HABER

En istilacı ve yok edici canlı türleri

LEFKOŞA (İHA) - Bilimadamları, yüzlerce hayvan türünün yok olmasına, ekolojik sistemin büyük ölçüde zarar görmesine neden olan en istilacı ve öldürücü 100 canlı türünü açıkladı.

Bilimadamları, istilacı canlılar arasında yer alan balık, karınca, salyangoz ve deniz yosunu türlerinin, çok süratli çoğalmaları nedeniyle biyolojik kirlenme ve doğal ortamların bozulmasına neden olduklarını vurguladı.

Dünyanın en tehlikeli hayvan türleri, dünyanın önde gelen koruma örgütlerinden Dünya Koruma Derneği (IUCN) tarafından derlenen bir kitapçıkta açıklandı.

"Nil Tatlı Su Levreği, Su Sümbülü, Caulerpa, Çılgın Karınca, Küçük Hindistan Sıçanı, yabani domuz, Hollanda Karaağaç Mantarı, Küllü Sincap, Japon boğumlu otu ve dev Afrika salyangozu" IUCN tarafından ekosistemi tehdit eden en yok edici canlı türler olarak tanımlandı.

İngiltere'de yayımlanan "The Independent" gazetesine göre, söz konusu kitapçık bu hafta Bangkok'ta yer alacak IUCN'in organize ettiği Dünya Koruma Kongresi'nde yayımlanacak.

Kongreye katılan delegeler, istilacı türler hakkında acil önlem alınmadığı takdirde, papağan ve diğer egzotik hayvan türleri pahasına sadece güvercin gibi türlerin hayatta kalacağı konusunda uyarılacak.

Listede yer alan "Nil Tatlı Su Levreği"nin, Afrika'ya özgü 200'den fazla balık türünün, gıda maddelerini ve söz konusu balıkları yiyerek, bunların yok olmalarına neden olduğu belirtildi.

"Caulerpa" isimli bir deniz yosununun ise, Akdeniz'de birçok deniz canlısına ev sahipliği yapan deniz otlarının üzerini kapattığı belirtildi. IUCN, "Caulerpa" adlı deniz yosununun tüm Akdeniz'de büyük tehlike oluşturduğu kanısında. "Caulerpa" yosun türünün Monako akvaryumundan denize boşaltılan atıklardan geldiğine inanılıyor.

En Çok Aranan Haberler