DİYARBAKIR (İHA) - Diyarbakır'da resmi ve özel binalarda yangın merdiveninin olmaması, yangın sırasında alevlere müdahale eden itfaiye ekipleri ve kurtarılmayı bekleyen vatandaşların zor anlar yaşamasına neden oluyor.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, önlem almak için binalarda otopark ve yangın merdiveni zorunluluğu getirdi. Konutlarda yangın merdiveni zorunluluğu olmasına rağmen, Diyarbakır'da nerdeyse hiçbir binada yangın merdiveni bulunmuyor. Binalar inşaat halindeyken, projelerde yangın merdiveni veya 2. bir çıkış kapısı gösteriliyor. Bayındırlık İl Müdürlüğü ve belediyelerin denetimsizliği sonucunda, kağıt üzerinde kalan yangın merdivenleri hayata geçirilmiyor. Bu nedenle 100 bin konutun olduğu Diyarbakır'da, sadece 3 lojmanda yangın merdiveni bulunuyor, ancak onların kapısına da kilit vurulmuş durumda.
Binalarda zorunlu olmasına rağmen yangın merdiveni olmaması, özellikle yangın sırasında kurtarılmayı bekleyen vatandaşların ve alevlere müdahale eden itfaiye ekiplerinin zor anlar yaşanmasına neden oluyor.
BİNA DENETİMLERİ YETERSİZ Diyarbakır'da mevcut binaların çoğunda yapı kullanma izni olmadığını söyleyen Büyükşehir Belediyesi İmar Daire Başkanı Selahattin Elçi, "Geçmiş yıllarda yapılan imar uygulamaları sırasında sokak genişlikleri, otopark, yeşil alanlar ve konutlar bugünün değerlerine göre hazırlanmadığı için çarpık kentleşme ortaya çıktı. Diyarbakır'da 100 bin konuttan sadece 3'ünde yangın merdiveni mevcut. Bütün binalarda bulunma zorunluluğu var, ancak projelerde gösterilen yangın merdivenlerinin, maalesef bina inşaatı bittikten sonra yapılmadığını görüyoruz, bu da ancak iskan ruhsatı alırken gündeme geliyor. Mevcut konutların birçoğunda yapı kullanma izni yok. Son çıkan Belediyeler Yasası ve Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 184. maddesi, elimizi bu konuda güçlendirmiş durumda. Denetimlerimizi daha sık tutacağız. Binalarda otopark ve yangın merdiveni bulundurmayanlara iskan ruhsatı vermeyeceğimiz gibi, su ve elektrik abonesi işlemi de yapılmayacaktır. Yasa, bunu yapan ve göz yumanlar hakkında, 1 ile 5 yıla kadar hapis ve para cezası öngörüyor. Zaten yaptığımız projeleri, 50 yıl sonrasını düşünerek hazırlıyoruz" şeklinde konuştu.
YANGINLAR KORKUTUYOR
Binalarda yangın merdivenlerinin bulunmaması nedeniyle büyük sıkıntılar yaşayan Diyarbakır İtfaiye Müdürlüğü ekiplerinin işini, en çok dar sokaklar zorlaştırıyor. Bağlar ve Suriçi semtlerinde bulunan 500 sokağın dar olması nedeniyle itfaiye ekipleri, yangınlara müdahale etmek için sırt üniteleri ve su hortumlarını birbirine bağlayarak çalışmalarını sürdürüyor. Diyarbakır'da önceki yıllara oranla yangın vakalarının yüzde 60 arttığını söyleyen İtfaiye Müdürü Hakkı Bilici, "2005 yılının ilk 6 ayı içerisinde çoğunluğu elektrik kontağından kaynaklı, 336 yangın meydana geldi. Yangın ihbarlarını 30 saniye içerisinde değerlendirip, ekipleri harekete geçiyoruz; ancak yangının meydana geldiği yere intikal ederken çok ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Araçların gelişigüzel park etmesi, trafikte itfaiye araçlarına öncelik tanınmaması gibi nedenlerle yangınlara müdahale etmekte zaman zaman aksaklıklar yaşıyoruz. Özellikle binalarda yangın merdivenlerinin olmaması, bizim açımızdan çok sıkıntı oluşturuyor. 50 kişinin yaşadığı konut ve iş yerlerinde yangın merdiveni veya 2. bir çıkış kapısı olması gerekiyor. Bugüne kadar yangınlarda can kaybının olmaması da, tamamen tesadüftür. Bir çatı yangınına müdahale ederken, oradaki insanları mı kurtaracağımızı yoksa yangına mı müdahale edeceğimizi şaşırıyoruz. Bağlar ve Suriçi semtlerinde araçlarımızın giremediği 500 dar sokakta meydana gelen yangınlara sırt üniteleri ile müdahale ediyoruz" dedi.
Konutlarda yangın merdiveni bulundurmayanlara elektrik ve su verilmeyeceğini duyuran Büyükşehir Belediyesi, inşaat halindeki binalarda denetimlerini sıklaştırdı.