Dubai’deki sorunun başka ülkelere yayılarak ikinci bir kriz dalgası yaratmasından duyulan endişe piyasalara yansıdı
Dünya, Körfez bölgesinin en gözde finans merkezi Dubai’de yaşanan iflas paniğinin ikinci bir kriz dalgası yaratmasından endişe ediyor. Dubai’de devlete ait en büyük yatırım şirketlerinden Dubai World’ün, piyasaya olan 60 milyar dolar borcunu ödeyemeyeceğini açıklaması piyasalara bomba gibi düşmüştü.
Dünya borsalarında dün de ‘Dubai etkisi’ hissedildi. Yorum ve endişeler sorunun, diğer ülkelere yayılarak, ikinci bir finansal kriz doğurma olasılığına odaklandı. Ünlü yatırımcı Mark Mobius, Dubai’nin iflası durumunda dalga halinde iflaslar görülebileceğini söyledi.
‘Domino etkisi yaratabilir’
Dubai’nin borç erteleme talebi özellikle Asya borsalarında ciddi kayıplara sebebiyet verdi. Tokyo borsası yüzde 3.2, Hong Kong borsası yüzde 4.8 ve Güney Kore borsası yüzde 4.7 değer kaybetti. Avrupa borsaları ise Dubai krizi nedeniyle yaşanan endişeleri ‘fazla’ bularak ucuz hisselere yönelen yatırımcıların yardımıyla toparlandı. İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0.2, Fransa’da CAC yüzde 0.5 ve Almanya’da DAX yüzde 0.3 artışla kapandı.
Dubai etkisini hisseden ABD’de ise Dow Jones endeksi 207 puan azalarak, 10.259 puanla açıldı. Nasdaq endeksi ise açılışta 2.120 puana düştü.
Uzmanlar Dubai’de yaşanan krizin başka ülkelere de yayılmasından endişe ediyor. Yatırım danışmanı Stifel, Nicolaus & Co firması stratejisti Kevin Caron, “Dubai dünyaya derinden bağlı. Yaşanan son durumun finansal sistemde bir domino etkisi yaratacağı endişesi var” dedi. Danışmanlık şirketi Matrix Asset Advisors yöneticisi David Katz, “Piyasa önemli bir kredi riskine reaksiyon gösteriyor” yorumunu yaptı.
Uluslararası piyasalarda ham petrol fiyatları Dubai’deki gelişmeler nedeniyle 74 doların altına geriledi. ABD ham petrolünün varil fiyatı yüzde 4.5 değer kaybederek 73.79 dolara indi.
Piyasa yen ve dolara yöneldi
Piyasalar güvenli gördükleri yen ve dolara yöneldi. Avrupa bankalarının Dubai’nin 80 milyar dolarlık borcunun yarısını kredilendirdikleri gerekçesiyle euro düştü. Euro dolar paritesi yüzde 0.6 düşüşle 1.49 oldu.
Dün Avrupalı liderler dünya ekonomisinin Dubai’nin yaşadığı sorunla baş edebilecek güçte olduğunu söylerken Dubai’nin aldığı kredilerin büyük bölümünü veren Avrupa bankaları ise Dubai’yle bağlantılarının az olduğunu gösterme yarışına girdi.
Birleşik Arap Emirlikleri rakamlarına göre, Dubai’nin riske giren 40.28 milyar dolarlık kredilerinin 34.67 milyar dolarlık kısmının Avrupa bankalarından alındığı ortaya çıktı. Fransız bankaları Dubai kriziyle bağlantılarının az olduğunu belirtirken, İtalyan ve Çin bankaları ise Dubai ile bağlantılı hiçbir sorun yaşamadıklarını söyledi.
Mobius’tan gelişmekte olan piyasalara uyarı
- Dubai kriziyle önceki gün düşüşe geçen Avrupa borsaları dün toparladı.
- Asya borsalarında iniş yaşanırken, Şükran Günü dolayısıyla işlemlerine 1 gün ara veren ABD borsası dün açıldı. Borsada Dubai krizinin etkisi hissedildi, Dow Jones yüzde 1.5 düştü.
- Ünlü yatırımcı Mark Mobius, Dubai’nin borçlarını yeniden yapılandırma isteğinin gelişmekte olan piyasalarda bir düzeltme etkisi yaratacağını söyledi. 25 milyarlık fon yöneten Mobius, hisselerde yüzde 20’lik düşüşün muhtemel olduğunu kaydetti. Mobius, “Eğer Dubai iflas ederse durum çok ciddileşir. Çünkü bu durum başka ülkelerde de iflas dalgası yaratır” dedi.