Dokuz Eylul Universitesi Deniz Bilimleri Ve Teknolojisi Enstitus Haberleri

7 kişilik aile zehirlendi! Uzman isimden balon balığı uyarısı: Tamamı zehirli, ölüme kadar gidebilir

Hatay'ın İskenderun ilçesinde denizden tuttuğu balon balığını yiyen 7 kişilik aile hastanelik oldu. İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemal Turan, balon balığının tüketilmemesi konusunda vatandaşları uyardı. Turan, ""Balon balığının etinde tetrodotoksin (TTX) kimyasalı denilen bir zehir bulunmaktadır. İnsan ölümüne kadar gidebilen rahatsızlıklar oluşturabilirler" uyarısında bulundu.

Haber 2024-01-03 19:52:40

Deniz dibi temizliğinde, deniz motoru bulundu

Akdeniz Koruma Derneği, Sualtı Kültürel Mirasın Korunması ve Çıkarılması çerçevesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü’nün Bozburun bölgesindeki kazı çalışmalarına destek olmak için Bozburun Yeşil Ada ve Söğüt Antik Liman çevresinde deniz dibi temizliği gerçekleştirdi.

Yurthaber 2023-10-19 15:26:04

Balıkesir'de 3 yılda denizlerden 50 bin metrekare hayalet ağ toplandı

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi ile Balıkesir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğiyle 2020'de başlatılan "Hayalet Ağların Temizlenmesi Projesi" devam ediyor.

Yurthaber 2023-06-14 10:30:53

Çok dikkatli kullanmalıyız diyerek uyardı! Bizi ciddi bir kriz bekliyor

Kuraklık konusu gündemdeyken, İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, İzmir'in su ihtiyacını karşılayan barajlardaki doluluk oranının düştüğüne dikkat çekti. Prof. Dr. Yaşar "Nisandan sonra tarım da başladığı için ciddi oranda su kullanılır. Bu dönemden sonra barajlardaki doluluk düşer. Bizi ciddi bir su krizi bekliyor. Tüm Batı Anadolu, bu sorunu yaşayacaktır. Kritik bir dönemdeyiz. Suyu çok dikkatli kullanmalıyız" dedi.

Haber 2023-04-24 16:08:04

'Ertesi yıl hem kaliteli hem daha ucuz yeriz' Uzman isim Israr ediyorum diyerek çağrı yaptı: 1 sene...

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Cemal Dinçer, bu sezon tezgahlarda bir görünüp bir kaybolan hamsinin popülasyonunu kurtarmak için 1 yıl av yasağı önerisinde bulunarak, “Sürdürülebilir kaliteli hamsi avcılığında gerçekten dikkatli olmamız lazım. Bu stoku tekrar eski günlerine kavuşturmak için gerekli duyarlılığı göstermemiz lazım. Naçizane önerim, hamsi avcılığının hiç olmazsa bir yıl gene durdurulmasında ısrar ediyorum” dedi.

Finans 18-03-23 13:30

Uzmanlar her ay en fazla hangi balık çıkıyorsa onun tüketilmesini önerdi

KTÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Dr. Öğretim Üyesi Ömerhan Durrani: - "Türkiye'de her mevsim taze balık bulunuyor. Yılın bu döneminde diğer balıklara nazaran palamut ve istavrit daha bol miktarda"

Yurthaber 05-10-22 13:33

İstilacı deniz salyangozunun Karadeniz'deki dağılımı araştırılıyor

İÜ Su Bilimleri Fakültesi Balıkçılık ve Su Ürünleri İşleme Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Firdes Saadet Karakulak: - "Avcılığı yapılıyor, ekonomik getirisi var. Fakat deniz ekosistemi açısından baktığımızda bunlar beyaz kum midyesiyle beslendiği için o canlılar üzerinde biraz olumsuz etkisi var"

Yurthaber 05-08-22 11:03

Kıyılardaki çöplerin yolculuğunu akıntı yönleri belirliyor

Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şükrü Turan Beşiktepe: - "Tuna, Dinyester ve Dinyeper nehirlerini dikkate alırsanız potansiyel olarak Avrupa'nın çöpünün Karadeniz'e gelme ihtimali var. Almanya'dan bir çöpü attığınızda barajlarda tutulmuyorsa Karadeniz'e gelip kıyılarımızda karaya vurabilir" - Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sedat Gündoğdu: - "Kıyılarımızda Mısır'dan, Libya'dan, Suriye'den, Güney Kıbrıs'tan çöpleri görebiliyoruz. Kuzeydoğu Akdeniz kıyılarımıza kilometreye günde 30 kilogramdan fazla plastik vuruyor"

Yurthaber 25-07-22 11:01

Tescilli Karabiga karidesi yetiştiricilik çalışmaları için laboratuvarda inceleniyor

ÇOMÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesinde görevli Dr. Öğretim Üyesi Kuşku: - "Umarız ki bizim yapmış olduğumuz bilimsel çalışmalar ve çabalar bir cevap bulur ve yetiştiricilik anlamında potansiyel bir verim alabiliriz. Şu anda Karabiga karidesinin laboratuvar ortamına adaptasyonunu sağlamış ve yem alımını gerçekleştirmiş bulunuyoruz"

Yurthaber 04-07-22 11:25

İzmir'de endişelendiren görüntü: Kıyıyı deniz marulu kapladı! İşte nedeni...

İzmir'in Karşıyaka ilçesindeki Bostanlı sahilinde deniz yüzeyinde yeşil bir örtü oluştu. Halk arasında 'deniz marulu' olarak adlandırılan yosunların neden olduğu görüntünün sürpriz olmadığını ifade eden Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar deniz maruluna ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Haber 03-07-22 22:56

İzmir Körfezi'nde kötü kokunun derelerdeki betondan kaynaklandığı iddiası

DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar: - "Derelere atılan beton, suyun toprakla ilişkisini kesiyor, tabandan gelen canlıların suyla olan ilişkileri kesildiği için inanılmaz bir koku başlıyor" - İzmir Büyükşehir Belediyesi: - "Kış aylarında etkili olan yağışların getirdiği çamur ve rüsubat, Arap ve Melez derelerinin döküldüğü yerde deniz kotunun altında birikiyor. Kokuya neden olabilen çamur kireçlenip sudan arındırılarak döküm alanlarına götürülüyor"

Yurthaber 29-04-22 12:55

İzmir'de deniz suyunun, poyraz ve gelgit nedeniyle çekildiği gözleniyor

Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar: - "Her yıl bu aylarda olan olağan bir durum"

Yurthaber 20-03-22 14:56

İzmir'de tedirgin eden görüntü! Görenler sahile koştu

İzmir'in Foça ilçesinde deniz suyu yaklaşık 20 metre kadar çekildi. Deniz suyunun çekilmesiyle ortaya iskelelerin ayakları çıktı. Foçalıları tedirgin eden doğa olayı ile ilgili konuşan Dokuz Eylül Üniversitesi İklim Bilimleri Uzmanı Prof. Dr. Doğan Yaşar, endişe edilecek bir durumun olmadığını ve bu aylarda çekilmelerin yaşanabileceğini söyledi.

Haber 19-03-22 19:34

Kumsallarda görülen fokların rahatsız edilmemesi uyarısında bulunuldu

İskenderun Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan: - "Bu türler karasal ortamda güneşlenerek sosyal faaliyetlerinin bir kısmını burada geçirmektedirler"

Yurthaber 10-02-22 16:17

Su altının ormanları biyoçeşitliliğin devamı için haritalandırılacak

Adana'da, Karataş Belediyesi, Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü ile Akdeniz Koruma Derneği iş birliğinde dalışlar yapan 8 kişilik ekip, deniz çayırlarının haritasını çıkarmak için çalışma yürütüyor - Karataş Belediye Başkanı Necip Topuz: - "Deniz çayırlarını nasıl koruyabiliriz, nasıl arttırabiliriz, bununla ilgili çalışacağız. Deniz çayırları 'Akdeniz'in akciğerleri' diye adlandırılıyor. Hem habitat hem fauna anlamında inanılmaz derecede faydaları var, bu sebeple elimizden geleni yapacağız" - Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Görevlisi Dr. Barış Akçalı: - "Deniz çayırlarının, şu anda da küresel bir sorun olan küresel iklim değişikliğiyle ilgili karbonu tutmakta çok önemli görevi var. Oksijen üretirler, diğer canlılar için barınak ve besleme alanı sağlarlar, kıyısal erozyonu engellerler ve suyun berrak kalmasını sağlarlar"

Yurthaber 11-10-21 11:12

Osmanlı savaş gemisine ait! Su altındaki miras gün yüzüne çıkıyor

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü’nün bilimsel danışmanlığında ve Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi başkanlığında Muğla’nın Datça ilçesinde yürütülen arkeolojik su altı kazısında bulunan Osmanlı savaş gemisine ait eserler gün yüzüne çıkarılıyor. Yaklaşık 24 metre uzunluğunda olduğu tespit edilen batık geminin içerisinde, humbaralar (el bombası), tüfekler, mermiler, barutluklar, patlamış demir top gülleleri ve bir kılıca ulaşıldı.

Haber 11-09-21 10:42

Marmara Denizi'nin güney kıyılarında müsilaj yok denilecek kadar azaldı

Bursa, Balıkesir, Yalova ve Çanakkale kıyılarının, yaklaşık 4 haftadır yoğun bir şekilde etkili olan müsilajdan temizlik çalışmaları ile arındırılmasıyla vatandaşlar balık tuttu, denize girdi, sahilde yürüyüş yaptı - ÇOMÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Ayaz: - "Durum iyiye gidiyor. Şu anda Çanakkale Boğazı'nda azaldı, arka tarafta da Teke Burnu'ndan sonra Saroz'a doğru yok diyebiliriz" - Çanakkale'de balık tutan Taylan Varoluş: - "Umarız bu çalışmalarla müsilaj bitecek, etkisini yitirecek, Marmara Denizi eski güzel günlerine kavuşacak"

Yurthaber 05-07-21 11:48

Çanakkale Boğazı'nın Ege çıkışında da gözlemlenen müsilaj küçük tekneleri tehdit ediyor

ÇOMÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Ayaz: - "Çanakkale Boğazı'nda yaklaşık 15 metreye kadar ulaşan kalınlıkta ciddi bir müsilaj katmanı var"

Yurthaber 18-06-21 11:23

Müsilaj sonrası balık yemek zehirler mi? Uzman isim açıkladı!

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Ayaz, müsilajın balıkları zehirlediği iddiasının doğru olmadığını belirterek, "Müsilajın şeker bazlı bir sıvı olduğunu söyleyebiliriz. Şekerin balıklara zehir etkisi olması mümkün değil” dedi.

Haber 09-06-21 10:16

Prof. Dr. Ayaz: Müsilaj, Karadeniz'den Ege'ye doğru akıyor

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Ayaz, "Müsilaj Karadeniz suyunun içinden 15 metre kalınlıkta Ege Denizi'ne doğru akıyor" dedi.

Haber 03-06-21 16:53

Deniz salyası sahte dip yapısı oluşturarak balıkları olumsuz etkiliyor

ÇOMÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yeşim Büyükateş: - "(Müsilaj) Deniz çayırlarının üzerini, balıkların yuvalarını, yumurtaların üzerini örtebiliyor. Dolayısıyla oksijen alışverişinde sıkıntı olabiliyor. Yine askıda katı madde yükü fazla olduğu için ışık geçirgenliğini denizel sistemde etkileyip fotosentez mekanizması üzerinde negatif etkisi söz konusu" - "Ortamda sirkülasyonun azalmasıyla çeşitli mikrobiyal faaliyetler meydana gelebilir ve insan sağlığı olumsuz etkilenebilir. Bu nedenle müsilajın bulunduğu alanda denize girilmemesi daha uygun olacaktır"

Yurthaber 11-05-21 11:28

Prof. Dr. Doğan Yaşar'dan 'toz taşınımı' uyarısı

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, meteorolojik verilere göre, bugün itibarıyla 25 Nisan'a kadar Sahra Çölü'nden Türkiye'ye toz taşınımı beklendiğini söyledi. Partikül tutucu ya da çift maske takılması gerektiğini belirten Yaşar, "Cuma, cumartesi ve pazar günü yoğun çöl tozu yağmuru bekliyoruz. Yağmur çok fazla yağarsa çamur olmaz ancak görünüşte yoğun yağış yok. Bu nedenle araçlarımız da çamura bürünecektir" dedi.

Haber 23-04-21 15:05

Türkiye'ye hafta sonu Sahra Çölü'nden toz taşınımı olacak

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, meteorolojik verilere göre, hafta sonu Sahra Çölü'nden Türkiye'ye toz taşınımı beklendiğini söyledi. Maske uyarısı yapan Prof. Dr. Yaşar, hafta sonu beklenen yağmurla araçların üzerinin de çamur olabileceğini belirtti.

Haber 16-04-21 12:47

Denizi kaplayan 'müsilaj', balıkçının kabusu oldu

Çanakkale Boğazı'nın bazı bölümleri, hem teknelere hem de ağlara zarar verdiği için balıkçıların kabusu haline gelen 'müsilaj' ile kaplandı. Beyaz renkli ve yapışkan olan müsilaj nedeniyle balıkçılar avlanamaz hale geldi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Temel Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yeşim Büyükateş, "Müsilaj sadece ağlarda sorun yaratmıyor. Teknelerin hem pompalarında hem filtrasyon sistemlerinde de sorun yaratıyor" dedi.

Haber 17-03-21 09:50

Prof. Dr. Doğan Yaşar: Mini soğumaya gireceğiz, İstanbul Boğazı donacak

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, küresel soğumanın yaklaştığını belirtip, "2022, 2023 veya 2024 olur. Bu dönemlerde biz, mini soğumaya gireceğiz. Sıcaklık mola verecek. Bu molada, İstanbul Boğazı'nın donduğunu göreceğiz. İstanbul Boğazı'ndan karşıdan karşıya yürüyerek geçilecektir. En son 1929 yılında geçildi. İki, üç yıla kadar tekrar bekliyorum" dedi.

Haber 26-02-21 09:35

Portekiz'de yakalanıp literatüre giren yılan kurdu balığı Çanakkale Boğazı'nda görüntülendi

ÇOMÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sezginer Tunçer: - "Kızıldeniz'den denizlerimize giren, Doğu Akdeniz'den, önce Akdeniz'e, oradan Ege'ye, oradan da Marmara'ya göç eden balıklardan biri olmuştur. Türkiye denizlerinde ilk defa bu kadar net görüntülerini alabildiğimiz balıklar arasındadır"

Yurthaber 24-02-21 11:29

Korkutan uyarı! '2023 yılına kadar Türkiye'de yıkıcı hortumlar görebiliriz'

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, Çeşme ilçesinde yaşanan hortum felaketine küresel ısınmanın neden olduğunu söyledi. Prof. Dr. Yaşar, "2023 yılına kadar ülkede hortum görebiliriz. 2023 yılından sonra ise dünya soğuma sürecine gireceği için yıkıcı hortumlar yaşanmayabilir” dedi.

Haber 18-02-21 09:28

İzmir'de Foça açıklarında savaş gemisi batığı bulundu

İzmir'in Foça ilçesi açıklarında, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü tarafından, Türkiye Batık Envanteri Projesi'nin bu yıl gerçekleştirilen 2'nci etap su altı arkeolojik araştırmaları kapsamında Koca Piri Reis Araştırma Gemisi ile yürütülen çalışmalarda, 18'inci yüzyıla ait olduğu değerlendirilen savaş gemisi batığı keşfedildi.

Haber 08-12-20 15:26

Sürdürülebilir balıkçılık için 15 ton kupesi denize geri bıraktılar

Bozcaada açıklarında tekneyle avlanan balıkçılar, deniz canlılarının yaşam döngüsünü koruyabilmek amacıyla tuttukları kupes balıklarını ve 200 kilogramlık ay balığını denize saldı - Gırgır teknesi kaptanı Erhan Çiftçi: - "Yakaladığımız kupesler, asgari boyunun biraz altında. Yani balık satışı olur mu, olur fakat yem fabrikalarına gidecek. Biz de bu balıklarımızın yem fabrikalarında harcanmasını istemiyoruz" - ÇOMÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Altınağaç: - "(Ay balığı) Kirpi balığı ve balon balığıgillerden. İç organlarında bir zehir var ve bu balığın etinin yenilmesi tehlikeli. Aynı balon balığı gibi. Bu iç organları dağılıp etine bulaşırsa zehirleyici ve öldürücü oluyor"

Yurthaber 15-10-20 11:27

Atlantik Okyanusu'nun dikenli yılan balığı Çanakkale Boğazı'nda yakalandı

Çanakkale Boğazı'nda 50 metre derinlikte sardalya avlayan balıkçıların ağına Atlantik Okyanusu'nda yaşayan bir canlı türü olan dikenli yılan balığı takıldı - ÇOMÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sezginer Tunçer: - "Bu balık Atlantik Okyanusu'nda yaşıyor. Akdeniz'in güneyinde de yaşayan bir tür. Çanakkale Boğazı'nda ilk kez görüyoruz"

Yurthaber 03-10-20 11:11

Barajın suyu azalınca havzasından midye tarlası çıktı

Çanakkale'deki Atikhisar Barajı'nda kuraklık nedeniyle doluluğun yüzde 29'a kadar düşmesiyle taşlara tutunmuş çok sayıda midye görünür hale geldi - ÇOMÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Deniz Anıl Odabaşı: - "Zebra midyesi bulunduğu bölgede oldukça fazla ürüyor. Bu da özellikle barajların su alan yerlerinin tıkanması, tüm sert yüzeylerin kaplanması, habitatların üstünün örtülmesi gibi bazı problemlere yol açıyor"

Yurthaber 24-09-20 11:02

Nesli tehlike altında olan dev vatoz Gökçeada'da görüntülendi

Uzunluğu 2 metreye yaklaşan ve görünümüyle uçan bir yarasayı andıran "şeytan mantası", kılıç balığı avlamak için adanın açıklarında dalış yapan Selim Konya ve ekibinin objektifine yansıdı - ÇOMÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sezginer Tunçer: - "Bu balık, planktonla beslenen bir canlı. Yüzeyde gezen, dişleri olmayan kıkırdaklı bir tür. Gökçeada'da görüntülenen tür genç bir tür. Yaklaşık 90 kilogram ağırlığında olduğunu tahmin ediyoruz"

Yurthaber 19-05-20 11:17

Balon balıkları ekonomiye kazandırılıyor

İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Deniz Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof.

Haber 27-12-19 16:24

Trabzon’da “Sen Anlat Hamsi” paneli

Trabzon Ticaret Borsası (TTB) tarafından “Karadeniz’de Sürdürülebilir Balıkçılık” kapsamında düzenlenen “Sen Anlat Hamsi” panelinde hamsinin durumu masaya yatırıldı.Faroz Balıkçı Barınağındaki bir gezi gemisinde düzenlenen panele Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Atilla Ataman, Trabzon Tarım ve Orman İl Müdürü Cahit Gülbay, TTB Meclis Başkanı Sebahattin Arslantürk, TTB Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan, TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu, balıkçılık sektöründe hizmet veren firmaların temsilcileri katıldı.Yapılan konuşmalarda, hamsinin ihracat bakımından çok önemli bir döviz girdisi sağladığı belirtilirken KTÜ Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden Prof.

Haber 08-12-19 11:17

İskenderun Körfezi'ndeki canlıların yarısı egzotik tür

İSKENDERUN Teknik Üniversitesi (İSTE) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.

Haber 14-11-19 12:57

İskenderun Körfezi'ndeki canlıların yarısı egzotik tür

İSKENDERUN Teknik Üniversitesi (İSTE) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.

Haber 14-11-19 11:41

Çanakkale'nin Pembe Gölü ziyaretçilerini bekliyor

Ezine ilçesine bağlı Dalyan köyü yakınında, deniz kıyısında yer alan ve su seviyesinin yükselip alçalmasına bağlı olarak zaman zaman kalp şeklini alan göl, pembe rengiyle dikkati çekiyor - ÇOMÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Deniz Anıl Odabaşı: - "Beta karoten üreten dunaliella salina adlı alg, tuzluluğun ve sıcaklığın arttığı mevsimlerde kırmızı renk üretir. Bu nedenle hücre sayısı bolluğuyla gölün rengi kırmızı veya pembe şeklinde kırılmaktadır, gözümüze o şekilde gelmektedir"

Haber 13-09-19 11:05

Çanakkale'nin Pembe Gölü ziyaretçilerini bekliyor

Ezine ilçesine bağlı Dalyan köyü yakınında, deniz kıyısında yer alan ve su seviyesinin yükselip alçalmasına bağlı olarak zaman zaman kalp şeklini alan göl, pembe rengiyle dikkati çekiyor - ÇOMÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Deniz Anıl Odabaşı: - "Beta karoten üreten dunaliella salina adlı alg, tuzluluğun ve sıcaklığın arttığı mevsimlerde kırmızı renk üretir. Bu nedenle hücre sayısı bolluğuyla gölün rengi kırmızı veya pembe şeklinde kırılmaktadır, gözümüze o şekilde gelmektedir"

Yurthaber 13-09-19 11:04

Aplysia depilanslar Gökçeada'da görüntülendi

Su altında bir deniz tavşanı türü olan ve doğada ender olarak rastlanan "Aplysia depilans" Gökçeada'da görüntülendi - ÇOMÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Deniz Biyolojisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sezginer Tunçer: - "Su altı dalıcılarının ve gözlem yapan amatörlerin, izledikleri, fotoğraf ve video çektikleri su altı zenginliklerindendir. Zararsızdırlar ve gelecek nesiller için onları korumak bizim görevlerimiz arasındadır"

Yurthaber 28-07-19 11:36

Aplysia depilanslar Gökçeada'da görüntülendi

Su altında bir deniz tavşanı türü olan ve doğada ender olarak rastlanan "Aplysia depilans" Gökçeada'da görüntülendi - ÇOMÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Deniz Biyolojisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sezginer Tunçer: - "Su altı dalıcılarının ve gözlem yapan amatörlerin, izledikleri, fotoğraf ve video çektikleri su altı zenginliklerindendir. Zararsızdırlar ve gelecek nesiller için onları korumak bizim görevlerimiz arasındadır"

Haber 28-07-19 11:33

Ege ve Akdeniz'de 'Antik Deniz Yolu' ortaya çıktı!

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsünden bilim insanları, Koca Piri Reis Gemisi ile Güneybatı Akdeniz ve Ege Denizi'ndeki antik deniz yolunun izlerini ortaya çıkardı.

Haber 27-06-19 14:53

Ege ve Akdeniz'deki antik deniz yolu ortaya çıktı

Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsünden bilim insanlarının Koca Piri Reis Gemisi ile Güneybatı Akdeniz ve Ege Denizi'nde yaptığı araştırmada, antik dönemde kullanılan deniz rotası belirlendi - Türkiye Batık Envanteri Projesi Başkanı Doç. Dr. Harun Özdaş: - "Büyük bölümü antik çağdan buhar çağına kadar olan 200'den fazla batık belirledik. 400 çapa ile 60'a yakın demirleme yeri tespit ettik" - "Deniz seviyesi değişimlerini de çalıştık. Yaklaşık 40 liman yapısı ya da su altında kalmış antik yerleşim yeri gördük"

Haber 27-06-19 11:10

Ege ve Akdeniz'deki antik deniz yolu ortaya çıktı

Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsünden bilim insanlarının Koca Piri Reis Gemisi ile Güneybatı Akdeniz ve Ege Denizi'nde yaptığı araştırmada, antik dönemde kullanılan deniz rotası belirlendi - Türkiye Batık Envanteri Projesi Başkanı Doç. Dr. Harun Özdaş: - "Büyük bölümü antik çağdan buhar çağına kadar olan 200'den fazla batık belirledik. 400 çapa ile 60'a yakın demirleme yeri tespit ettik" - "Deniz seviyesi değişimlerini de çalıştık. Yaklaşık 40 liman yapısı ya da su altında kalmış antik yerleşim yeri gördük"

Yurthaber 27-06-19 11:10

ÇOMÜ Dardanos Yerleşkesinden 5 bin çupra yavrusu denize bırakıldı

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dardanos Yerleşkesi Canlı Kaynaklar Üretim Tesisinden doğaya yavru balık salımı yapıldı.Etkinliğe ÇOMÜ Rektörü Prof.

Yurthaber 29-05-19 13:05

Çanakkale'de 5 bin çupra yavrusu denize bırakıldı

ÇANAKKALE Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dardanos Yerleşkesi Canlı Kaynaklar Üretim Tesisi'nden denize 5 bin çupra yavrusu bırakıldı.

Haber 28-05-19 16:48

Salihoğlu: Türkiye’de balık yetiştiriciliği balık avcılığı rakamlarını yakaladı

Türkiye’de balık yetiştiriciliğinin balık avcılığı rakamlarını yakaladığı belirtildi.KTÜ Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi, Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği ve Avrupa Birliği Sınır Ötesi İşbirliği Programı tarafından desteklenen, Romanya, Ukrayna, Yunanistan ve Türkiye’den 6 kuruluşun ortaklığında yürütülecek olan ’Karadeniz’de Akuakültür ve Balık Ürünleri Ticaretinde Mevcut Yeterliklerin Geliştirilmesi ve Yenilerinin Oluşturulması Projesi’nin açılış konferansı KTÜ Osman Turan Kongre Merkezi’ne gerçekleştirildi.

Haber 21-03-19 15:03

Prof. Dr. Tunçer: “Aslan balığı zehirlidir, insanı felç edebilir

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi’nden Prof.

Haber 30-01-19 20:57

Koca Piri Reis araştırma gemisinin 40. yılı

DEÜ Rektörü Prof. Dr. Hotar: "Denizcilikle ilgili gündemimizi sadece su altındaki bilimsel araştırmalarla sınırlandırmıyor, su üstündeki işleyişle ilgili süreci de yakından takip ediyoruz" - DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Çifci: "Gemimiz, denizlerdeki bilinmeyeni bilinir kılmaya 40 yıldır devam etmektedir"

Haber 22-11-18 16:58

Didim açıklarında tarihi gemi kalıntısının bulunması

18. yüzyıla ait Rus savaş gemisi olduğu değerlendirilen batıktan çıkarılan 2,5 ton ağırlığındaki top ve mutfak malzemeleri Didim'de sergilendi - Kültür ve Turizm Bakanlığı Kazılar Dairesi Başkanı Melik Ayaz: - "Türkiye'de su altında 65 metre derinlikte yapılan ilk çalışmadır" - DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özdaş: - "Su altında yaklaşık bin 200 metrekarelik bir alana dağılmış batıkta 30 kadar top, gülle, mühimmat ile arma parçaları ve mutfak kaplarına rastlanmıştır"

Haber 23-10-18 14:17