HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Düşünden Gerçeğine Proje Pazarı"

KTÜ Teknoloji Transfer Ofisince organize edilen ve öğrenciler tarafından 87 projenin sergilendiği etkinlik devam ediyor - Teknoloji Transfer Ofisi Müdürü Doç. Dr. Oktay Yıldız: - "KTÜ, ülkemizde üniversite eğitimi aşamasından akademik seviyeye kadar ortaya çıkan proje fikirlerini potansiyel müşteriler ile buluşturmayı hedeflemiş ve 13. proje pazarı etkinliğini düzenlemiştir"

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Teknoloji Transfer Ofisince organize edilen "Düşünden Gerçeğine Proje Pazarı" adlı etkinlik, ikinci gününde devam ediyor.

KTÜ Prof. Dr. Osman Turan Kongre ve Kültür Merkezi'nde, bu yıl 13'üncüsü düzenlenen etkinlik kapsamında, öğrenciler tarafından elektrik elektronik teknolojileri, bilişim, biyomedikal ve sağlık teknolojileri, makine, imalat, endüstri, malzeme, kimya, gıda, ilaç ve diğer teknolojik alanlarda hazırlanan 87 proje, tarafsız kurulca değerlendirmeye alınıyor.

KTÜ Teknoloji Transfer Ofisi Müdürü Doç. Dr. Oktay Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni nesil üniversitelerin ürettiği bilgiyi katma değere dönüştürdüğünü, bu süreçte koordinasyonu sağladığını, öğrencisinden öğretim elemanına kadar her bireyi inovasyon temelli ticarileşme faaliyetlerine kattığını söyledi.

KTÜ'nün de Teknoloji Transfer Ofisi ile bu temel misyona hizmet etmede önemli bir rol üstlendiğini vurgulayan Yıldız, "Bugün 13'üncüsünü düzenlediğimiz etkinliğimiz, bu ticarileşme yolunun ilk ve en önemli adımlarından biridir. Bölgesel olmaktan çıkıp ulusal ve uluslararası bir marka olma hedefiyle hareket eden üniversitemiz, bu minvalde proje pazarını ulusal çapa çıkarmıştır. " dedi.

Yıldız, başvurusu alınan projelerin ön değerlendirmeden geçtiğine dikkati çekerek değerlendirme komitelerinin puanları ile başvuran projelerden 87'sinin sergilenmeye hak kazandığını belirtti.

Proje pazarlarının fikirler ile taliplilerin bir araya geldiği etkinlikler olduğuna işaret eden Yıldız, "KTÜ, ülkemizde üniversite eğitimi aşamasından akademik seviyeye kadar ortaya çıkan proje fikirlerini potansiyel müşteriler ile buluşturmayı hedeflemiş ve 13. proje pazarı etkinliğini düzenlemiştir. Proje pazarında sergilenen projelerden bazıları da ödüle layık bulunacak. Emeği geçen arkadaşlarımı tebrik ediyorum." diye konuştu.

- Projeler ziyaretçilerin dikkatini çekiyor

KTÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencilerinden Yasin Dalkılıç ve Rıdvan Nalbant tarafından yürütülen ve danışmanlığını Dr. Öğretim Üyesi Önder Aydemir'in yaptığı "Düşünce Gücü ile Robot Kolu Hareketi" de etkinlikte ilgi gördü.

Proje kapsamında oluşturulan sistemle felçli bir birey için, özellikle motor nöronlarını hareket ettiremeyen fakat bilişsel işlevini gerçekleştirebilen ALS hastaları için zihinsel bir protez oluşturma yolunda adım atma amaçlanıyor.

Proje yürütücüsü Yasin Dalkılıç, projede hedeflerinin bir şeylere temel olabilmek ve bir şeylerin önünü açabilmek olduğunu söyledi.

Projeyle ilgili bilgilendirmede bulunan Dalkılıç, tamamen odaklanma durumuna göre elde edilen sinyalle belli algoritmalar üreterek robot koluna fonksiyonlar verdiklerini anlattı.

Dalkılıç, projenin önemli olduğunu dile getirerek "Biz felçli insanlara, eliyle yapmak istediği bir işlemi robot kol aracılığıyla yapabilmesi imkanını sağlıyoruz. Bu proje bir temel olacak. Bu maksatla da geliştirilirse ve bunun üzerine bir şeyler konulabilirse daha ileriki seviyelerde daha büyük fonksiyonlu projeler yapılabilir." dedi.

Proje yürütücüleri Alp Caner Satı ve İlker Erdöl tarafından Prof. Dr. Ali Galgal danışmanlığında hazırlanan "Ses Dalgası Destekli Suyla Üç Boyutlu Yazı Yazma Sisteminin Geliştirilmesi" projesiyle de kullanılan birçok elektronik vana yardımıyla su akışıyla bir tablo oluşturulması ve su akışının ses dalgaları ile kontrol edilerek tabloya üçüncü bir boyut eklenmesi planlanıyor.

Etkinlik, yarın başarılı bulunan projelerin ödüllendirilmesiyle sona erecek.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler