HABER

Emniyet kemeri hayat kurtarıyor

ANKARA (İHA) - Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Eğitim ve Araştırma Daire Başkanlığı emniyet kemerinin kullanımı konusunda sürücülere bir dizi uyarıda bulundu.

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Eğitim ve Araştırma Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan broşürde emniyet kemeri kullanılmaması durumunda ani fren yapılınca araç dursa bile sürücü ve araç içindeki yolcuların bedenlerinin aynı hızla yol almaya devam edeceğine dikkat çekilerek, "Ta ki direksiyon, torpido veya ön cam sizi durduruncaya kadar. İşte böylesi durumlarda uygun şekilde kullanılan emniyet kemeri, sizi ikinci çarpışmadan korur. Nedir ikinci çarpışma? Çarpışmalar veya ani fren sonucunda duran araçta hareket halindeki bedenlerin duramayarak aracın torpido, ön cam, direksiyon ve benzeri kısımlarına çarpmalarıdır" denildi.

Emniyet kemeri kullanılmaması durumunda kazazedelerde meydana gelen yaralanmaların ana sebebinin "ikinci çarpışma" ya da bir diğer tabirle "beden çarpışması" olduğu belirtilerek emniyet kemerinin kaza veya ani fren durumunda, araçla aynı hıza sahip bedenin yine araçla aynı anda durabilmenizi sağlayarak, vücudun araç içinde çeşitli yerlere çarpmamasını sağlayarak, yaralanmaları önlediği vurgulanıyor.

NE ZAMAN VE NEREDE EMNİYET KEMERİ?
Şehir içinde emniyet kemeri kullanımının önemine dikkat çekilerek, sürücülerin emniyet kemerlerini, uzun süreli ve özellikle de şehirlerarası olan yolculuklarda kullanmayı yeğledikleri, özellikle de araçlarının maksimum hızını denemek için en uygun mekan olarak gördükleri otoyolları kullanacakları yolculuklar öncesinde, emniyet kemerlerini adeta bir otomobil yarışçısı edasıyla taktıkları ifade edildi. Araştırmaların; şehir içi yollardaki kaza riskinin, şehirlerarası yollara veya otoyollara oranla çok daha yüksek olduğunu gösterdiğine işaret edilerek şöyle denildi;
"Bu da çok doğaldır. Çünkü araç yoğunluğunun çok olduğu ve buna ek olarak yaya hareketlerinin de sıkça görüldüğü şehir içi yollarda kaza riskinin yüksek olması beklenen bir sonuçtur. Otoyollarda 1 olan kaza riski şehirlerarası yollarda 3 iken şehir içi yollarda 5 olmaktadır. Bu sonuç şehir içi trafiği içinde emniyet kemeri kullanılmamasının ne derecede hatalı olduğunu göstermektedir."
Yüksek hızlarda meydana gelen çarpışmalarda, emniyet kemeri her ne kadar sürücü ve yolcuların bedenlerini koltuğa sabitleyerek korumaya çalışsa da araçlarda oluşacak hasarlar çok ağır olacağı için insanların yaralanmamalarının da imkansız olacağı kaydedilerek, "Araştırmalar emniyet kemerinin etkinliğinin 80 km/saat'ten sonra son derece sınırlandığını göstermektedir. Yine araştırmalar, emniyet kemeri kullanımının özellikle düşük hızlarda ve düşük çarpışma hızlarında, yani şehir içlerinde daha koruyucu olduğunu söylemektedir. Oysa ki sürücüler daha çok yüksek hızlarda seyrederken, emniyet kemerini nazarlık gibi üzerlerinde bulundurmayı önemsemektedirler. Böylesi gerçekler karşısında sorulabilecek 'nerede ve ne zaman emniyet kemeri' sorusuna verilebilecek en doğru cevap 'her yerde ve her zaman' olmalıdır" ifadelerine yer veriliyor.

EMNİYET KEMERİ VE ÖNLENEN RİSKLER Araçla seyrederken, herhangi bir tehlike karşısında aniden fren yapmak veya kazadan kaçınamayarak çarpışmak durumunda kalınabileceğine dikkat çekilerek böylesi bir durumda aracın durduktan sonra; eğer emniyet kemeri kullanılmıyorsa, bedenin frenleme veya çarpışma öncesi aracın sahip olduğu hızla yoluna devam edeceği ve konuma göre araç içinde çeşitli yerlere çarparak, yaralanmaya hatta ölüme yol açabileceği ifade edildi. Emniyet kemeri kullanmayan sürücülerin genellikle göğüs kafesi ve karın bölgelerini direksiyona çarptıkları belirtilerek bu çarpışmalarda iç organlarda büyük tahribatlar meydana gelmesi sonucunda iç kanamalar ve çeşitli travmalar başta olmak üzere ölümlere yol açabildiğine dikkat çekildi. Yapılan araştırmaların, emniyet kemeri kullanılmaması durumunda 30 km/saat hızda olan çarpışmalarda vücutta oluşan hasarı 1 birim olarak tanımlarken, 50 km/saat olan çarpışmalarda bu hasar 9 katına çıktığı belirtilerek emniyet kemeri kullanıldığında ise böylesi bir hasar oluşumunun söz konusu olmadığı veya büyük oranda engellenebildiği ifade edildi. İstatistiklerin emniyet kemerinin oluşan kazaların istenmeyen sonuçları üzerindeki çarpıcı etkilerini açıkça ortaya koyduğu vurgulanarak emniyet kemeri kullanımının, kazalarda özel araçlar içinde meydana gelen ölümleri yüzde 45, ağır yaralanmaları ise yüzde 50 azalttığı kaydedildi. Emniyet kemeri kullanımının hafif kamyonlarda ise araç içi ölümlerini yüzde 60, ağır yaralanmaları ise yüzde 65 azalttığı kaydedildi.

En Çok Aranan Haberler