HABER

Egeli iş dünyasından koalisyona yeşil ışık

Egeli iş dünyasından koalisyona yeşil ışık

Doğan HABER AJANSI- EGE Bölgesi'nde faaliyet gösteren sanayici ve işadamları, halkın tercihinin dört partiyi meclise taşıdığını ve bu karara saygı duyulması gerektiğini vurguladı. Hükümet kuruluncaya kadar ortaya çıkacak belirsizliğe dikkati çeken Egeli işadamları, başta dolar kurundaki dalgalanmanın ekonomiyi olumsuz etkileyebileceğini ifade edip, koalisyon fikrine sıcak baktıklarını söyledi.

Genel seçimlerin iş dünyası için önemine vurgu yapan Uşak Organize Sanayi Bölgesi (UOSB) Başkanı Ali Yıldırım, halkın huzur içinde yaşaması gerektiğini vurgularken, "Seçim sonuçları olası bir koalisyon hükümetinin kurulacağını gösteriyor. Huzur ve güven içinde yaşama modelini dört parti ile oluşturmak gerekiyor. Seçim sonuçları halkın huzur istediğini, terör ve sıkıntı istemediğini gösterdi. Acilen huzurlu bir Türkiye yaratılmalı diye düşünüyorum. Seçim nedeniyle kurdaki dalgalanmalar ve piyasalarda ki belirsizlik kurulacak hükümete bağlı olarak 10 gün içerisinde normal seyrine dönecektir" dedi.

Uşak Ticaret ve Sanayi Odası (UTSO) Başkanı Mustafa Kuvvet, AK Parti'nin oylarının azalacağını, halkın bir ders vereceğini tahmin ettiklerini anlatırken şöyle dedi:

"Ancak, AK Parti'nin hükümeti kuracak yeterli çoğunluğu da sağlayabileceğini düşünüyordum. Demokrasinin gereği oldu. Piyasalardaki güven açısından bakacak olursak; dünya ufaldı ve ticaret devam ediyor. Seçim sürecinin piyasalara fazla zarar vereceğini düşünmüyorum. Ancak kurdaki artış, iç piyasa ekonomisine zarar verecektir. Şu anda koalisyon ve çoğunluk hükümeti görünüyor. Birliktelik sağlanıp bir hükümet kurulur düşüncesindeyim. Erken seçim olacak olursa da ben sonucun ve tablonun değişmeyeceğini düşünüyorum. Tek başına hükümet, iş dünyası açısından çok iyi olurdu. Ancak bu da demokrasinin gereği. Halkın tercihi bu şekilde oldu, saygı duymak lazım."

Uşak Ticaret Borsası (UTB) Başkanı Mustafa Sezer, seçimin ardından piyasalardaki belirsizlik insanları ve iş dünyasını sıkıntıya soktuğunu ifade ederken, şunları söyledi:

"Sonuçlardan hoşnut olmadık. İktidara tepki vardı ancak madem tek başına iktidar olmadı, ana muhalefet ve diğer muhalefet partilerinin oylarını artırıp koalisyon hükümeti kurmasını bekliyorduk. Seçim sonuçları ve piyasalardaki belirsizlik iş dünyasının frene basmasına neden olacak. Seçim sonuçlarına bağlı olarak A veya B parti fark etmez. Güven ve istikrara dayalı bir hükümet kurulmalıdır. Dış güçlerin belirlediği kur artışı, milyon dolarlık siparişleri olan sanayiciyi, borcu olan vatandaşları sıkıntıya sokacaktır. Şu anda Türkiye'nin üzerinde kara bulutlar dolaşıyor. Bu nedenle en büyük yarayı ekonomi alacaktır. AK Parti'nin tek başına veya CHP ve MHP'nin birleşerek iktidar olmasını dilerdim ama olmadı."

DENİZLİ İŞ DÜNYASI KOALİSYONA SICAK BAKTI

Denizli Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili, "Demokrasi şöleni yaşandı. Küçük olaylar dışında kavgasız gürültüsüz seçim yaşadık. Her zaman 'siyasi istikrar olursa ekonomik istikrar da olur' dedik. Ancak, halk koalisyon istedi. Saygı duymak lazım. Bundan sonra görev TBMM'ndeki siyasi partilerdedir. İnşallah partiler anlaşır. Koalisyondan korkulmayacağını halka göstermeleri lazım" diye konuştu.

Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer, milletin iradesi üzerine yorum yapmak yerine ülkenin istikrar ve huzuru muhafaza etmenin hesaplarını yapması gerektiğini söyledi. Özer, Denizli'den TBMM'ne giden yedi milletvekilinin de kentin çıkarları için birlik ve beraberlik içinde çalışmaları gerektiğini belirterek, "Halkın verdiği mesaj şudur; koalisyon kurulacak ya da dışarıdan destekle azınlık hükümeti kurulacak. Sandıktan çıkan sonuca saygılı olmak lazım. İş dünyası üretime ve ekonomiye odaklanmalıdır. Ülkedeki huzur ve ekonomik istikrarı devam ettirmeliyiz" dedi.

Sonuçları her siyasi partinin kendi içinde değerlendireceğini söyleyen Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı Süleyman Kocasert de, "Bu ülkenin geleceği için her parti sağduyulu davranmalıdır. Önümüzdeki makrohedeflere ulaşmak için sorumluluk bilincinde olmalıdırlar. Ülkemiz demokrasisi, seçimlerin çizdiği tablodan çözüm üretebilecek olgunluktadır. Ekonomide bir sıkıntı yaşanmamalıdır. Siyasi partilerin stratejilerini belirlerken; karar verme aşamasında merkeze herhangi bir istikrarsızlık yaşanmamasını koymalarını ümit ediyoruz" dedi.

MANİSA'DAN KOAİSYONA İŞARET

Manisa Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Sait Türek, seçmenin çıkardığı tabloya herkesin saygılı olması gerektiğini bildirirken, "Demek ki vatandaş bunu istiyormuş. Bu çıkan tabloda göre siyasilere düşen görev çözüm üretmek. Bizim bir tane dileğimiz var. Bu süreç hızlı olsun. Memleketin beklemeye tahammülü yok. Boşlukları kısa tutmak lazım. Vatandaş siyasete 'En güzel çözümü üretin' talimatı verdi. Reel ekonomi bir an önce sürecin tamamlanmasını istiyor" dedi.

BALIKESİR'DE BELİRSİZLİK ENDİŞESİ

Seçim sonrası ortaya çıkan belirsizliğin Balıkesirli işadamı ve sanayicilerin de kafasını karıştırdığını söyleyen Balıkesir Sanayi Odası Başkanı İsmail Uğur, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Bundan sonra ne olacağı belli değil. Siyasiler henüz bir karar veremedi. Dolar ve borsanın hali ortada. Ekonomide de bir belirsizlik var. Bu belirsizlik sonuçta ekonomiye eksi yazar. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın söylediği gibi emanet oylar var. Zaten kendisi de emanet oylara teşekkür etti. Doğu ve Güneydoğu'da oylar AK Parti'den HDP'ye gitti, HDP barajı aştı. Önümüzdeki bir hafta içinde erken seçim olup olmayacağı kesinlik kazanır. Eğer erken seçim olursa da Eylül'de yapılır."

"SİYASİ İSTİKRARIN SÜRMESİNİ İSTİYORUZ"

Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Fahri Ermişler, 7 Haziran seçimleri sonrası oluşan siyasi tablonun ekonomiyi olumsuz yönde etkilememesini diledi. Ermişler, "Siyasi istikrarın sürmesini istiyoruz. Ancak bu nasıl olacak hep birlikte göreceğiz. Bu belirsizlik özellikle dövizle borcu olanları, ithalatı olumsuz etkileyebilir" diye konuştu.

ÇANAKKALE DE KOALİSYONU İŞARET ETTİ

Koalisyonu işaret eden ÇASİAD Başkanı Erdal Akarsu da, seçimlerin ardından sandıktan çıkan sonucun seçmenin iradesinin ortaya koyduğunu anlatırken, şöyle dedi:

"Bu seçim sonuçlarıyla seçmen hiçbir siyasi partiye hükümeti kurma yetkisi vermedi. Bu doğrultuda ülkenin menfaatleri için ortak hareket edilerek, koalisyon hükümeti kurulmalıdır. Herkes bu süreçte sağduyulu olmalıdır. İş dünyası ve ekonominin etkilenmemesi için bir an önce ortak hareket ile çözüm yolu bulunmalıdır. Eğer tekrar bir seçim olursa ve bu süreç uzarsa iş adamları da ekonomik anlamda büyük olumsuzluklar yaşayacaktır. Türkiye'de istikrarın sürmesi için ortak hareket kültürü geliştirilmelidir. Yeni bir seçim süreci hem iş adamlarını hem de Türkiye'yi ekonomik olarak büyük zararlar verebilir."

Çanakkale'de MÜSİAD Şube Başkanı Ali Osman Yıldız ise, "İş dünyası olarak ihtiyacımız olan huzur, güven ve pozitif istikrarın devamının sağlanması, kalkınma ve gelişme hamlelerinin devam etmesi, en büyük arzumuzdur. Bugüne kadar sürdürülen gelişmenin ivme kaybetmemesi, toplumsal tabanı geniş bir uzlaşmayla, meclis aritmetiğinden çıkacak hükümetin, mevcut kazanımları reddetmeden, programını hazırlamasını ve icraatlarını hayata geçirmesini bekliyoruz. Türkiye ekonomisi, artık siyasi dalgalanmalardan etkilenmeyecek denli güçlüdür. MÜSİAD camiası olarak, milletimizin tercihine saygı duyuyor, tüm siyasi partilerimizi tebrik ediyor, bu tablodan çıkan sonucu değerlendirerek, siyasi sorumluluk anlayışıyla kurulacak yeni hükümete giden yolda azami hassasiyet gösterilmesini temenni ediyoruz" diye konuştu.

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, "Önemli olan bundan sonra alınacak kararların ekonomiyi etkilememesi gerekiyor. Huzur ve güven ortamı sağlanmalı. Buna özen gösterilmeli" dedi.

AYDIN İŞ DÜNYASI DA KOALİSYON'A SICAK BAKTI

Meclise giren dört siyasi parti içinden kurulacak koalisyon hükümetinin bir an önce görüşmelere başlayıp ülkenin önünün açılması gerektiğini söyleyen Aydın Sanayi Odası (AYSO) Başkanı Mehmet Yunus Şahin, "Ülkenin yolunun nereye gideceğinin bilinmesi lazım. Biliyorsunuz ki 2023 ihracat hedefleri vardı. Bu ihracat hedeflerine ulaşmak için önce üreteceksin sonra da satıp döviz getireceksin. Bunun yolu da bir an önce işletmelerin üretimlerini yapmaları, planlamalarını ve ülkeye döviz kazandırmaları gerekir" dedi. Koalisyon hükümetinin kurulmasının iş dünyası açısından herhangi bir olumsuz etki yaratmayacağını ifade eden Şahin, "Gelişmiş batı ülkelerinde bunun pek çok örneği var. Türkiye'nin de bu yönde bir eksiği varsa yani koalisyonlarla ilgili bu şekilde bir tecrübe de kazanmış olacak. Ülkenin demokrasisi açısından da bir tecrübesi olacak" dedi.

FOTOĞRAFLI

En Çok Aranan Haberler