ANKARA (İHA) - Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok, milletvekilliği dokunulmazlığının, suçların takibine engel serbest bir alan oluşturduğunu söyledi. Ok, "Yasama dokunulmazlığı dünyadaki eğilime ve insanımızın talebine uygun olarak ya tamamen kaldırılmalı ya da kabul edilebilir sınırlamaya tabi tutulmalıdır" dedi.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 14. Onur Günü nedeniyle Yargıtay Konferans Salonu'nda bir tören düzenlendi. Törende konuşan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok, etkin mücadeleyle soruşturma için eşgüdüm sağlama ve delil paylaşımı ihtiyacının daha da artırılması ve hatta acil hale gelmesi için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Anayasal bağımsız bir kuruluş olarak ülke başsavcılığı kimliğine dönüştürülmesini zorunlu kıldığını söyledi. Ok, bu konuda Adalet Bakanlığı'na gönderdikleri Anayasa taslağının bir an önce hayata geçmesini suç ve suçlunun etkin takibinde temsil sorununun giderilmesinde önemli bir aşama ve başarı olacağı kaydetti. 1 Haziran'da yürürlüğe girecek olan yeni Türk Ceza Kanunu (TCK) ve Ceza Muhakemesi Kanunu'yla (CMK) ilgili yaşanan tartışmalara değinen Ok, "Eleştiri geç yapılsa bile, hatta kırıcı, sarsıcı ve rahatsız edici boyuta ulaştırılmış olsa bile etraflıca değerlendirilmesi, haklı görülenlerin yaşama geçirilmesi gerekir. Bu yöndeki tutumu görmek memnuniyet vericidir" diye konuştu. Bu konuda herkesin eleştiriye açık olması gerektiğini vurgulayan Ok, şöyle konuştu:
"Demokratik toplumda herkesin gerektiğinde eleştiri hakkını kullanması, muhatabının da değerlendirmesi zorunluluğu vardır. Doğruları, gerçekleri görmezlikten gelmek, onlara sırt çevirmek demokratik tavır olamaz. Hele eleştirilerin sadece boşa çıkartılması için manevralar ve tertipler içinde bulunulması ise hem yüklenilen görev ve sorumlulukla bağdaşmaz hem de başarısızlık nedenlerinden birini hatta en önemlisini oluşturur."
Kanunların mükemmel yapılsa bile bir süre geçtikten sonra eskimeye başlamasının kaçınılmaz olduğunu söyleyen Ok, "Hayatiyetini koruması için kanunların insan ve toplumun değişken ve dinamik doğasını ve gelişen ve çeşitlenen gereksinimlerini yakalaması zorunludur. Bunun için yasama organlarının tespit edilen ihtiyaçların gerekli kıldığı değişiklikleri gecikmeden yasalara yansıtması yeterli olacaktır" dedi. Ok, kanunların uygulanması sırasında görülen adaletsizlik ve yanlışlıkları gidermek, boşlukları doldurmak için Yüksek Yargı Organlarına TBMM'de doğrudan kanun değişikliği teklifleri yapma yetkisi tanınması gerektiğini söyledi.
Ok, 1 Haziran 2007 tarihine kadar yürürlüğe girmesi beklenen İstinaf Mahkemeleri'yle ilgili olarak, bu mahkemelerin Yargıtay'ı içtihat mahkemesi kimliğine kavuşturacağını ve iş yükünü hafifleteceğini söyledi. İstinaf Mahkemeleri ile ilgili sıkıntılarını da dile getiren Ok, hapis cezalarının kesinlik sınırının 5 yıldan 2 yıla indirilmesi gerektiğini kaydetti. Yargıtay'da karara bağlanmamış dosyaların devredilmesi zorunluluğunun bu mahkemelerin başlangıçta dayanılmaz bir iş yükü altına sokacağını, davaların uzaması ve isabetsiz kararlara yol açacağını ifade eden Ok, bununda bu mahkemelerin kurulmasına karşı olan kesimleri haklı duruma düşüreceğini söyledi.
Yargının temel sorunu olan mahkemelerin bağımsızlığı ve hakim teminatının sağlanması taleplerine karşı duyarsız kalındığını ifade eden OK, "Vicdani kanıya müdahaleye açık, tarafsız karar oluşturma özgürlüğünü kısıtlayacı, dolayısıyla mahkemelerin ve hakimlerin bağımsızlığını örseleyen, Anayasa ve yasa kurallarının aynen muhafazası yönündeki kronik-amaç düşünce hakimiyetini sürdürmektedir" diye konuştu. OK, AB'ye uyum sürecinde Anayasa ve yasalarda yapılan değişikliklerde yargının bağımsızlığını örseleyen maddelerin alınmamasının hem yargı camiasını hem de Türk halkını üzdüğünü söyledi.
Yasama dokunulmazlığına da değinen Ok, "Yasama dokunulmazlığı suçların takibine engel, serbest alan yaratmaktadır. Dünyadaki eğilime ve insanımızın talebine uygun olarak ya tamamen kaldırılmalı ya da kabul edilebilir sınırlamaya tabi tutulmalıdır" dedi. Meclis soruşturmalarının yargı ağırlıklı düzenlenmesi ve yürütülmesi gerektiğinin belirten OK, bunun Meclis'i gereksiz ve yersiz suçlamalardan arındıracağını, sistemin işletilmesinde olası siyasi zorluklar yanında iddiaların anında araştırılamamasının yol açtığı delil toplama zafiyetini gidereceğini söyledi. Ok'un konuşmanın ardından Yargıtay'dan emekli olanlara plaket verildi.