ANKARA (İHA) - Enflasyon ölçümünün 1 Ocak 2005'ten itibaren yeni sepete göre gerçekleştirileceğini belirten Devlet Bakanı Beşir Atalay, 2005 yılı Şubat ayından itibaren enflasyon rakamlarının buna göre açıklanacağını söyledi.
Atalay, sepet belirlenirken en az binde bir oranında tüketilen malların alındığını, ancak zaman içinde tüketim eğilimlerinin farklılaşması ve yeni ürünlerin kullanımının başlaması sonucu değişiklikler olduğunu ifade ederek, yeni sepette 200'e yakın yeni ürünün yer alacağını kaydetti.
TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda 2005 yılı bütçe müzakereleri sürüyor. Komisyonda bugün DİE, Dış Ticaret ve Gümrük Müstearlığı'nın 2005 yılı bütçeleri ele alınıyor. Devlet Bakanı Beşir Atalay, DİE bütçesini sunuş konuşmasında, ülkede son yıllarda diğer alanlarda olduğu gibi istatistik alanında da bir yenilenme süreci başladığını bildirdi. Üretilen istatistiklerin nicelik olarak yeterli olması, nitelik olarak dünya standartlarına çıkarılmasının çağdaş toplum olmanın temel şartları arasında yer aldığını kaydeden Atalay, AB'ye üyelik sürecinin de bu konuda hızlandırıcı etkide bulunduğunu ifade etti. Atalay, bu kapsamda hem Türkiye'deki istatistik sistemini düzenleyecek bir yasal altyapı oluşturan hem de yeni ihtiyaçlara yanıt verecek biçimde DİE'nin kurumsal yapısını değiştiren yasa tasarısının TBMM'ye sunulduğunu belirtti. Atalay, AB'ye uyum ve müzakere sürecinde ihtiyaç duyulacak istatistikleri üretecek olan DİE'nin, her yönüyle AB standartlarına sahip olmasının büyük önem taşıdığını kaydettiği konuşmasında, "Bu süreçte sadece ülke içi kullanım için gerekli olan verileri değil, aynı zamanda müzakerelerde talep edilen diğer verileri de AB ülkeleri ile mukayeseye elverişli standartlarda üretme yükümlülüğü, DİE'nin iş yükünü ve sorumluluğunu artırmaktadır" dedi. DİE'nin bu çerçevede son yıllarda gerçekleştirdiği yenilikler hakkında da bilgi veren Atalay, bölge yapısının yeniden düzenlendiğini, bölge teşkilatlarının bina ve bilgisayar donanımlarının gerçekleştirildiğini ve bölgelerdeki teknik eleman sayısının artırıldığını söyledi. İstatistik verilerin zamanında ve düzenli olarak yayınlanmasının önemine de dikkati çeken Bakan Atalay, bu doğrultuda her ayın veri yayınlama takviminin, gün ve saat olarak önceden ilan edildiğini anlattı.
Bakan Atalay, 2004 yılında ilk kez yapılıp yayınlanan çalışmalar ile bundan sonra yapılması planlanan faaliyetler konusunda bilgi verirken de 1994 yılı temel alınarak hesaplanan Tüketici ve Toptan Eşya Fiyatları İndekslerinin, ekonominin bugünkü yapısal durumunu ve tüketim yapısını daha iyi yansıtabilmesi için 2003 yılı temel alınarak yenilenmesinin kararlaştırıldığını bildirdi.
ENFLASYON ÖLÇÜMÜ YENİ SEPETE GÖRE OLACAK Enflasyon ölçümünün 1 Ocak 2005'ten itibaren yeni sepete göre gerçekleştirileceğini belirten Atalay, 2005 yılı Şubat ayından itibaren enflasyon rakamlarının buna göre açıklanacağını söyledi. Atalay, sepet belirlenirken en az binde bir oranında tüketilen malların alındığını ancak, zaman içinde tüketim eğilimlerinin farklılaşması ve yeni ürünlerin kullanımının başlaması sonucu değişiklikler olduğunu ifade ederek, yeni sepette 200'ye yakın yeni ürünün yer alacağını kaydetti. Türkiye'de milli gelir hesaplamalarının BM'nin yayımladığı Ulusal Hesaplar Sistemi'ne göre yapıldığını belirten Atalay, temelde yapısal farklılıklar olmasa da Avrupa Hesaplar Sistemi ile BM Ulusal Hesaplar Sistemi arasında bazı farklar bulunduğunu söyledi. Bakan Atalay, AB'ye uyum sürecinde DİE'nin milli gelir hesaplarını Avrupa Hesaplar Sistemi'ne göre gözden geçirdiğini ve revize ettiğini belirtti. İlk kez 2003 yılında gerçekleştirilen "Yaşam Memnuniyeti Araştırması"nın 2004 alan uygulamasının, Kasım ayı sonunda yapılacağını bildiren Atalay, sonuçların 2005 başlarında kamuoyuna duyurulacağını ifade etti.
Bakan Atalay, "İmalat sanayi sektörünün AB pazarındaki rekabet gücü araştırması", "Bölgesel veri tabanının kurulması", "Kent istatistikleri, "Araştırma ve geliştirme istatistikleri", Teknolojik yenilik istatistikleri", "İmalat sanayi teknoloji geliştirme ve teknoloji hizmetleri kullanımı anketi", "Hane halkı bilişim teknoloji kullanımı anketi", "Girişim bilişim teknolojileri kullanım anketi, "İmalat sanayi sektörü araştırmaları", "Tarımsal işletme listeleri, "Hane halkı işgücü anketi", "Gelir ve yaşam koşulları anketi", "İşgücü maliyeti anketi" ve "Yayın ve dağıtım çalışmaları ve kullanıcı memnuniyeti anketi" gibi çalışmaların da yürütüldüğünü söyledi. Devlet Bakanı Atalay, DİE'nin küresel rekabetin ve bölgesel işbirliğinin gerektirdiği en yeni teknoloji ürünlerini kullanmak ve nitelikli uzman insan kaynaklarına sahip olmak durumunda olduğunu belirtti. Bir ülkenin istatistik kurumu ne kadar sağlıklı bilgi üretir ve sunarsa diğer tüm kurumlarının da bu bilgileri kullanarak maksimum tasarrufu sağlayacağını ve en isabetli yatırım planlarını ve kararlarını alabileceklerini ifade eden Atalay, "İyi yönetimler kaliteli istatistik üretirler, kaliteli istatistikler de iyi yönetimin oluşmasına uygun zemin sağlarlar" dedi. DİE 2005 bütçesi yüzde 8.11 artışla 52 trilyon 182 milyar lira olarak komisyona sunuldu.