ADANA (İHA) - Hiç gitmediği Malatya ve Iğdır'da trafik cezası yiyen Yıldırım, Adana'da otomobiliyle gezerken gösterdiği ehliyetin kendisine ait olamayacağı belirtilerek, 600 lira para cezasına çarptırıldı.
Bir kamu kuruluşunda çalışan Yakup Yıldırım (41), Mart 2003'te otomobiliyle Karataş'a giderken maddi hasarlı bir trafik kazasına karıştı. Kaza sonrası olay yerine gelen trafik polisinin ehliyetini istemesi üzerine ehliyetinin çalındığını fark eden Yıldırım, 1 ay sonra gazetelere kayıp ilanı vererek, kendisine yeni ehliyet çıkardı. Yaklaşık 6 yıl hiçbir sorun yaşamayan Yıldırım, 2009 yılında Maliye'den evine gelen ve 16 Ocak 2008 yılında Malatya'da Afyonkarahisar plakalı bir araçla radara yakalandığı için
237 liralık borcu olduğu ve bu borcun ödenmesi gerektiği belirtilen yazı ile şok yaşadı. Belge ile Maliye'nin yolunu tutan ve o tarihte Adana'da olduğunu ve hiçbir zaman Afyonkarahisar plakalı bir aracı olmadığını söyleyen Yıldırım, sonuç alamayınca mahkemeye başvurdu.
Yakup Yıldırım, mahkemeye başvurduktan sonra ehliyet çıkarmasına rağmen Kasım 2009'da Iğdır'da alkollü araç kullanmaktan 645 lira para cezası ve ehliyetine 6 ay el konulduğunu öğrendi. Ancak kendisinin gazeteye ilan verdikten sonra 2003 yılında ehliyetini tekrar çıkardığından bir sorun olmayacağını düşünerek gece aracıyla gezmeye giderken Adana'da ASKİ Kavşağı'nda trafik polislerinin rutin uygulamasında durduruldu. Trafik polisi ehliyeti üzerinden sorgulama yaparken Iğdır'da 10 Kasım günü alkollü araç
kullanmaktan işlem gördüğünü ve ehliyetine 6 ay el konulduğunu, sürenin dolmadığını, Yıldırım'da bulunan ehliyetin geçersiz olduğunu söyledi. Yıldırım, ehliyetinin 2003 yılında çalındığını, kendisinin o tarihten sonra gazeteye ilan vererek yeniden ehliyet çıkarttığını, o sürücünün kendisi olmadığını, ehliyetini çalan kişinin olduğunu söylemesine rağmen hem ehliyetine el konuldu hem de yaklaşık 600 lira para cezası kesildi. Yaşadıkları karşısında şok olan Yıldırım, 3. Sulh Ceza Mahkemesi'ne başvuru yaptı.
Ancak mahkeme "verilen para cezasının hukuka uygun olduğu anlaşılmakla birlikte başvurunun reddine" kararını verince Yıldırım yine şaşkına döndü.
Yıldırım, yaşadıklarına bir anlam veremediğini belirterek, "Ben 2003 yılında trafik kazasına karışınca ehliyetimin çalındığını fark ettim. Bunun için kazadan sonra gazetelere ilan verdim ve 1 ay içinde ehliyet çıkardım. Ben kaybolan ya da çalınan ehliyetimi geri almak için bütün yasal gerekçeleri yerine getirdim. Ancak 2009 yılında Maliye'den gelen bir belge ile adeta yıkıldım" dedi.
Maliye'den gelen belgede Ayfonkarahisar plakalı bir araçla Malatya'da radara yakalandığı için 237 lira para cezası aldığını öğrendiğini anlatan Yıldırım, şöyle devam etti:
"Benim başka bir ile gitmem imkansız. Çünkü ben Adana'da giriş-çıkış saatleri belli olan bir işyerinde çalışıyorum. Ancak buna rağmen bir süre sonra bana Iğdır'da alkollü araç kullanmaktan 645 lira para cezası ve ehliyetime 6 ay el koyma cezası geldi. Bunu da gece gezmeye giderken trafik polislerinin rutin uygulamasında öğrendim. Polis arkadaş ehliyetimi incelerken senin Iğdır'da alkollü araç kullanmaktan ehliyetine 6 ay el konulmuş, senin ehliyetinin olmaması lazım deyince öğrendim. Ancak ben polise
ehliyetimin çalındığını, o kişinin benim olmadığımı izah etmeye çalıştım ama polis 600 lira para cezası verdi ve ehliyetimi aldı. Ehliyetli ehliyetsiz oldum. Ehliyetim var ama yok. Başkası ceza yiyor ama cezasını ben çekiyorum."
Belgelerle mahkemeye başvurduğunu, kendisinin bir kamu kurumunda çalıştığını, o saatlerde Adana'da olduğunu kanıtladığını vurgulayan Yıldırım, "İşyerimden çalışma ve yıllık için günlerimi gösteren belge aldım. Bunu mahkemeye sundum. Ama yine de mahkeme başvurumu reddetti. Benim bütün yaptığım işler yasal çerçevede. Çalınan ehliyetimi bile gazeteye ilan vererek çıkarttım. Ama buna rağmen mahkeme cezaların ödenmesini isterken, benim başvurumu da reddediyor" diye konuştu.