HABER

Eğitimde 'sıfır' batağı giderek büyüyor

Eğitimde 'sıfır' batağı giderek büyüyor

İSTANBUL (İHA) - Türk Eğitim-Sen İstanbul Bölge Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan, eğitimde sıfır batağının artık "sıfır kara deliği"ne dönüştüğünü söyledi.
Öğrenci Seçme Sınavı'nda (ÖSS) sıfır puan alan öğrenci sayısının bir önceki yıla göre yüzde 77'nin üzerinde arttığına dikkat çeken Hanefi Bostan eğitimle ilgili çarpıcı tespitlerde bulundu. Yrd. Doç. Dr. Bostan, "Eğitim sistemimizde ekilen rüzg rlardan, birkaç yıldan beri şimdi bol sıfırlı fırtınalar biçilmeye devam edilmektedir. Eğitim konusunda durmadan çekilen hamaset nutuklarına karşılık bir iki konu dışında dişe dokunur hemen hemen hiçbir ciddi iş yapılmadığı, gerek üniversite sınavlarında ve gerekse de lise giriş sınavlarında sıfır alan öğrenci sayısındaki artışın bu sene de artarak devam etmesi ile bir kere daha açığa çıkmış bulunmaktadır" dedi.

18 Temmuz Pazartesi günü, Ortaeğitim Kurumları Seçme Sınavı (OKS) sonuçlarının açıklanmasıyla 65 bin 76 öğrencinin 'sıfır' aldığını gösterdiğini, aynı sonucun daha da vahim şeklinin 20 Temmuz Çarşamba günü açıklanan Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) sonuçlarında görüldüğünü hatırlatan Hanefi Bostan, "Sınava geçerli sayılan 1 milyon 671 bin 603 adaydan 57 bin 163'ü sıfır puan aldı. Bu sayı yine geçen seneki aynı sınavda sıfır alan öğrenci sayısı olan 32 bin kişinin 2 katına yakın bir düzeye yükselerek (yüzde 77.6) 'sıfır batağı'nın artık bir 'sıfır kara deliği'ne dönüşecek kadar büyümekte olduğunu göstermektedir. İşin vahim tarafı; ÖSS'de Meslek Liseleri dökülürken (Lisans programlarını kazananların oranı yüzde 15.7 ), 15-20 kişilik sınıflarda eğitim gören ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın önemli kaynaklarının aktarıldığı ve en kaliteli öğretmenlerin görevlendirildiği Fen Liseleri ve Anadolu Liseleri'nde sınavı kazanma oranı yüzde 99 yükseldi. Beri tarafta, Genel Liselerde Üniversite sınavını kazanma oranını 516-17 dolayında olduğu, Liseleri Sosyal Bilimler kolundan mezun olanların üniversiteye girme yüzdesinin 8 civarına düştüğü ortaya çıktı" diye konuştu.
ÖSS ve OKS'nin önemli sonuçlarından birinin de; taşımalı eğitim, ikili öğretim ve kalabalık sınıfların yanında, vekil, sözleşmeli veya ücretli öğretmenlerle ders açığının giderilmeye çalışıldığı illerde öğretim gören öğrencilerin başarısız olduğunu ifade eden Bostan, her iki sınavda da ve geçen yıllardaki gibi başta Hakkari, Şırnak, Ardahan, Bitlis, Ağrı, Mardin, Düzce, Bingöl, Bilecik, Kastamonu, Artvin, Kars, Gümüşhane, Yozgat, Çankırı, Giresun, Rize, Bayburt illerinin başarısız illerimiz sıralamasında yerlerini aldıklarını belirtti.

Eğitimde "sıfır" meselesinin ne gibi sonuçlar çıkarılabileceğini düşünmenin bile ürkütücü olduğuna değinen Hanefi Bostan, "ÖSS ve OKS sonuçlarının ilk olarak göstermiş olduğu sonuç, eğitim sistemimizin tam bir çöküşe doğru gittiğidir. Bütün imkanlarını Fen Liseleri ve Anadolu Liseleri'ne sunan, bunların dışındaki liseleri göz göre göre ihmal eden bir eğitim sistemi, çöken bir eğitim sistemidir. Bu ülkenin gençlerinden bir kısmını sırf ve sadece Meslek Lisesi öğrencisi olduğu için horlayan, 'aşağı sınıf', 'parya' muamelesine tabi tutan ve bütün üniversite kapılarını yüzüne kaba bir şekilde kapatan bir eğitim sistemi, çöken bir eğitim sistemidir. Ancak, hükümet ve bakanlığın, bir milli mesele olarak ele alınması şart olan bu konunun kökten halledilebilmesi için şu çok önemli sorunların mutlaka çözüme kavuşturulması gerektiğini, aksi takdirde bu yaranın kangrenleşerek daha da büyüyeceğini Kamuoyu önünde açık bir bildiri olarak ilan etmek gereğini mesleki ve vicdani bir sorumluk saymaktayız" diye konuştu.

Eğitimde bütün imkanların Fen Liseleri ve Anadolu Liseleri'ne tahsis edildiğini, normal liselerin yüzüne bile bakılmadığını, devletin bütün imkanlarının ayrıcalıklı bir özel sınıfın emrine verilmek istendiği ve diğerlerine 'ötekiler' şeklinde davranıldığını ileri süren Yrd. Doç. Dr. Hanefi Bostan, meslek liselerinin de sınavda gösterdikleri kötü performansın da bu durumu ortaya koyduğunu kaydetti. Bostan, "Meslek liselerinde çürümenin en büyük sebeplerinden biri, mezunlarının üniversiteye giriş yollarının iyice tıkanmasıdır. Mezunlarının üniversiteye girme imkanı kalmaz hale gelen bir okulun öğrencilerinin çalışmak için motivasyonlarını zayıflayacağı gibi, aynı zamanda, bu okulların, başarısız öğrencilerin akınına uğrayacağı da açıktır" dedi.

Hanefi Bostan okullardaki başarıyı engelleyen önemli faktörlerden birinin de öğretmen açığı olduğuna değinerek, "Öğretmenini açlığa ve sefalete sürüklemekten rahatsızlık duymayan bir eğitim zihniyetinden, daha doğrusu zihniyetsizliğinden bir fayda gelmeyeceği artık anlaşılmalı ve hiç olmazsa bundan sonra bu kötü eğitim politikasından vazgeçilmelidir. Öyleyse bu ülkeyi yönetenler eğer hala samimi oldukları iddiasında iseler, bu işin artık böyle gidecek hali kalmadığını, hemen bugünden itibaren çok acil olarak bir 'Eğitimi Kurtarma Eylem Planı' hazırlamalı ve uygulamaya koymalıdırlar" ifadelerini kullandı.

En Çok Aranan Haberler