HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

En güvenli yer internet bulutu

Bilgisayar kullanıcılarının son dönemde artan gizlilik kaygıları başta internet tabanlı servisler olmak üzere şifreleme teknolojilerinin ilgi görmesine yol açıyor.

En güvenli yer internet bulutu

Başta ‘Google Docs’ olmak üzere internet (web) tabanlı ürünler, bilgilerinin güvenliği ve gizliliği için yazılı, görsel dosyalarını bilgisayarında (PC) tutmak istemeyen kullanıcılar tarafından yoğun ilgi görüyor.

Bilgisayar kullanıcılarının son dönemde artan gizlilik kaygıları başta internet tabanlı servisler olmak üzere şifreleme teknolojilerinin ilgi görmesine yol açıyor.

Microsoft’un Office programları Word, Excel’de yazdığı bir metni güvenli bir şekilde saklamak isteyen, e-posta ile karşı tarafa gönderdiğinde yolda başka biri tarafından göz atılmasından çekinen kullanıcılar olduğu gibi, e-posta programları yoluyla veya anlık mesajlaşma (chat) programları ile yazışırken takip edilmek veya sonrasında bu bilgilerin önüne gelmesinden çekinen kullanıcılar buna karşı bir çözüm arayışında.

Bunun yanı sıra fotoğraf, video dosyalarını da güvenli bir şekilde saklamak isteyen, istediği dışında kullanılmasının önüne geçmek isteyen kullanıcılar yeni nesil servis arayışına girmiş durumda.

Web tabanlı sunucular

Bilgisayar dünyasında web tabanlı internet servislerinin yoğun olarak kullanılmaya başlamasıyla, hayatımıza ‘bulut bilişim’ olarak adlandırılan yeni bir teknoloji girdi. Google’ın popülerliğiyle birlikte bu yönde hizmetlerin kullanımı da önemli oranda arttı.

Bu yola kullanıcılar tüm bilgilerini bilgisayarda tutmak yerine, bunları internet üzerinde dünyanın herhangi bir sunucusu üzerinde tutarak bilgilerine izinsiz erişimi veya sonradan, sildiği bazı bilgilerin karşısına çıkmasını engelemeye çalışıyor.

Bu teknoloji şu anlama geliyor. Bir kullanıcı üzerinde çalıştığı doküman (yazı, resim, video), e-posta yazışması veya anlık mesajlaşma programına girdiğinde kendi bilgisayarında herhangi bir bilgi depolamıyor.

Bu bilgilerin tamamı ilgili bulut bilişim servisini veren firmanın sunucularında (server) barınıyor. Bu sayede kullanıcılar dilediği bilgisayardan, istediği yerde kendi bilgilerine anında ulaşabiliyor.

Üst seviyede güvenlik

Bu aşamada kullanıcının atadığı şifre öne çıkıyor. Belirlenen şifre olmadan bu sisteme girelemiyor. Üstelik burada güvenlik için SSL, 128 bit şifreleme teknolojisi kullanılıyor ki bu da çoklu rakamlar içeren yüzlerce olasılığın karşılıklı tanımlanmasıyla açılan bir kilit anlamına geliyor.

Bu şifrenin çözülmesi günümüz teknolojisinde oldukça zor. Servislerini internet üzerinden veren firmalar da bu güvenlik standardını kullanıyor.

Kullanıcıların ‘bulut bilişim’ denildiğinde en çok ilgi gösterdiği servisleri Google sunuyor. Doküman tarafında ‘Google Docs’, e-posta programında ‘Gmail’, anlık mesajlaşmada ‘GTalk’, fotoğraf depolamada ‘Picassa’ bilişim hizmetlerine karşılık geliyor.

Bununla birlikte Microsoft, Apple, Sun ve daha birçok firmanın bu kapsamda hizmetleri var. Bu arada Blackberry’nin ‘Messenger’ uygulaması örneğinde olduğu gibi bazı anlık mesajlaşma sistemleri kripto içeriyor ve bunun da takibi mümkün olmuyor.

Takipten hoşlanmayan kullanıcı ne yapıyor?

- Dokümanları Word, Excel’de yazmak yerine Google Docs üzerinde yazıp kaydediyor, internette saklıyor.
- e-posta programı olarak Microsoft Outlook, Hotmail yerine Gmail, YahooMail kullanıyor.
- Anlık mesajlaşma programı olarak MSN Messenger yerine Gtalk, Skype veya Blackberry Messenger kullanıyor.
- Depolama için bilgisayarının hard diski yerine Dropbox, Apple MobileMe’yi tercih ediyor.

Adım adım PC’deki bilgileri Google Docs ile buluta taşıma

Bilgisayar dünyasında bulut bilişim (cloud computing) işinde en yaygın olarak kullanılan servis Google’ın “Docs” adlı ürünü. Doküman kelimesinin İngilizce karşılığı “Documents”in kısaltmasına karşılık gelen bu servisle kullanıcılar bilgilerini bilgisayarda değil, ‘bulut’ olarak adlandırılan Google sunucularında (server) tutuyor.

Üstelik bu bilgilere tek bilgisayardan değil farklı farklı PC’lerden erişim imkânı oluyor. Güvenlik, gizlilik tarafında da Google bu bilgileri kesinlikle hiçbir şekilde başkalarıyla paylaşmayacağını vaat ediyor.
Google Docs üzerinde e-posta programı, Gmail yazışmaları, takvim-randevu bilgileri, metin dosyaları, fotoğraflar tutulabiliyor.

Buluta çıkış ücretsiz

- Google docs kullanmak için öncelikle bir Google hesabı almak gerekiyor. Üye olmak adına bir işlem olarak adlandırılabilir.
- Google Docs’u kullanmak için herhangi bir program yüklemek gerekmiyor. Üye olmak yeterli.
- Şifre belirlenip, kullanıcı adı alındıktan sonra Docs üzerinde işlem yapılabiliyor.
- Örneğin burada bir metin dosyası açıp yazı yazarak, saklamak mümkün oluyor. Yazılan metin hiçbir şekilde bilgisayarın hafızasında saklanmıyor, bilgisayarda metinle ilgili bir kayıt bırakmıyor.
- Google Docs üzerindeki metinlere internet bağlantısı olan bir bilgisayarda, kullanıcı, adı şifre girilerek ulaşılabiliyor.
- Google hesabından ‘çıkış’ yapıldığında, bulutta yer alan tüm bilgilere erişim kesiliyor.
- Google tüm bu hizmetleri internet kullanıcılarına ücretsiz olarak veriyor.
- Microsoft’un Office programına rakip olan çıkan Google Docs üzerinde World, Excel’in karşılığı ürünler ile prezentasyon, çizim gibi dokümanlar da hazırlanabiliyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler