Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için Çerez Politikasındaki amaçlarla sınırlı olmak üzere çerez kullanmaktayız.
Teknoloji şirketi IBM'deki bilimadamları, atomları bakır bir yüzeyde tek tek hareket ettirerek dünyanın en 'küçük' filmini yarattılar.
Ortaya çıkan animasyon, bir düzine atomun, 'tarayıcı tünel mikroskobu' olarak adlandırılan cihazın küçük iğnesiyle manipüle edilmesiyle hazırlandı.
Filmin her bir karesi o kadar küçük ki, insan saçının bir telinin kalınlığına ulaşması için yaklaşık bin kareyi yan yana koymak gerekiyor.
Bilimadamlarının sadece atomları kullanarak elde ettikleri bu hassas denge Guinness Rekorlar Kitabı tarafından da onaylandı.
Bu çalışma, IBM'in, tek bir atoma dayanan gelecek-kuşak veri depolama sistemi çalışmalarının bir aşaması olarak görülüyor.
IBM'de görevli bilimadamları, atomun ve moleküler sistemlerin yapısını inceleyip değiştirebildikleri bir dizi yeni teknolojiye de imza attılar. Son çalışmaları arasında olan 'atom güç mikroskobu' kullanılarak, tek bir molekülün ve moleküller içindeki atomların ilişkisinin fotoğrafları elde edilmişti.
Bir Çocuk ve Atomu adlı yeni film için, IBM'in icat ettiği ve sistemi kuran bilimadamlarına 1986 yılında Nobel Fizik Ödülü kazandıran 'tarayıcı tünel mikroskobu' kullanıldı.
Cihaz, elektrik yüklü çok sivri metal bir iğnenin kullanılan yüzey üzerinden geçirilmesiyle çalışıyor. İğnenin ucu yüzey üzerindeki örneklere yaklaştırıldığında, yüklenen elektrik, 'tünelleme' olarak adlandırılan bir etki yaratıyor.
90 saniyelik filmi oluşturan 242 kare, temel olarak, bu tünellemenin yarattığı etkiyle hareketlenen atomların bir haritası. Filmde bir çocuk, tek bir atomun oluşturduğu topuyla oynarken, dans ederken ve bir trambolinde zıplarken görülüyor.
IBM'in California'daki Araştırma Birimi'nden Andreas Heinrich, "İğnenin ucu bizim hem ellerimiz hem gözlerimiz. Atomları 'hissederek' bize konumlarını bildiriyor. Ardından atomlara yaklaştırılınca, bakır zemin üzerinde hareketlenmelerini ve konumlarını değiştirmelerini sağlıyor" sözleriyle açıklıyor çalışmalarını.
Heinrich, hareket ettirilen atomların daha sonra konumlarını koruduklarını, bunun temel sebebinin de bakır yüzeyle yeni kimyasal bağlar oluşturmaları olduğunu anlatıyor.
Filmin hazırlanması aşamasını "Hareketsiz hale gelen atomların oluşturduğu yeni yapının fotoğrafını çekebiliyoruz. Her karenin fotoğraflanması öncesinde her atomu dikkatli bir şekilde yeniden hareket ettirip yeni bir sahne yaratıyoruz" diye özetliyor Heinrich.
Kısa filmin hazırlanması için dört bilimadamı iki hafta boyunca günde 18 saat boyunca çalışmış.
Elde edilen sonuç, IBM'in, her geçen gün artan, maddeyi atom seviyesinde hareket ettirme becerisinin bir göstergesi. Bilimadamları, bu teknolojiyi, yeni veri saklama sistemleri geliştirmek için kullanmayı umuyor.
2012 yılında, geliştirdikleri sistemle, en küçük veri birimi olan 'bit', sadece 12 atom kullanılarak kaydedilebilmişti.
Andreas Heinrich, Bir Çocuk ve Atomu adlı filmin sadece eğlenceli bir örnek olduğunu belirtiyor.
Kullandıkları sistemin büyük bir bilimsel ilerleme olmadığını belirten Heinrich, "Bu film, çocukları ve ilgilenen diğer kişileri matematik, bilim ve teknoloji konusunda biraz heyecanlandırmayı ve araştırma yapmaya yöneltmeyi hedefliyor" diyor.