ANKARA (İHA) - Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, 2006 yılında 'ödenek olmadığı' gerekçesiyle eczanelerin reçete bedellerinin ödenmediğini belirterek, "Eczacılar, 'Hiç olmazsa yıl sonu itibari ile hesap kapatılır' diye düşünürken, faturaların en erken şubat ayında ödenecek olması hayal kırıklığı doğurmuştur" dedi.
Saydan, 5565 sayılı 2007 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'nun 30. maddesinin 4. fıkrası ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 1 Ocak 2007 olan yürürlük tarihinin 1 Temmuz 2007 olarak değiştirildiğini hatırlatarak, Maliye Bakanlığı'nın, "Tedavi ve Cenaze Giderleri ekonomik koduna ilişkin tertiplerinden yapılacak ödemeler, Tedavi ve Cenaze Giderleri' için ödenek tefrik edilmemiş olan idarelerin herhangi bir işlem yapmamaları ve bakanlığımızca konuya ilişkin olarak bilahare yapılacak açıklamayı beklemeleri gerekmektedir" hükmünü getirdiğini kaydetti. Eczane ödemelerinin yapılması ve eczacıların mağduriyetinin giderilmesi, ödenek tahsis ve tefrik edilmesi yönünde gerekli düzenlemenin yapılması için Maliye Bakanlığı'na başvurduklarını anlatan Ezc. Saydan, bu müracaat üzerine, Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü'nün 'tedavi ve ilaç giderleri' ile ilgili yeni bir genelge yayınladığını ifade etti. Saydan, söz konusu genelgede 2006 yılına ait tedavi ve ilaç giderlerine ilişkin olarak şu ifadelerin yer aldığını aktardı:
"Yapılan bu düzenleme çerçevesinde, idarelerin, 31.12.2006 tarihine kadar faturaları düzenlenmiş olmakla birlikte 2006 yılı sonuna kadar ödenememiş olan tedavi ve ilaç giderleri Bakanlığımız bütçesinde yer alan 'Tedavi Giderlerini Karşılama Ödeneği'nden idare bütçelerinin mevcut veya yeniden açılacak, 'Tedavi ve Cenaze Gideri' tertiplerine ödenek aktarılarak karşılanacaktır. Serbest eczanelerden alınmış olan ilaçlara ilişkin faturalardan ve mevzuatı uyarınca doğrudan hak sahiplerine ödenmesi gereken tedavi yardımına ilişkin faturalardan 31.12.2006 tarihine kadar düzenlenmiş olmakla birlikte 2006 yılı sonuna kadar ödenememiş olan tutarları strateji geliştirme birimleri aracılığıyla tertipler itibariyle en geç 31/1/2007 tarihine kadar Bakanlığımıza bildirerek, 'Tedavi Giderlerini Karşılama Ödeneği' tertibinden bütçelerinin mevcut veya yeniden açılacak 'Tedavi ve Cenaze Giderleri' tertiplerine ödenek aktarılması talebinde bulunmaları gerekmektedir".
Eczane faturalarının 2006 yılında ödenek yetmediği için uzun süredir ödenmediğini belirten TEİS Başkanı Saydan, 'Hiç olmazsa yıl sonu itibari ile hesap kapatılır' diye düşünen eczacılar için faturaların en erken şubat ayında ödenecek olmasının hayal kırıklığı doğurduğunu kaydetti.
31 Ocak tarihine kadar ödenek bildirilmesi, bu ödeneklerin kesilip gönderilmesi ve saymanlıkların eczacılara 2006 yılı alacaklarını ödemesinin en erken şubat sonunu bulacağını söyleyen Saydan, "Çoğu yerde gecikmeler Mart ayına bile kalacaktır. İlaç aldığımız depolar, yıl sonu hesaplarını kapatmak istedikleri için eczacılar, devletten alacakları için depolara faiz ödemek zorunda kalacaklardır. Tek çatı uygulamasına geçilemeyen ülkemizde şu anda maalesef, bütün bakanlıkların ilaç ve tedavi ödeneği bulunmamaktadır. Bunda biz eczacıların hiçbir suçu bulunmadığı halde, bütün yük yine eczacıların omuzlarına bırakılmıştır" diye konuştu.
Konsolide bütçe ile memurlara ait ilaç bedelleri için yapılan sözleşmelerde devletin eczacıya ödemek için verdiği sürenin 18 iş günü olduğuna dikkati çeken Saydan, şunları söyledi:
"Eczacılar devletin öğretmenine, polisine yani bakanlıklara bağlı bütün memurlarına 2006 yılına ait verdikleri ilaç bedellerinin karşılığı olan depo borçlarını nasıl karşılayacaklar? Zaten emekli sandığı reçete bedeli alacaklarımız 3 ayı geçmiştir. Artık kendi sermayesi ile ayakta durmaya çalışan ve üstüne üstlük alamadığı faturaların KDV'sini ve vergisini ödemeye çalışan eczacılarda bıçak kemiğe dayanmıştır. Konsolide bütçe, Emekli Sandığı, Bağ-Kur, Yeşil Kart ve SSK'dan eczane alacakları çok acil bir şekilde eczanelerimize ödenmezse, ülkemizde eczaneler taşıyamadıkları borç yükünden dolayı kapanacaktır".