HABER

DİSK Genel Sekreteri o binaya girdi: 'İşçilerin koğuşları toplama kampı gibi'

DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, 10 işçinin ölümünün ardından girdiği Torun Center’da çalışan işçilerin sorunlarını dinledi ve kaldığı yerleri dolaştı.

DİSK Genel Sekreteri o binaya girdi: 'İşçilerin koğuşları toplama kampı gibi'

İşçilerin kaldıkları yerleri toplama kamplarına benzeten Arzu Çerkezoğlu, Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun’a, “24 saat o işçilerin yaşadığı koşularda, yattığı yerde yatsın, yemek yesin, tuvalete gitsin, banyo yapsın gerçek tablonun ne olduğunu kendileri de görür” dedi.

İNSANIN YAŞAMASI MÜMKÜN DEĞİL

“Milyon dolarlık residansın otoparkı olarak tasarlanmış, yerin 4 kat altında bir alanda üstü basık, havalandırması olmayan, penceresi olmayan bir yerde, 1500 tane inşaat işçi yaşıyor. Yaşam alanları son derece sağlıksız, penceresi olmayan ışık olmayan, havalandırması olmayan alanda insanın yaşaması mümkün değil. Bir sağlıkçı olarak bunu söylüyorum.”

KOCAMAN FARELER VARDI

“Temizlik denilen bir şey söz konusu değil. Battaniyelerin üzerinde yatıyorlar. Yatakhaneler aynı zamanda depo. İnşaat malzemeleri, harç malzemeleri yatağın yanı başında depo gibi kullanılıyor. Banyolar, tuvaletler, yemekhaneler anlatılır gibi değil. Banyoları, tuvaletleri son derece sağliksız. Temizlek denilen şey mümkün değil. Yani orada banyo yapıp temizlenmek mümkün değil. Kocaman fareler olduğunu gözlerimizle gördük.”

BIRAKIN ÇALIŞMAYI, ORADA BİR GÜN YAŞAYIN YETER

Torunlar İnşaat'ın sahibini TV’de izledim. İşçileri suçlayan suçlayan bir dil kullandı. İşçileri böyle bir ortamda böyle yaşatıyorsanız ve bunu reva görüyorsanız tek bir sözüm var. Bırakın asansörü falan, kazma kürek salamayı, inşaata çalışmayı, bir gün saat kalsın o işçilerin yaşadığı koşularda. Yattığı yerde yatsın, yemek yesin, tuvalete gitsin, banyo yapsın. Gerçek tablonun ne olduğunu kendileri de görecektir.Burası tam bir toplama kampı gibi. Madenlerden daha ağır bir yaşama çalışma koşulları var.”

İNSAN CANI DEMİRLE, ÇİMENTOYLA AYNI

“Bunlar inşaat işçilerine bakışın bir göstergesi. Daha önce asansörün düşmesi. Bakanlık 6 bin lira ceza kesmiş. Bu kadar taşeronlaştırma, güvencesizleştirmenin sonucu. Her şey ama her şey maliyet olarak gözüküyor. Burada çimentoyla, demirle bu insanların canları arasında bir fark görünmüyor. Yaklaşım bu olunca, her şey daha fazla kar etmek için kulunca, her şey hızlı yapmak için, bir an önce bitilsin inşaatlar da milyon dolarlar kasalara atılsın diye bakılınca iş güvenliği, işçilerin yedikleri, yattıkları yer falan bunların anlamı kalmıyor. Bu inşaata 24 saat çalışma izni verilmiş. Zihniyetin değişmesi gerek yoksa Türkiye’de günde 4-5 işçi ölmeye devam eder. “ (DHA)

En Çok Aranan Haberler