İstanbul - Türkiye Yayıncılar Birliği'nce düşünce ve ifade özgürlüğü için mücadele eden yazar ve yayıncılara destek vermek, mücadelelerine dikkati çekmek, düşünce ve ifade özgürlüğünün önünü tıkayan yasalarda gerekli değişikliklerin bir an önce yapılarak uygulanmasını sağlamak amacıyla verilen "Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri", törenle sahiplerini buldu.
Taksim Hill Otel'de düzenlenen törende konuşan Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Çetin Tüzüner, yayının toplumun nefes aldığı siyasi bir özgürlük olduğunu, yayın özgürlüğünün sağlanması ve genişletilmesinin de yayıncılar için hayati önem taşıdığını ifade etti.
Düşünce, ifade ve yayınlama özgürlüğünün AB ülkelerinin önem verdiği konuların başında geldiğine işaret eden Tüzüner, bu süreç başladığından beri yasalarda yapılan iyileştirmelerin yok sayılamayacağını, geçmişte tabu olarak görülen birçok konuya el atıldığını söyledi.
Tüzüner, "Eskiden tartışılmayan pek çok konuyu bugün tartışabiliyoruz. Ancak son bir yıl içinde 22 yayınevi, 47 yazar, 49 kitap hakkında yargılama sürecinin başlatılmış olması, düşünce ve ifade özgürlüğü alanında daha epeyce yol almamız gerektiğini göstermektedir" dedi.
TCK ile halen Meclis Alt Kamisyonu'nda görüşülmekte olan TMY'nin bazı maddelerinin Basın Kanunu ile yazarlara ve yayıncılara sağlanan temel hak ve özgürlüklere aykırı yasal değişiklikler ve cezai yaptırımlar getirdiğini vurguladı.
Tüzüner, "Bizim temel görüşümüz; Devletin bütünlüğüne zarar vermeyen, savaş ve şiddet kışkırtıcılığı ve eylem çağrısı yapmayan, eyleme dönüşmeyen her türlü düşüncenin özgürce ifade edilip yayınlanabilmesidir" diye konuştu.
Türkiye Yayıncılar Birliği Yayınlama Özgürlüğü Komitesi'nce Sorun Yayınları kurucusu ve yöneticisi Sırrı Öztürk, Tekirdağ Kitabevi sahibi Şakir Tunalı, ödülünü, TGC Genel Sekreteri Turgay Olcayto, Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu ve Prof. Dr. Baskın Oran, Bianet'e "Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri" verildi.