SAMSUN (İHA) - OMÜ Tıp Fakültesi Endokrinoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ramis Çolak, Türkiye'de diyabetin yaklaşık 2,6 milyon bilinen diyabetli ve 2,4 milyon da diyabet adayı olmak üzere 5 milyon kişilik popülasyonu ilgilendiren bir hastalık olduğunu söyledi.
Ramis Çolak, diyabet ve komplikasyonları konusunda toplumun dikkatini çekmeyi hedefleyen 14 Kasım Dünya Diyabet Günü, tüm dünyada olduğu gibi Samsun'da da Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Endokrinoloji Bilim Dalı tarafından organize edilen çeşitli aktivitelerle halkı bilinçlendirmeye ve kamuoyunun diyabet konusunda duyarlılığını artırmaya yönelik çalışmalar yapılacağını belirtti.
Diabetes mellitusun çağın önemli bir halk sağlığı problemlerinden birisi olduğuna dikkat çeken Çolak, "Uluslararası Diyabet Federasyonu'nun (IDF) verilerine göre 2007 yılı itibariyle dünyada 246 milyon diyabetli kişi yaşadığı, bunların yüzde 46'sının orta (40-50) yaş grubunda olduğu ve eğer önlem alınmazsa 2025 yılında diyabetli nüfusun 380 milyona ulaşacağı tahmin edilmektedir. Bu sayının az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde dramatik olarak artış gösterdiği bildirilmektedir. Yine Dünya Sağlık
Örgütü(WHO) verilerine göre örnek verecek olursak Hindistan'da tahminen 35 milyon diyabetli vardır. Bu yetişkin popülasyonun yüzde 8'ini oluşturmaktadır. WHO, Hindistan'daki diyabetli sayısının önümüzdeki 10 yılda yüzde 35'ten daha fazla artacağını tahmin etmektedir. Gelecek 25 yılda Çin'de 50 milyondan fazla kişinin diyabetli olacağı bildirilmektedir. WHO raporlarına göre gelecek 10 yıl içinde Afrika'nın yüzde 40'ı, Amerika'nın Batı Pasifik ve orta bölgelerinde yüzde 50'sinin diyabetik olacağı ve
diyabete bağlı sebeplerden ölümlerin yüzde 80 artacağı tahmin edilmektedir" dedi.
Diyabet açısından durumun Türkiye'de de farklı olmadığını vurgulayan Doç. Dr. Ramis Çolak, "Ülkemizde diyabet yaklaşık 2,6 milyon bilinen diyabetli ve 2,4 milyon da diyabet adayı olmak üzere 5 milyon kişilik popülasyonu ilgilendiren bir hastalıktır. Eğer yeterli tedavi yapılmadığı zaman kişinin hayatında önemli kısıtlamalara yola çıkabilecek komplikasyonlara yol açmaktadır. Hastanın hastalık hakkında eğitimi diyabet tedavisinin ana unsurunu teşkil etmektedir" diye konuştu.
DİYABET KONFERANSI
Öte yandan, 14-Kasım 2009 tarihinde Samsun Gazi Sahnesi'nde saat 13.00'da OMÜ Tıp Fakültesi Endokrinoloji Bilim Dalı Öğretim Üyelerinden Doç Dr Ramis Çolak, Doç. Dr. Hulisi Atmaca ve Doç. Dr. Ayşegül Atmaca tarafından "Çağımızın Hastalığı Diabetes Mellitus hakkında bilmek istedikleriniz" konulu halk konferansı düzenlenecek. Aynı gün saat 11.00'dan itibaren Gazi Sahnesi önünde ücretsiz kan şekeri ölçümü yapılacak.