DİYARBAKIR(İHA) - Diyarbakır Kent Konseyi'ne katılan Elektrik Mühendisleri Odası'ndan Tarık Öden, "Kış aylarında Avrupa'daki yıllık elektrik kesinti standartları kentimizde günde birkaç defa birden yaşanmaktadır. Bu göstergelerle kentimiz Avrupa'nın Afrikası konumundadır" dedi.
Diyarbakır Kent Konseyi'nin ikinci gün oturumunda "Altyapı" başlığı altında Kentler ve İletişim Altyapıları, Altyapı Mühendislik Ölçmeleri Önemi ve Gerekliliği, Kentsel Altyapı ve Problemleri ve Kent Bilgi Sistemleri konularında sunumlar yapıldı. Doç Dr. Halil Erkaya altyapı bilgi sistemlerinin kent yönetimine ve toplum sağlığına sağladığı yararları anlattı. Erkaya, "ana sorunlar" olarak tanımladığı Türkiye'de plansız yapılaşma, yeterince güncel ve altyapı için kullanılabilecek altlıkların yetersizliği,
gerekli güncelleştirme prosedürlerinin olmayışı, kentteki tüm altyapı kurum ve kuruluşlarının benzer bakışta olmaması ve paylaşım sıkıntısının olmasını eleştirdi. "Günümüzde hala altyapı haritaları bile olmayan yerler" olduğunu söyleyen Erkaya, yasal ve idari önlemlere ihtiyaç bulunduğunu vurguladı.
İnşaat Mühendisleri Odası'ndan Nimet Taş da 1990-2000 yılları arasında Diyarbakır'ın içme suyu sıkıntısı çektiğini ancak Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin gerçekleştirdiği projeyle bu sorunun önemli ölçüde aşıldığını söyledi. 1990'lı yıllarda Diyarbakır'ın sık sık su kesintileri ve su kirlenmeleri dönemini geride bıraktığını söyleyen Taş, "Öyle ki su kalitesi yönünden Türkiye'de hatırı sayılır bir konumda olduğumuzu söyleyebiliriz. Diyarbakır'ın yeni yeni tanıştığı Scada sistemi ile içme suyu
şebekelerinin sorunlarını daha hızlı bir şekilde aşacağımızı umut etmekteyiz" dedi.
Enerji Politikalarının Kent Yaşamına Etkilerini ele alan Elektrik Mühendisleri Odası'ndan Tarık Öden ise vardiya usulü idarecilik yöntemleri ile enerji sektörünün işlevsiz hale getirildiğini belirterek, bölgenin sürgün yeri olarak görülmesi nedeniyle personel sıkıntısı yaşandığını söyledi. Diyarbakır'da özellikle kış aylarında uzun süreli enerji kesintilerinin ve şebeke voltajının limit dışı değerlerde olmasının hayatı felç ettiğini vurgulayan Öden, "Arıza kaynaklı kesintilerde metropol kentlerde yıllık 30 dakika, orta büyüklükteki şehirlerde yıllık bir saat, küçük yerleşim birimlerinde ise yıllık 2 saat enerji kesintisi standardı öngörülmüştür. Özellikle kış aylarında Avrupa'daki yıllık elektrik kesinti standartları kentimizde günde birkaç defa birden yaşanmaktadır. Bu göstergelerle kentimiz Avrupa'nın Afrikası konumundadır" dedi.