YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Diyarbakır 4. Kitap Fuarı Açıldı

Diyarbakır'da TÜYAP ve Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliğiyle düzenlenen 4. Kitap Fuarı açıldı.

Diyarbakır'da TÜYAP ve Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliğiyle düzenlenen 4. Kitap Fuarı açıldı.

TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım AŞ ile Türkiye Yayıncılar Birliği'nin işbirliğiyle düzenlenen Diyarbakır 4. Kitap Fuarı nedeniyle TÜYAP Diyarbakır Fuar ve Kongre Merkezi'nde tören yapıldı.

Vali Yardımcısı Cemal Hüsnü Kansız, törende yaptığı konuşmada, Diyarbakır'ın kabuğunu zorladığını belirterek, kentte çok sayıda yatırımın gerçekleştirildiğini söyledi.

"Ali Emiri, Ahmedi Hani, Selahaddin Eyyubi, her biri inanarak Türk, Kürt, Çerkez, Arap ayrımı yapmadan kültürümüze, toplumuza insanların rahat yaşaması için geçmişte hizmet yaptılar. İnşallah bu çalışmalar ve güzellikler devam edecektir" diyen Kansız, Diyarbakır'ın layık olduğu yere geleceğini belirtti.

Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Hafize İpek, fuarda yayınevi, söyleşi, panel, şiir dinletisi, imza günü gibi 50 kadar etkinlikle yazarlar, yayınevleri ve okurların bir araya geleceğini ve bu buluşmanın Ahmed Arif adına yapılmasının bir o kadar anlamlı olduğunu ifade etti.

Diyarbakır'ın hem mevsimsel hem de siyasal anlamda bir baharı yaşadığını, bu baharın açık bir gökyüzüne evrilmesini dilediğini belirten İpek, şöyle konuştu:

"TÜYAP pek çok kentte kitap fuarı düzenliyor. Abartısız diyebilirim ki en önemlisi, en kıymetlisi Diyarbakır'daki fuardır. Çünkü Diyarbakır fuarında daha fazla Türkçe ile Kürtçe buluşuyor. Çünkü Diyarbakır'ın nüfusu çok daha fazla gençtir ve bu tür fuarlara çok daha fazla ihtiyacı bulunuyor. Ünlü ozanımız Ahmed Arif şiirlerinden dolayı büyük bedeller ödedi. Bu kadar özlü, bu kadar hisli ve bu kadar güçlü mısraları yazan ozanımızın hayatı zindan edilmişti. Bugün kara kıştan bahara geçiyorsak emin olun ki ödenen bu bedellerin çok önemli bir payı bulunuyor."

Türkiye Yayıncılar Birliği İkinci Başkanı Fahri Aral ise Diyarbakır'ın her zaman bölgede yayıncılığın merkezi olduğunu, Osmanlılar döneminde ilk vilayet gazetesinin bölgede Diyarbakır'da yayınlandığını bildirdi.

Kürtçe ve Süryanice yayınların çıktığını, bütün bunların bu coğrafyanın ne kadar zengin olduğunu gösterdiğine işaret eden Aral, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Yayıncılık çok güçlü bir gelişme göstermiştir. Özellikle ana dili kullanmak, yaygın hale getirmek, insanların ana dilini kullanımını serbest kılmak bu zenginliği artıracaktır. Fuar, bu amaca hizmet edecektir. Gelecek yıl Ali Emiri'yi analım. Çok önemli bir bilgindir. Ali Emiri bir Kürt olarak Türk diline en büyük hizmeti yapmıştır. Kürtçe'nin okunması, dile getirilmesi, eserlerin yayınlanması bu anlamda çok önemlidir. Barış sürecine bu anlamda destek olacak."

TÜYAP Kültür Fuarları Koordinatörü Deniz Kavukçuoğlu, fuarın barış ve kardeşlik havası içinde geçmesini dileyerek 14-19 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek fuara, yaklaşık 130 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun konuk olacağını söyledi.

Fuarda, konferans, söyleşi, panel, şiir dinletisi gibi 50 kültür etkinliğinin yanı sıra aralarında Can Dündar, Canan Tan, Ahmet Tulgar, Mıgırdiç Margosyan, Mario Levi, Mustafa Armağan, Celile Celil, Ragıp Zarakolu, Yıldız Çakar ve Haluk Gerger'in de bulunduğu 300 yazarın okurlarıyla buluşma imkanı bulacağını aktaran Kavukçuoğlu, fuar kapsamında Tiyatro Kumpanyası tarafından sahnelenen Ahmed Arif'in şiirlerinden oluşan "Hasretimden Prangalar Eskittim" oyununun ilk kez Diyarbakırlı seyircilerle buluşacağını bildirdi.

Konuşmaların ardından fuarın açılışı yapıldı.

Muhabir: Nurten Aslan

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler