ANKARA (A.A) - Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, artan et fiyatlarıyla ilgili olarak, Türkiye'de yeteri kadar hayvan popülasyonu ve yeteri kadar besi materyalinin bulunduğunu ifade ederek, ''Dolayısıyla ortada kıtlık gerektiren, fiyat artışı gerektiren bir durum yok'' dedi.
Bakan Eker, Mimar ve Mühendisler Grubu (MMG) Ankara Şubesi tarafından Crown Plaza Otel'de düzenlenen, ''Tarım alanında güncel sorunlar, temel yaklaşımlar ve uygulanan projeler'' konulu toplantıda, tarım sektöründe yaptıkları çalışmalar konusunda bilgi verdi.
Tarım sektörünün sorunlarına değinen Eker, bunlardan birinin tarım arazilerinin mirasa konu olarak bölünmesi olduğunu söyledi.
Tarım arazilerinin 1926 yılında uygulamaya giren Türk Medeni Kanunu ile birlikte mirasa konu olduğunu anlatan Eker, ''Yani miras yoluyla babadan evlada geçerken bölünmeye başladı. Dünyada hiç bir gelişmiş ülkede olmayan bir şey... İsviçre bile bunu 1930 yılında yasakladı. Türkiye 2001 yılına kadar bu kanuna hiç dokunmadı. 2001 yılında Türk Medeni Kanunu yeniden yazıldı fakat bu kısma hiç dokunulmadı.
Bir çiftçi düşünün 100 dönümlük arazisi var. Çiftçi vefat ettiğinde 4 kardeş arasında paylaşılınca bu 25 dönüme düşüyor. Burada verimli bir üretim yapma imkanınız yok, maliyetleri kurtarma imkanınız yok, teknoloji kullanma imkanınız yok, kredi kullanma imkanınız yok. Burada sadece el emeğiyle, kara sapanla bir şeyler yaparsanız yaparsınız. Ondan sonra terk edersiniz''
Sonuçta Türkiye'nin bugün yaklaşık 2 milyon hektar tarım arazisini sırf bu sebeple kullanamadığını anlatan Eker, şöyle devam etti:
''Aşırı parçalanmadan, aşırı bölünmeden dolayı kullanılamıyor. Şimdi Türkiye 3 milyon 100 bin tarım işletmesine sahip. Ortama işletme büyüklüğü 6 hektar, yani 60 dönüm. Peki bu 60 dönüm yekpare mi? Hayır. O da ortalama 7 ayrı parselden oluşuyor. Avrupa Birliğinde 27 ülkenin ortalaması 17 hektar, bizdeki 6 hektar.
Toplulaştırmayı bir yandan biz temin ediyoruz ama bir taraftan bölünmeye devam edince bu toplulaştırmanın da bir değeri kalmıyor. Şimdi bir kanunun tasarısı hazırladık, bakanlar kurulunun gündeminde. Bu konuda daha radikal daha köklü bir çözüm... Miras yoluyla tarım arazilerinin bölünmesini tamamen yasaklayacak bir mekanizma. 3 tane seçenek sunuyoruz. Diyoruz ki; kardeşler, mirasçılar kendi aralarında anlaştığı takdirde hisse devri yapmakta problem yok. (Yok kardeşim ben yapmıyorum). Şirketleşebilirler, herkes o şirkete mirastaki payı nispetinde hissedar olur ama parçalanmaz bu da bir seçenek. Ehil olan, o işi yapmaya kudreti olan ehliyeti olan kardeş diğerlerinin paylarını alır. Hatta onun için bir de arsa ofisi, arazi ofisi, bir kredi mekanizması kuralım. Satın alabiliyorsa onlardan bu şekilde alabilsin.''
Dünyada her ülkenin bu soruna kendi kültürüne göre çözüm bulduğunu belirten Bakan Eker, ''Örneğin İngilizlerde en büyük erkek evlada bırakılıyor. Baba ölüyor, en büyük erkek evlat kimse bütün tarım arazileri ona kalıyor. Biz tabi böyle bir şey düşünmüyoruz. Diğer Avrupa ülkelerinde en büyük erkek evlat değil, en büyük evlat kuralı geçerli. Avrupa'nın hiç bir ülkesinde tarım arazisi mirasla bölünmüyor bir tek bizde var. Bizim için bu temel bir sorun'' diye konuştu.
-KIRMIZI ET FİYATLARI-
Eker, konuşmasında et fiyatlarında yaşanan artışa da değindi. Önceki hafta Türkiye'nin 81 ilinde Tarım Bakanlığı ekiplerinin neredeyse ahır ahır dolaştığını ifade eden Eker, şu anda beside 2 milyon 66 bin besi hayvanı bulunduğunu, bunun da 1 milyon ton et demek olduğunu söyledi. Türkiye'de ayrıca 25 milyon koyun, 5 milyon keçi bulunduğunu, bunların da 7,5 milyonunun her yıl kesildiğini anlatan Bakan Eker, ''Dolayısıyla kırmızı et üretiminde, tedarikinde besi materyali sıkıntısı yok'' diye konuştu.
Şu anda Et Balık Kurumunun 14,5 liraya kesim yaptığını, 18 liraya kıyma, 20 liraya kuşbaşı et sattığını ifade eden Eker, bu satışlardan da kar edildiğini bildirdi. Et fiyatlarındaki artışa ilişkin Maliye ve Rekabet Kurumuna başvuruda bulunduklarını konunun incelendiğini belirten Eker, ''Biz Tarım Bakanlığı olarak üretim ve tedarikten sorumluyuz. Yeteri kadar hayvan popülasyonu var, yeteri kadar besi materyali var, dolayısıyla ortada kıtlık gerektiren, fiyat artışı gerektiren bir durum yok'' dedi.