HABER

Dünya, uyuşturucu tehdidi altında

NEW YORK (İHA) - Kalkınmakta olan ülkelerin uyuşturucuları ürettiği, sanayileşmiş toplumların da bu uyuşturucuları tükettiği devirler çoktan geride kaldı. Laos, Kolombiya ve özellikle de Afganistan'da afyon veya kokain bağımlısı insanların sayısı hızla artıyor. Sadece Afganistan'da değil, uyuşturucu trafiğinde iki ana transit geçiş ülkesi Pakistan ve İran'da da uyuşturucu bağımlılarının sayısında büyük artış gözleniyor. Bu ülkelerdeki bağımlıların sayısı, Avrupa ve ABD'deki bağımlıların toplamından daha yüksek.

İHA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Afganistan, yeniden dünyanın en büyük eroin üreticisi unvanını kazandı. Dünya çapındaki uyuşturucu trafiğinde pazarlanan eroinin yüzde 75'i Afganistan'da üretiliyor. Ülkedeki 32 eyaletin 28'inde afyon ekiliyor. Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, uyuşturucu sorununun ülkenin yeniden imar döneminde karşı karşıya bulunduğu en önemli engellerden biri olduğunu belirtirken, afyon ekimi ile mücadelede uluslararası camiadan destek talep etti.

Sadece Afganistan'da değil, uyuşturucu trafiğinde iki ana transit geçiş ülkesi Pakistan ve İran'da da uyuşturucu bağımlılarının sayısı yıllardır durmaksızın artış kaydediyor. Bu ülkelerdeki bağımlıların sayısı, Avrupa ve ABD'deki bağımlıların toplamından daha yüksek. Resmi olarak iki milyon kişinin uyuşturucu bağımlısı olduğu İran'da, gözlemciler bir vuruşluk eroin fiyatının bir paket

sigara ile aynı olması sebebiyle bu sayının yüzde 30 daha yüksek olduğunu tahmin ediyor.

Bu arada, uyuşturucu bağımlılığı, iktisadi açıdan üretici ve transit ülkeler için bir felaket anlamına geliyor. Yoksulluk, bağımlıların gelecekten bir beklentilerinin olmaması ve verimli çalışamaması, ülkelere her yıl milyarlarca dolara mal oluyor.

En Çok Aranan Haberler