Seçime sayılı günler kalırken aralarında muhtarların da bulunduğu yüzlerce kişinin oy kullanma adresi, ikamet ettikleri bölgenin dışında çıktı.
Mağdurlar arasında, hiç görmediği illerde oy kullanması gerekenler var. Binlerce Diyarbakırlının seçmen sandık yeri, hayat boyu hiç gitmedikleri illere çıktı. Vatandaş olayın muhatabı olarak görünen muhtarlara tepki gösterirken, muhtarların da çifte mağdurluk yaşadıkları ortaya çıktı.
Diyarbakır'ın lüks semti Ofis Kooperatifler Mahalle Muhtarı Abdulkadir Aydın ANKA'ya yaptığı açıklamada, hatalardan dolayı kendisinin ve eşinin oylarının da mükerrer olarak görüldüğünü belirterek duruma tepki gösterdi. Aydın, yapılan araştırmada 27 bin seçmeni bulunan Ofis Semti'nde 2 bin 800 kişinin oy kullanamayacağının belirlendiğini söyledi. Seçmen bilgi kağıtlarının yanlış olduğunu belirten Kooperatif Mahalle Muhtarı Abdulkadir Aydın, geçen seçimlerde bilgi kağıtlarının dağıtımında sorun yaşanmadığını ancak bu yıl 2 bin 800 kişinin oy kullanamayacağını söyledi. Aydın şöyle konuştu:
"Birçok seçmen kâğıdında bina adı yok, bina olsa bile o isme ait kimse ikamet etmiyor. Ben ve eşimim bile oyu mükerrer çıktı. 5-6 yıl önce evini başka yere taşıyan vatandaşlarımızın isimleri bu seçimde çıktı. Semtimde ikamet eden bazı vatandaşlarında oy merkeze bağlı köylere çıktı. Geçmiş dönemlerde posta yoluyla evlere gönderilen seçmen kağıtları bu yıl bize verildi. Ancak biz bu seçmen kağıtlarını dağıtamıyoruz. 27 bin seçmene nasıl tek tek ulaşabiliriz. Bunu düşünen yok. Seçmen kağıtlarının bir kısmını zabıtaya verdik onlar dağıtımında yardımcı oluyor"
Huzurevleri Mahalle Muhtar Yardımcısı Şaban Bingöl, 2 seçimde Diyarbakır'da oy kullanan vatandaşların başka illerdeki sandıklarda göründüğüne dikkat çekerek şunları söyledi: "Mahalle Muhtarımız Mehmet Kadri Bingöl ömründe görmediği bir köyde oy kullanacak. Biz bu işin bilinçli yapıldığını düşünüyoruz. Ben bile bu işe anlam veremiyorum. Benim mahallemde oturan birçok vatandaş il dışına verilmiş. Ömründe Ankara'ya gitmeyen bir vatandaşımıza oy yeri Ankara geldi. Biz bu konu nedeniyle hayretler içindeyiz. Liste ilk asıldığı sırada ismi görünen bazı vatandaşlarımızın ikinci olarak asılan listede ismi yok. 26 bin 500 seçmen var ama büyük çoğunluğu karışık" dedi.
Bingöl, "Vatandaşlar bu yüzden sürekli bizlerle tartışarak kavga ediyor. Ömründe Ankara'yı görmemiş bir mahalle sakini de oyunun başkentte kullanılacağının belirtilmesi üzerine çileden çıktı. Yetkilileri neden susuyor? Bunun hesabını kim verecek? Diyarbakır'da yaşayan ve hayatında İstanbul'u görmeyen Hanife Salman, 22 Temmuz'da yapılacak genel seçimlerde, İstanbul'da Mustafa Kemal Mahallesi, Necatibey İlköğretim Okulu, 1379 no'lu sandıkta oy kullanacak" diye konuştu.
ANKA