2006 yılında 3 ilde yaşanan elektrik kesintisinden sonra uygulamaya giren Piyasa Mali Uzlaştırma Merkezi kamunun arz açığı durumunda özel sektörden elektrik satın almasını sağlıyor. Önceleri en yüksek tüketimin olduğu saatlerde alınan elektrik, arz açığındaki büyüklük nedeniyle günün her saatine yayıldı. Böylece özel sektör kamuya bu saatlerde istediği fiyattan elektrik satabilir hale geldi.
NTV'nin haberine göre piyasadan Ocak ayında gündüz 16,9 kuruş, puant diye tabir edilen tüketimin en yoğun olduğu saatlerde 17,8 ve gece 14,8 kuruştan elektrik alındı. Elektrik Üretim A.Ş ise elektriği 9 kuruştan veriyor. Pahalı elektriğin tarifedeki ağırlığı artmasına rağmen, bugüne kadar fark faturalara yansıtılmıyordu.
HÜKÜMET ‘FARK YANSIYACAK' KARARI ALMIŞTI Hükümetin yayınladığı 2008 program tedbirlerindeki bir karar artık bu farkın da faturalara yansıtılacağını gösteriyor. Kararda, "Mart ayı sonuna kadar elektrik piyasasında dengesizlik durumunda, kamunun zararını en aza indirmek amacıyla söz konusu maliyetlerin geçiş dönemi boyunca kısmen veya tamamen tarifelere yansıtılmasını sağlayacak düzenleme yapılacaktır" denildi.
Bu durumda TEDAŞ vergi ve fonsuz kilovatsaat başına 12 kuruşa sattığı elektriği bu maliyetleri de yansıtacağı için Ocak ayı verilerine göre ortalama 4 kuruş daha artırmak zorunda kalacak.
ARZ-TALEP DENGESİZLİĞİ TEDAŞ'TAN KAYNAKLANIYOR Yüzde 10'ları bulan arz-talep dengesizliğinin TEDAŞ'tan kaynaklandığı belirtiliyor. Kurumun hangi bölgede ne kadar elektriğe ihtiyaç duyulacağını iyi hesaplayamamasının piyasadan pahalı elektrik alınmasına neden olduğu söyleniyor.
SOKAK AYDINLATMA DA FATURAYA YANSIYACAK Bu arada belediyelerin ödemediği sokak ve genel aydınlatma bedelleri de Haziran sonuna kadar yapılacak bir düzenleme ile tüketicilerin faturalarına yansıtılacak.