HABER

Dünya ortalamasına göre Türkiye su fakiri

Dünya ortalamasına göre Türkiye su fakiri

MERSİN (İHA) - 2030 yılında nüfusu 80 milyona ulaşacak olan Türkiye, kişi başına düşen bin 100 metreküp kullanılabilir su miktarıyla, su sıkıntısı çeken bir ülke durumuna gelecek.

Mersin Deniz Ticaret Odası'nın yayınladığı verilere göre, dünya genelinde, bir insanın biyolojik ihtiyaçlarını karşılaması ve hayatını sürdürebilmesi için (içme, el yüz yıkama, temizlenme), günde en az 25 litre su tüketmesi gerekiyor. Ancak, çağdaş bir insanın sağlıklı bir biçimde yaşayabilmesi için gereken içme, yemek pişirme, yıkanma, çamaşır gibi amaçlarla kullanılacak su dikkate alındığında, kişi başına günlük ortalama kentsel su tüketim standardı ise 150 litre olarak biliniyor. Dünya genelinde bölgelere göre kişi başına su tüketim miktarları, sanayileşmiş ülkelerde 266 litre iken, Afrika'da 67, Asya'da 143, Arap ülkelerinde 158, Latin Amerika'da 184 litre. Türkiye'de ise kişi başına günlük su tüketimi ortalama 111 litre olarak biliniyor. Bir ülkenin su zengini sayılabilmesi için, kişi başına düşen yıllık su miktarı en az 8 bin-10 bin metreküp arasında olması gerekiyor. Kişi başına düşen yıllık bin 430 metreküplük kullanılabilir su miktarıyla Türkiye, sanıldığı gibi su zengini bir ülke
konumunda bulunmuyor. DSİ Genel Müdürlüğü verileri, 2030 yılında su kaynaklarının yüzde 100 verimle kullanılacağını öngörüyor. 2030 yılında nüfusu 80 milyona ulaşacak olan Türkiye, kişi başına düşen bin 100 metreküp kullanılabilir su miktarıyla, su sıkıntısı çeken bir ülke durumuna gelecek. Bu veriler göz önüne alındığında, 2050 ya da 2100 yılında, Türkiye'nin çok ciddi bir su kriziyle mücadele etmesinin kaçınılmaz olduğu görülüyor. Bu tehlikeyi en aza indirmek için de, su kaynaklarının çok dikkatli yönetilmesi öneriliyor.

En Çok Aranan Haberler