HABER

Emniyetten hırsız uyarısı

ORDU (İHA) - Ordu Emniyet Müdürlüğü, son günlerde şehirde hırsızlık olaylarının artması üzerine bir broşür hazırlayarak vatandaşları uyardı. Emniyet Müdürlüğü, yankesicilik ve dolandırıcılık, oto ve ev hırsızlığına karşı alınacak önlemlerin sıralandığı broşürleri ev ev dağıtmaya başladı.

Dağıtılan broşürlerde bu tür hırsızlıklara karşı alınacak önlemler şöyle sıralanıyor:

HIRSIZLIK: Hırsızlar kapalı pencereleri ve şifreli kilidi olan kapıları sevmez. Evlerin birinci ve ikinci katlarındaki balkon kapı ve pencerelerinin sağlam ve demir parmaklı olmasına dikkat edeniz. Kapılarda çift kilit bulundurulmasına, geceleri kapı arkasındaki emniyet zincirlerinin takılı olmasına dikkat edin. Evinizi kısa süreli terk edeceğiniz zaman geceleri bir lambayı açık bırakınız. Apartman girişleri dışarıdan aydınlatılmalıdır. Sokak lambalarının yanık vaziyette olması sağlanmalı, gerektiğinde yetkili kurumlar ikaz edilmelidir. İşyeri sahipleri işe alacakları şahıslar hakkında bilgi toplamalı ve kimliğini de işe başladıktan 24 saat içinde mahalli polise bildirmelidir.

OTO GÜVENLİĞİ: Kısa bir süre aracınızdan ayrılsanız bile kontağı kapatıp kapıları kilitleyiniz. Otonuzun anahtarını ve tescil belgelerini tanımadığınız kimselerin ulaşacağı yerlere bırakmayınız. Bir anlık ihmaliniz neticesinde otonuzun kontak anahtarının kopyası yapılıp, tescil belgenizin sahtesi tanzim edilebilir. Otonuzun direksiyonu ile gaz pedalını birbirine bağlayan anahtarlı baston kilit ve alarm sistemi taktırınız. Otonuzun kimlik kartı şaşi numarasıdır. VIN (Araç tanımlama numarası) olarak tabir edilen şaşi numarasını bir yere kaydederek saklayınız. Cüzdan, çanta, kredi kartı, cep telefonu gibi değerli eşyalarınızı oto içerisinde bırakmayınız. Yeni oto aldığınızda hırsızlığa karşı güvenlik sistemi olup olmadığına dikkat edin.

EV HIRSIZLIĞI: Yalnız yaşayan bir bayan iseniz, kapınızda ve telefon rehberinde adınızın ilk harfiyle soyadınızı kullanınız. Böylelikle yabancı biri o adreste kadın mı yoksa erkek mi oturduğunu anlamayacaktır. Yeni bir eve taşındığınızda kapı kilidinizi değiştirin. Eğer satmayı düşündüğünüz eviniz varsa, her gelene evinizi gezdirmek yerine emlakçıyla irtibat kurarak evinizi gerçekten alabilme ihtimali olan kişilere gezdirin. Telefona cevap verirken numaranızı söylemeyin. Sizi arayan kişi yanlış numara aramış olabileceğini söyleyerek numaranızı sorarsa, kendi numaranızı söylemeyip aradığı numarayı tekrar etmesini isteyiniz. Apartman sakinleri birbirlerini uyarmak, yardım istemek ya da apartman güvenliği konularında dahili telefon sistemi ile konuşabilmelidirler. Bahçenizde çalı ya da ağaç dikecekseniz, pencerenizin dışarıdan görülmesine mani olmayacak şekilde dikmeye ve budamaya özen gösterin. Bu konuda ilk risk apartmanın ana giriş kapısının güvensiz olmasıyla başlar. Her şey, herkesin buradan rahatça girebilmesiyle başlar ve kendi kapınızda yeterli güvenlik tertibatı yoksa risk büyür.

YANKESİCİLİK: Otobüs ve dolmuşlara binişlerde, pazar yerinde başkaları tarafından itildiğiniz anlarda elinizi cebinize götürmeyi alışkanlık edinin. Cüzdanlarda para yerine kredi kartı, çek vb. ödeme araçlarını kullanmayı tercih edin. Para ve cüzdanların çekilmesi için en uygun yerlerin pantalon ve arka yan cepleri olduğunu unutmayınız. Yolda yürürken, kavga ederek size yaklaşan, yardım isteyen şahıslardan uzak durunuz. Eğer şahıslar ısrarla üzerinize geliyorsa cüzdanınızı muhafaza ederek dikkatinizi dağıtmalarına izin vermeyiniz. Bir hırsızın değerli eşyalarla ortadan kaybolması için sadece bir saniyeye ihtiyacı vardır. Restoranda asılı duran montunuz, koltuğunuzun yanında duran el çantanız, hatta hesap öderken masaya koyduğunuz çek defteriniz hırsıza davetiyedir. Dolandırıcıların sermayesi dilidir. Kimsenin sizin saflığınızdan istifade ederek hile ve desiselerle para ve eşyalarınızı almasına, mukaveleler veya senetler imzalatmasına müsaade etmeyiniz.

En Çok Aranan Haberler