ANKARA (İHA) - Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye'ye yabancı doktor getirme düşüncesinin, Türkiye'de hekim sayısının yetersiz olmasından dolayı ortaya çıktığını işaret ederek, "Hekim sayısını artırmadıkça, hekimlerimiz büyük bir stres ve iş yoğunluğu altında çalışmaya devam edecekler. Bu haksızlığı hekimlerimize yapmayalım" dedi.
Sağlık Bakanı Akdağ, TBMM'de 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla düzenlenen törenin ardından basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Anayasa Mahkemesi'nin hekimlere zorunlu hizmeti öngören yasanın pratisyen hekim, uzman tabip ve yandan uzmanlığını yapanların zorunlu hizmete tabi tutulmasına ilişkin hükmünün iptali istemini reddettiğinin hatırlatılması üzerine Akdağ, zorunlu hizmet yerine devlet hizmeti yükümlülüğü ifadesini kullanmak istediğini kaydetti. Bunun devlete ve dolayısıyla millete yapılan bir hizmet olduğunu ifade eden Akdağ, durumun tamamen ihtiyaçtan kaynaklandığını söyledi.
Akdağ, "Bizim maksadımız hekimlerimizi zoraki bir yerlere göndermek değil. Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu başta olmak üzere ülkenin belli bölgelerinde çok
ciddi hekim ihtiyacımız var. Ülkemizde mutlak anlamda hekim sayısı yetersiz olduğu için hekimlerimiz bu bölgelerde gönüllü olarak çok yüksek ücretlerle bile çalışmayı arzu etmiyorlar. Bu şekilde çalışanlar var ama arzu edilen sayıya ulaşamadık. Özellikle uzman hekimlerimiz açısından binin üzerinde kadro belirlemiştik. Acil ihtiyaç olan ve kadro temininde güçlük çektiğimiz noktalar bunlar. Sözleşmeli ve yüksek ücretlerle yalnızca 200 kişi istihdam edebildik. Bu devlet hizmeti yükümlülüğü yürürlükte kalacak. Bu geçmişte uygulandığı gibi çok katı bir model değil. Bir mahrumiyet bölgesinde çalışmayı kabul eden hekim arkadaşımız yalnızca 300 gün bu hizmeti yapıyor. 300 gün içinde arzu ederse çalışma alanlarını büyük bir kısmında sözleşmeli statüye geçebiliyor. Gerçekten hatırı sayılır bir kazancı da oluyor. Bir taraftan süreler itibariyle kolaylaştırılmış bir hizmeti öngördük. Öbür yandan da sözleşmeli yöntemiyle daha fazla ödeme yapmayı öngörüyoruz. Şu anda listelerimizi hazırlıyoruz. Anadolu'da vatandaşlarımıza, inşallah hekimlerimiz en kısa zamanda hizmete başlayacaklar" açıklamasında bulundu.
Akdağ, "Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla yabancı doktora ihtiyaç kaldı mı?" sorusu üzerine, Türkiye'de doktor sayısının yeterli olduğunu söyleyenlerin yıllarca hekimlere büyük bir haksızlık yaptıklarını ifade etti. Hekim sayısı bu iddialar yüzünden çok yetersiz sayıda kalınca, hekimlerin üzerine çok büyük bir yük bindiğine işaret eden Akdağ, yabancı hekim getirme düşüncesinin de Tıp Fakülteleri'nin kapasitelerinin artırılması düşüncesinin de tamamen bu ihtiyaçtan kaynaklandığını bildirdi. Akdağ şunları söyledi:
"Bu ülkede hekimlerimizin sayısını artırmadıkça, hem vatandaşlarımıza hizmette zorlanacağız, hem de değerli Türk hekimleri büyük bir sıkıntı, stres ve yoğun iş yükü altında çalışmaya devam edecekler. Onun için mutlaka hekim sayısını artırmalıyız. Bu hususta bugüne kadar toplumu, hekimleri yanlış bilgilendirenler de bu inadından vazgeçmeli. Ülkemizde hekim sayısı yetersiz. 52 Avrupa bölgesi ülkesi içinde 52. sıradayız. OECD ülkeleri içinde sonuncu sıradayız. Yılda 300 milyon civarında vatandaşımız hekimle karşılaşmakta. Bu haksızlığı hekimlerimize artık yapmamalıyız."