HABER

DSP'den YSK'nın kararına tepki

Ankara (AA)- DSP Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli, Yüksek Seçim Kurulunun (YSK), TC kimlik numarasıyla ilgili aldığı kararı eleştirerek, "Karar, hukuk devleti ilkesiyle bağdaşmamaktadır. Dün açıkça Anayasa suçu işlenmiştir" dedi.TBMM'de basın toplantısı düzenleyen İçli, YSK'nın, yerel seçimlerde, TC kimlik numarası taşıyan mühürlü ve imzalı "Nüfus kayıt örneğinin aslını" getiren vatandaşların, üzerinde TC kimlik numarası olmayan resmi belgeyle ibraz etmeleri halinde de oy kullanabileceğine ilişkin kararını değerlendirdi.

İçli, Anayasanın 38. maddesine göre, hiç bir organ, makam veya merci ve kişinin, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremeyeceğini, genelge gönderemeyeceğini, tavsiye ve telkinde bulunamayacağına dikkati çekerek, "Dün yaşanan gelişmeler ve YSK'nın aldığı karar, hukuk devleti ilkesiyle bağdaşmamaktadır. Dün açıkça Anayasa suçu işlenmiştir" dedi.

Anayasada, seçimlerin yargı denetiminde yapılacağının emredildiğini hatırlatan İçli, şunları söyledi: "Sayın Cumhurbaşkanının YSK Başkanını makamına çağırması ve 11 gün sonra yapılacak seçimlerle ilgili görüşmelerde bulunması, açıkça Anayasanın 138. maddesinin ihlalidir. YSK Başkanı, Köşk'ten çıktıktan sonra basın mensuplarının sorusu üzerine verdiği yanıtta da ne derece sıkıntı içerisinde olduğunu göstermiştir. YSK akşam aldığı kararla da uyması gereken kanun hükmünü, bir
şekilde yorum yaparak uygulamamış ve değiştirmiştir.TBMM'de grubu bulunan siyasi partilerin temsilcilerinin YSK'yı ziyaret etmesi, bu konuda tavsiye ve telkinde bulunması da hukuk devletini zedeleyen ikinci vahim olaydır. Yasama yetkisi Meclisindir. YSK, Sayın Cumhurbaşkanı ve TBMM'de grubu bulunan siyasi partilerin temsilcilerinin tavsiye ve telkinleriyle uyulması gereken yasayı sulandırmak suretiyle sıkıntılı bir sürece çözüm arayışına girmiştir. Bu tür olayların yaşanması demokrasimiz açısından çok vahimdir. TBMM derhal toplanarak 1 maddelik kanun teklifi ile bu 298 sayılı yasanın ilgili maddesini ertelemeye ilişkin bir kanun çıkartılabilirdi. Geç kalınmadı. Böyle bir kanun teklifi verilerek, kanunun düzeltilmesi gerekir. Kanunun sulandırılması hukuk devletinin açıkça çiğnenmesidir."

En Çok Aranan Haberler