HABER

Doktora öğrencisinden "süper mercek"

Doktora öğrencisinden "süper mercek"

Ankara (AA)- Bilkent Üniversitesi doktora öğrencisi Koray Aydın, literatürdeki örnekleri arasında en iyisi olarak gösterilen "yüksek çözünürlüklü süper mercek" geliştirdi.
Metamalzemelerle geliştirilen süper merceklerin optik dalga boylarında kullanılmasıyla, gözle görülemeyen molekül ve virüsler mikroskoplar altında incelenebilir hale gelecek.

Nanoteknoloji temelli metamalzemeler sayesinde pozitif optiğin sınırları aşılacak ve farklı dalga boylarında da üstün özelliklere sahip süper mercekler yapılacak.
Süper merceklerin üstün çözünürlüğü sayesinde nano boyutlarda elektronik entegre devreler de üretilebilecek.

Yeni teknolojinin özellikle askeri uygulamalar ve tıp teknolojisinde önemli gelişmeler yaratması bekleniyor. Nanoteknoloji çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Bilkent Üniversitesi doktora öğrencisi Aydın, "Metamalzemelerin değişik özelliklerini inceledik ve alanımızda önemli başarılara imza attık. Geçtiğimiz 6 yıl boyunca SCI indeksinde 32 makalem yayınlandı. Bu makalelerimize 500'ün üzerinde atıf yapıldı. Dünyanın en önemli optik derneklerinden olan SPIE'in optik ve fotonik alanında başarılı doktora öğrencilerine vermiş olduğu SPIE eğitim ödülünü Türkiye'den kazanan ilk araştırmacı oldum" diye konuştu.

"Işığın negatif kırınımını, dalga boyundan küçük nesneleri gözlemleme imkanı sağlayan metamalzeme bazlı süperlensleri deneysel olarak gözlemleyen çalışmalar yaptığını" aktaran Aydın, şöyle devam etti: "Bizim yaptığımız çalışmada yüksek çözünürlüğe sahip süper mercekler mikrodalga boyutlarında oluşturuldu. Bu çalışmanın bir sonraki aşaması, merceklerin optik dalga boyutlarında geliştirilmesi olacak. Bundan sonra, süperlensler önemli uygulama alanları bulacak. İnsanoğlunun
limitli görme kapasitesini, süperlens teknolojisini kullanarak aşmak mümkün."

En Çok Aranan Haberler