İSTANBUL (İHA) - Dünyanın jeotermal enerji konusundaki en büyük etkinliği olan Dünya Jeotermal Kongresi (WGC) 2005, yarın (24 Nisan) Antalya'da başlıyor. Cam Piramit Sabancı Kongre ve Fuar Merkezi'nde gerçekleştirilecek ve 6 gün sürecek kongreye, yurtdışından 1500, yurtiçinden yaklaşık 500 konuk katılacak.
Uluslararası Jeotermal Kurumu (International Geothermal Association) ve Türkiye Jeotermal Derneği'nin düzenlediği, Antalya'daki Cam Piramit Sabancı Kongre ve Fuar Merkezi'ndeki kongrenin açılışına, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, Filipinler Enerji Bakanı Vicente S. Perez, İzlanda Endüstri ve Ticaret Bakanı Valgerğur Sverrisdottir, Avrupa Komisyonu Yeni ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları Departmanı Müdürü Alfonso Gonzalez Finat, Almanya Çevre Doğal Koruma ve Nükleer Güvenlik Bakanlığı Merkez İşlevler Dairesi Genel Müdürü Rainer Hinrichs Rahlwes, WGC 2005 Organizasyon Komitesi Başkanı James Koenig katılacak. 83 ülkeden bakanlar, milletvekilleri, genel ve yerel yöneticiler, jeotermal konusunda araştırma ve uygulama yapan işadamları, bilim adamları, mühendisler ve finansman kuruluşları temsilcilerinin katılacağı kongre, 29 Nisan günü günü sona erecek.
KONGRENİN ÖNEMİ Uluslararası Jeotermal Kurumu (International Geothermal Association) Dünya Başkanvekili ve Türkiye Jeotermal Derneği Genel Başkanı Orhan Mertoğlu, kongrenin Türkiye'deki jeotermal kaynakların değerlendirilmesi için hazırlanan projelerin hayata geçirilmesi ve finansman temini açısından büyük önem taşıdığını söyledi. Her 5 yılda bir düzenlenen kongrenin Türkiye'de gerçekleştirilmesi için 5 yıldır uğraş verdiklerini belirten Mertoğlu, "Kongreye çok değerli jeotermalcilerin gelecek olması ülkemiz için büyük bir prestij kaynağı ve tanıtım fırsatı. Yurt içi ve yurtdışından gelen uzmanlar, 6 gün boyunca 800'ün üzerinde bildiri sunacak. 'Jeotermal Enerji: Yerli, Yenilenebilir, Yeşil Seçenek' sloganıyla düzenlediğimiz kongrenin amacı, jeotermal kaynakların geliştirilmesi ile ilgili bilimsel, teknik ve ekonomik bilgi değişimi için bir platform sağlamak. Kongre süresince her gün 7 ayrı salonda oturumlar gerçekleştirilecek ve merkezi ısıtma, entegre enerji sistemleri, ekonomik ve finansman, özelleştirme, termal turizm ve sağlık, sürdürülebilirlik, tarım, enjeksiyon teknolojisi gibi konular ele alınacak. Ayrıca, kongre kapsamında, jeotermal kaynakların bulunduğu İzmir ve Ege Bölgesi'ne teknik geziler gerçekleştirilecek. Kongreye eş zamanlı olarak, bir de sergi gerçekleştireceğiz. Jeotermal ile ilgili çalışmalar yapan firmalar, yeni teknolojilerini, ürün ve hizmetlerini sergileyecekler. Kongre süresince jeotermal enerji kaynakları, kullanımındaki teknolojiler, finansman imkanları her yönüyle tartışılacak" dedi.
"KONGRE JEOTERMALE YAKLAŞIMI DEĞİŞTİRECEK" Kongreye, Türkiye'deki jeotermal enerji kaynaklarının bulunduğu bölgelerin belediye başkanları, vali ve kaymakamlarının da katılacağını belirten Mertoğlu, kongrenin Türkiye'deki jeotermal enerji kaynaklarının değerlendirilmesine ilişkin projelerin hayata geçirilmesine de ivme kazandıracağını ifade etti. Mertoğlu, şunları söyledi:
"Kongre, yenilenebilir ve temiz enerji olan jeotermal kaynakların değerlendirilmesine ilişkin yasal ve hukuki engellerin kalkmasına katkı sağlayacak. İdareciler ve bilim adamlarımızın cesaretini arttıracak, yaklaşımlarını değiştirecek, bilgi ve teknoloji transferi sağlayacak, finansman imkanlarını gündeme getirecek. Türkiye, bu kongreyle gelecek süreçte, jeotermal enerji kaynaklarının elektrik üretimi, hidrojen üretimi, merkezi şehir ısıtma, soğutma, sera ısıtması, kaplıca amaçlı kullanım, termal turizm, endüstride kullanım, gübre ve benzeri kimyasallar üretimi, balık yetiştiriciliğinde daha fazla kullanılmasına olanak sağlayacak. Türkiye'nin jeotermal kaynak zenginliği açısından dünyada 7. sırada ve Türkiye'de 170'in üzerinde jeotermal saha var. 13 şehirde, 65 bin konuta jeotermal enerjiyle merkezi ısıtma sağlanıyor. Temiz, yeşil, sürdürülebilir jeotermal enerji kullanımı her geçen gün yaygınlaşıyor. Ülkemizde ise bu potansiyelin ancak yüzde 4'ünü kullanılabiliyoruz. Potansiyelimizi tam olarak kullandığımızda ekonomiye yılda 20 milyar dolar net katma değer sağlarız" diye konuştu.