HABER

Engelli milletvekili Bennur Karaburun: Taşın altına bedenimi koydum

Bu dönem Meclis'e giren iki engelli milletvekilinden biri olan Bennur Karaburun, BBC Türkçe'nin sorularını yanıtladı. AKP Bursa Milletvekili, "Kök hücre ameliyatında kimse o taşın altına elini koyamazken ben bedenimi koydum" dedi.

Beril Eski

BBC Türkçe

Bursa'dan AKP milletvekili seçilen Bennur Karaburun, bu dönem TBMM'de görev yapacak iki meclis üyesinden biri.

Bennur Karaburun 1996'da geçirdiği bir trafik kazasında boynunu kırıyor ve o günden beri hayatını yüzde 95 engelli olarak sürdürüyor.

Vekilin hayatını değiştiren ise 2005 yılında geçirdiği kök hücre ameliyatı oluyor. Kendi deyimiyle "Kimse taşın altına koymazken, o bedenini koyuyor". Karaburun, mecliste engelliler ve kök hücre tedavisi üzerine çalışmayı planlıyor.

Geçen dönem Meclisteki engelli vekil sayısı üç iken, bu dönem aynı sayı ikiye indi.

Telefonla ulaştığımız Karaburun'a, AKP'deki engelli vekil sayısının geçen dönem iki olduğunu, bu dönem ise bire düştüğünü hatırlattık.

Karaburun, "Çok fazla bir şey söyleyemeyeceğim, bu şekilde takdir etmiş büyüklerimiz. AKP ve CHP'den engelli aday var, MHP ve HDP'den yok. Sosyal anlamda bizlere değer verdiğini gösteren bir partidir AK Parti." yorumunu yaptı ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Engelli olmasına gerek yok, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı gibi çok güçlü bir kadromuz var. Benim sadece engelli olmam bir şey değiştirmez, ben tek başıma hareket etmeyeceğim, güçlü bir ordu var arkamda."

AKP Bursa Milletvekili seçimleri ise "Hepimiz çok üzgünüz. Sayın Başbakan'ın dediği gibi biz Türkiye'nin omurgasıyız. Önümüze bir çukur çıktı, geriye doğru açılarak sıçramak gerekiyor, biz o sıçramayı yapacağız" sözleriyle değerlendiriyor.

'Yüzmek, yürümek kadar önemli'Bennur Karaburun'a kök hücre ameliyatının hayatında nasıl değişiklikler yarattığını soruyoruz.

Karaburun, ameliyatın ardından kaslarını hissetmeye başlamış. Hatta artık yüzebiliyormuş. 23 yaşına kadar profesyonel olarak yüzen ve su topu oynayan Karaburun, kendisi için "Yüzmenin en az yürümek kadar önemli olduğunu" vurguluyor.

Ancak kök hücre henüz dünya tıp literatürüne girmiş bir tedavi yöntemi değil. Karaburun, özel eğitimler alan hekimlerin yaptığı kök hücre ameliyatlarının suistimale açık olduğunu belirtiyor:

"Her doktor 'Ben de kök hücre ameliyatı yapabilirim' diyebilir, bununla ilgili eğitim alınması lazım çünkü çok farklı yeni bir yöntem. Dünya literatüründe kabul görmüş bir ameliyat değil. Kalp ameliyatı, mide ameliyatı yapabilirsiniz ama omuriliğe kök hücre ameliyatı yapılması yasal anlamda dünya üzerinde tanınmış bir durum değil. Orada çok ince bir çizgi var."

'Bakanlık beni suistimallere karşı korudu'Bennur Karaburun ameliyat döneminde Sağlık Bakanlığı'nın kendisiyle çok ilgilendiğini ve suistimallere karşı hep takip ettiğini söylüyor:

"Bakanlık suistimale açık olmasın diye çok yakından takip etti beni. Hatta o esnada bana 'Ameliyat değil olursan ölürsün, kanser olma riski var ya da yoğunbakıma tekrar dönebilirsin' diye uyarıda bulundular. Ama ben 'Bu ameliyatı birinin olması lazım' dedim, kimse o taşın altına elini koyamazken ben bedenimi koydum."

"Sağlık müsteşarlarımızla oturup bunları tartıştık. Her anatomiye göre çok farklı bir etkinlik gösterebilir kişiye göre takip edilmesi gerekir ve bakanlık beni yakınen takip etti."

Vekil, kök hücre ameliyatlarının sosyal güvence kapsamında olmadığını ve aklındaki meselenin bu olduğunu söylüyor, "Bu konuda çalışmalarımız olmalı, Sağlık Bakanlığı ve kanaat önderleri ile görüşülmeli. Kapsamlı bir çalışma lazım" diyor.

Engelli milletvekili sayısı azaldıPeki sosyal olarak engellilere ne vaat ediyor?

Bugüne kadar hiçbir sivil toplum örgütüne (STK) bağlı olmadığını kaydeden Bennur Karaburun, daha ziyade bilimsel çalışmalara ağırlık verdiğini belirtiyor.

2005 yılında çıkan Özürlüler Yasası'nda tüm sosyal boyutların yer aldığını ifade eden vekil, "Bu yasada yazanlar temeldir. Eksiklerimizi tabii ki gidereceğiz, üzerine taşlar koymaya devam edeceğiz. STK'lar ile hareket etmeliyiz, onlar işin mutfağında" yanıtını veriyor.

Milletvekilliğine giden yol Erdoğan'la başladı

Karaburun'un milletvekilliği macerası ise, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı tanımasıyla başlamış. Başbakan olduğu dönemde Bursa'ya geldiğinde Erdoğan'la görüşen Karaburun, kendisine hastalığı ve ameliyatıyla ilgili tüm gelişmeleri anlatmış. Erdoğan kendisiyle ve sağlık süreciyle yakından ilgilenmiş.

Cumhurbaşkanı olduktan sonra Bursa'yı ziyaret eden Erdoğan'la yeniden görüşmüş ve vekil olmak istediğini söylemiş. CV'sini gerekli yerlere gönderdikten sonra da adaylık süreci başlamış.

Yeni dönemde Karaburun dışında TBMM'de görev yapacak diğer engelli meclis üyesi ise CHP İstanbul Milletvekili Şafak Pavey olacak.

En Çok Aranan Haberler