HABER

Döngüsel Ekonomi Kongresi 56 Ekim'de

İSTANBUL (AA) - Çevre Koruma ve Ambalaj Atıklarını Değerlendirme (ÇEVKO) Vakfı tarafından 5-6 Ekim'de İstanbul'da Döngüsel Ekonomi Kongresi düzenlenecek. Etkinlikte, gelecek yıl AB'de yürürlüğe girmesi beklenen ve yeni yasal düzenlemeler getirecek olan "Döngüsel Ekonomi Paketi" ele alınacak.

Vakfın açıklamasına göre, Cevahir Kongre Merkezi'nde yerli ve yabancı konukların katılımıyla düzenlenecek kongre, temeli kaynakların verimli kullanılması ve geri dönüşüm olan "yeni döngüsel ekonomi modelini" ülke gündemine taşıyacak.

Kongre kapsamında, "AB Döngüsel Ekonomi Paketi", "Yeni Plastik Ekonomisi", "İklim Değişikliği ile Mücadelede Döngüsel Ekonominin Önemi", "Döngüsel Ekonomiye Geçiş için Mali Mekanizmalar" ve "Basın Gözüyle Döngüsel Ekonomi" başlıklı oturumlar düzenlenecek.

Etkinlik kapsamında çevreye duyarlılık gösteren, toplumu çevre ve geri dönüşüm konusunda bilinçlendirmeye, bilgilendirmeye yönelik haberlere öncelik veren basın-yayın kuruluşlarına da "Yeşil Nokta Basın Ödülleri" verilecek.

- "Yıllık 600 milyar avro tasarruf imkanı"

Açıklamada kongreye ilişkin görüşleri yer alan ÇEVKO Vakfı Genel Sekreteri Mete İmer, döngüsel ekonominin AB tarafından takvime bağlanmış bir eylem planı içinde uygulamaya geçeceğini hatırlatarak, düzenleyecekleri kongre ile yeni bir ekonomik yaklaşım olan döngüsel ekonomi modeliniülke gündemine taşımak istediklerini vurguladı.

İmer, döngüsel olmayan, üret-kullan-at çizgisini izleyen ürünlerin yaşamının çöp veya bertaraf tesislerinde sun bulduğunu kaydederek, şu ifadeleri kullandı:

"Artan nüfus, kısıtlı doğal kaynaklar ve küresel ısınma gibi büyük çevresel sorunlara yol açan insan faaliyetleri artık işlerin eskisi gibi devam edemeyeceğini gösterdi ve yeni iş yapma modelleri arayışını başlattı.İşte, doğrusal ekonomi yerine, sürdürülebilir üretim, sürdürülebilir tüketim ve yukarı dönüşüm süreçlerini bir çember halinde ele alan döngüsel ekonomi modeli dünyada sürdürülebilir gelişme için yeni bir yaklaşımdır.Bu yaklaşım, doğal kaynakların daha verimli kullanılmasını ve atıkların kaynak olarak değerlendirilmesini öne çıkaran yeni buluşların önünü açarak rekabet avantajı getirebilir.

Yeni iş modelleri, yeni gelir ve istihdam olanakları yaratabilir. Tüketicilere daha ucuz, dayanıklı ve kaliteli ürünler sunulmasını teşvik edebilir.Sonuç olarak, kıt kaynakların daha dikkatli ve çevreyle uyum içinde kullanılması ve geri dönüşüm suretiyle önemli ekonomik, toplumsal ve çevresel yararlar sağlayabilir."

İmer, döngüsel ekonomiye geçişin AB üyesi ülkelerde şirketlere yıllık 600 milyar avroya varan tasarruf olanağı sağlayacağını, cirolarının yüzde 8'i kadar net kazanç sağlayacağını sözlerine ekledi.

En Çok Aranan Haberler