir.
Son 25 yıl içerisinde, teknolojinin de gelişimine paralel olarak ortaya çıkan uygulamalar, kırık çatlak, renk değişikliğine uğramış veya aralıklı dişleri estetik bir biçime getirek, sağlıklı, güzel ve mutlu bir gülüş sağlamayı hedefliyor. Ayrıca farklı istek ve tercihlere de rahatlıkla cevap verebiliyor.

Bugün dünyada uygulanan en gelişmiş ve ileri tekniklerin hepsi Türkiye’de de uygulanıyor. Ülkemizde estetik diş hekimliğine yönelik son derece başarılı uygulamaları yapan pek çok diş hekimi var. Estetik diş hekimliği kapsamında yapılan uygulamaların başında diş beyazlatma ve porselen kaplamalar gelmektedir.

**Günümüzdeki Uygulamalar

**

**Diş Beyazlatma

**

Günümüzde, dişlere yapılan estetik amaçlı uygulamalar söz konusu olunca akla ilk gelen beyaz dişlerdir. Bu amaçla en son teknolojilerin kullanıldığı diş beyazlatma(bleaching) giderek daha popüler hale gelmektedir. Bu uygulamayla, dişlerinizin rengini sadece birkaç saat veya seans sonrasında 3 ile 10 renk tonu arasındaki bir oranda açmak ve dişlerinizde çarpıcı bir değişiklik yapmak mümkündür. Bleaching söz konusu olunca, diş hekimlerinin üzerinde önemle durduğu nokta, bunun mutlaka doktor kontrolünde yapılması gerektiğidir. Doktorlar, piyasadan reçetesiz bir şekilde temin edilebilecek, beyazlatıcı ürünleri pek güvenli ve pratik bulmamaktadır. Bunların, etkinlikleri ve güvenilirlikleri bilimsel olarak kanıtlanmamış olup, aşınma ve dişlerde yıkım gibi kalıcı yan etkilere sahip olma ihtimalleri yüksektir.

Beyazlatma(bleaching) konusundaki diş hekimlerinin uyguladığı en yaygın ve güvenilir teknikler ikiye ayrılır. Bunlar “Home(evde) Bleaching” ve “Office(klinikte uygulanan) Bleaching” olarak bilinmektedir.

**“Home Bleaching”

**

Evde uygulanan beyatlatma yönteminde, diş hekiminin hazırladığı şeffat plak, yine hekimin verdiği özel bir beyazlama jeliyle kullanılarak, günde birkaç saat dişlerin üzerine takılmaktadır. Bu işlemden yeterli bir sonuç alabilmek için genelde bir veya iki hafta bu işlemin günlük tekrarı gerekmektedir.

**“Office Bleaching”

**

Bu yöntemde ise beyazlatma işlemi tamamen hekim kontrolünde ve klinik ortamda yapılmaktadır. Beyazlatma işleminde LED ışık kaynağı ve plazma arch gibi yoğun ışık kaynakları özel beyazlatma jelleri ile birlikte 45 dakika veya bir saatlik bir süreyle kullanılmaktadır. Bu yoğun ve güçlü ışık kaynaklarının kullanılmasındaki amaç, beyazlatma jeli olarak uygulanan aktif maddeleri harekete geçirmektir. Böylece beyazlatma jelinin dişin minesine nufuz etmesi kolaylaşmakta ve beyazlatma işlemi kısa sürede gerçekleşebilmekdir.

Normal şartlarda, beyazlatma işlemiyle, dişler beyaz rengini 3-4 yıl koruyabilmektedir. İşlem sonrasındaki birkaç gün sigara, şarap ve benzeri dişlerde leke yapabilecek seylerin kullanılmasına ara verilmelidir. Sonrasında ise diş fırçalama ve düzgün bir ağız hijyeni ile uzun süre bu beyazlık korunabilmektedir.

Hastanın mevcut dişlerinin yapısı ve daha önceki görmüş olduğu tedaviler göz önünde bulundurularak, diş hekimi beyazlatma işleminin uygun olup olmayacağı konusunda tavsiyede bulunabilmektedir. Amaç estetik ve beyaz dişlere kavuşmak olduğu için, mevcut ağız ve diş yapısında yer alan diğer etkenlerde göz önünde bulundurulmalı ve bir bütün olarak bakılarak, gerektiğinde diğer tedavi yöntemleriyle birlikte kullanılmadır.

Laminate Porselen Kaplamalar

Dişlerinin şeklinden ve boyutlarından memnun olmayanlar, laminate porselen kaplamalarla çok kısa sürede ve çarpıcı bir şekilde dişlerinin görüntüsünü değiştirebilmektedir. Laminate porselen uygulamaları özellikle ön grup dişlerde kullanılan çok ince seramik materyallerdir. Dişlerin şeklinden ve renginden memnun olmayan, kırık, aşınmış, üst üste binmiş dişlere sahip olanlara ve dişlerinin arasında aralık bulunan kişilere rahatlıkla uygulanabilen laminate porselenlerin en önemli özelliği, dişlerin ön yüzünde minimun bir aşındırma yapıldıktan sonra özel bir teknikle yapıştırılmalarıdır.

Peki nasıl oluyor bu kadar kırılgan ve ince bir madde bu derecede güçlü olabiliyor ve kırılmıyor diye düşünülebilir. Burada daha önce bahsettüğimiz son yıllardaki teknolojik gelişmeler, teknik ve sanatsal beceri üçlüsü ön plana çıkmaktadır. Laminate porselenler bir kez yapıştırıldıktıktan sonra diş minesiyle benzer fiziksel özellikler göstermektedir. Kırılmazlar ve aşınmazlar. Bu durum sadece çok hassas ve titizlikle planlanan vakalar için gecerli olmaktadır. Aksi takdirde her konuda olduğu gibi olumsuzluklarla karşılaşılması olasıdır. Bu yüzden hekim ve diş teknisyeni ikilisi önemli rol oynamaktadır.

**Kimler için uygundur?

**

-Ön grup dişlerinde ufak kırık, çentik yada form bozukluğu olanlar
-Dişlerinin renginde bozukluk olan yada renginden memnun olmayanlar
-Dişlerinde lekelenme bulunanlar
-Travma yada kanal tedavisi sonucu dişlerinin rengi değişenler
-Ön grup dişleri aralıklı olanlar
-Ön grup dişlerinde şekil bozukluğu olan ve ortodontik tedaviyi kabul etmeyenler

**Kimler için uygun degildir?

**

-Dişetleri sağlıksız olanlar(öncelikle diş etleri tedavi edilmelidir)
-Dişlerinin büyük kısmını kaybetmiş, dişleri daha önceden kesilmiş kişiler
-Özelliklegeceleri dişlerini gıcırdatanlar(gece koruyucu plak kullanmaları gerekir, aksi takdirde laminate uygulaması başarısız olucaktır)

**Uygulama Aşamaları;

**

İlk randevu
– İlk randevuda hasta, doktoruna dişlerinde nasıl bir değişiklik olması isteğini anlatır.Eğer hastam laminate porselenler için uygun bir hasta gurubu ise ilgili hekim, ideal olarak, bilgisayar yazılımları yardımı ile uygulama sonunda dişlerin alacağı en son görüntüyü bilgisayar ortamında veya bir model çalışmasında gösterebilmelidir.

Dişin hazırlanması ve ön yüzeyin kesilmesi

– Vakaya göre değişmekle beraber dişlere 0.5 mm ile 2.00 mm arasında kesimler yapılmakatadır. Bazı durumlarda diş yeterince geride olabildiği için hiç kesim yapılmamakatdır.

Ölçü alınması

– Çok hassas teknikller ve maddelerle ölçü alındıktan sonra labaratuvarlarda modeller hazırlanmaktadır. Teknisyen ve doktor beraber çalışarak, laminate lerin 1-2 hafta arasında hastaya takılmasını sağlanmaktadırlar.

Geçici protezlerin takılması – Kesim konucu dişin ön yüzeyindeki mine azaltıldığı için hafif sıcak-soğuk hassasiyeti olabilmektedir. Bu amaçla bekleme süresi içinde gecici laminate ler takılmaktadır. Bu geçici laminate ler aynı zamanda hastaya son halin nasıl olacağı hakkında da fikir verebilmektedir.

Laminate porselenlerin yapıştırılması
– Önce bir prova yapılmakta ve gerekli ise küçük değişiklikler gerçekleştirilmektedir. Özel madellerle yapıştırma işlemi bittikten sonra kapanış kontrol edilmekte ve son rutuşlar yapılmaktadır.

Laminate porselenlerin bakımı

– Çok özel bir bakıma ihtiyaç duymaksızın, doktorun gösterdiği şekilde günde en az iki kez fırçalanması(flor içermeyen macunlarla) ve diş ipiyle temizlenmesi gerekiyor. Dikkat edilecek önemli bir husus ise dişlerin sert darbelerden korunmasıdır. Altı ayda bir diş hekimine görünüp, özellikle bakteri plağı oluşup oluşmadığı kontrolü ihmal edilmemelidir.

**Diş beyazlatma ve laminate porselenler niçin tercih ediliyorlar?

**

Özellikle klinik ortamında ve hekim kontrolünde yapılan diş beyazlatma doğal dişlerin herhangi bir kesim vb gibi şeylere gerek kalmaksızın çok kısa sürede ve yan etkiye magruz kalmadan beyazlamasını sağlamaktadır. Eğer dişler sağlıklı ve şekilleri düzgün ise beyazlatma işlemi çok kısa sürede istenen sonucu almamıza yardımcı olabilmektedir.

Laminate porselen uygulamaları ise daha önce de bahsedildiği şekilde, dişlerin şeklinden ve renginden memnun olmayan, kırık, aşınmış, üst üste binmiş dişlere sahip olanlara ve dişlerinin arasında aralık bulunan vakalarda daha agırlıkla tercih edilebilmektedir. Bunun yanı sıra laminate porselenler diş minesini taklit edebilmekte, ışık yansımalarını doğal mineye benzer şeklide absorbe edebilmekte ve tamamen doğala yakın bir görünüm sunmaktadır. Önemli bir başka özellikleri ise, alternatif diğer materyallerin aksine renk değişimine magruz kalmamakta, çay, sigara, şarap ve benzeri renk bırakan şeylerden etkilenmemeleridir.

Sağlıklı ve estetik bir gülümseme dileğiyle....

Dt. Betül Yurteri

Dentart Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği

betul.yurteri@mynet.com

En Çok Aranan Haberler