ADANA (İHA) - Marmara Depremi'nde sakatlanarak tekerlekli sandalyeye mahkum olan İstanbul Kültür Üniversitesi İletişim Tasarım Bölümü 2. sınıf öğrencisi Ömür Kınay, 14. Altın Koza Film Festivali kapsamında düzenlenen Öğrenci Filmleri Yarışması'nda, final ödevi olarak hazırladığı "Kün" adlı filmiyle "En İyi Deneysel Ödülü"nü aldı.
Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen 14. Altın Koza Film Festivali çerçevesinde gerçekleştirilen Öğrenci Filmleri Yarışması sonuçlandı. "En İyi Deneysel Ödülü"nü, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nden "Erek" adlı filmiyle Ceyhun Konak ve İstanbul Kültür Üniversitesi'nden Ömür Kınay "Kün" adlı filmiyle paylaştı.
Marmara Depremi'nde bacağından sakatlanarak tekerlekli sandalyeye mahkum olan Ömür Kınay, engelli olmanın kendisine hiçbir şey kaybettirmediğini ifade ederek, "Engelli olmak hiçbir zaman benim film yapmama engel olmadı. Türkiye'de engelli olarak yaşamak çok zor. Ancak, bunu ben kendime sıkıntı yapmadım. Azmettim ve başardım. Ayrıca, ben engelli olmasam da bu ödülü yine alırdım. Bu ödülü ben engelli olduğum için almadım. İyi bir eser ortaya koyduğum için aldım. Bugün aynı filmle aldığım bu 3. ödül. Demek ki başarmak için önce istemek gerekiyor" dedi.
Altın Koza Film Festivali'nde ödül kazanmaktan çok mutlu olduğunu belirten Kınay, "deneysel" dalda hazırladığı "Kün" adlı kısa metraj filmde Mevlana'nın 7 öğüdünü anlattığını ifade ederek, "2007 yılı 'Mevlana Yılı' olduğu için, final ödevi olarak derste Mevlana'nın 7 öğüdünü ödev olarak aldım. Final için hazırladığım metinler ve şiirleri, daha sonra hocalarımla konuşarak 2 hafta sonra film yaptık. Çok keyifli bir çalışma olmuştu" diye konuştu.
Kınay, "Kün" filminde Mevlana'nın 7 öğüdüyle insanlığa mesajlar verildiğini, güçlü sembolik anlatımlarla izleyiciyi düşünmeye ittiklerini belirterek, şunları kaydetti:
"'Kün', kelime anlamı olarak 'ol' anlamına geliyor. Mevlana'nın 7 öğüdünde de 'Cömertlik ve yardım etmede akarsu gibi ol, şefkat ve merhamette güneş gibi ol, başkalarının kusurunu örtmede gece gibi ol, hiddet ve asabiyette ölü gibi ol, tevazu ve alçakgönüllülükte toprak gibi ol, hoşgörülükte deniz gibi ol, ya olduğun gibi görün ya da göründüğün gibi ol' öğütleri yer alıyor. 'Kün'de insanlara Mevlana'nın bu öğütlerini anlatmayı amaçladık. Bunu beyazperdeye aktarırken de simgesel ve çarpıcı görselliği seçtik."
"Kün" filmiyle Altın Koza'da aldığı ödülün 3. ödülü olduğunu vurgulayan Kınay, daha önce de İnönü Üniversitesi'nde düzenlenen Kısa Film Festivali'nde 'kurmaca' dalında Jüri Özel Ödülü ve Yıldız Teknik Üniversitesi'nde düzenlenen 4. Yıldız Kısa Film Festivali'nde 'deneysel sinema' dalında ikincilik ödülü aldığını kaydederek, "Filmde ünlü ve işlerinde tecrübeli kişilerle çalıştım. Ünlü komedyen ve oyuncu Okan Bayülgen filmin seslendirmesini yaptı. Müziklerde ise yine profesyonel, kendi dallarında usta
kişilerin müzikleri kullanıldı. Mercan Dede ve Ceza müzikleri filmi daha da güçlendirdi" şeklinde konuştu.
Kınay, "Kün" filminden sonra "Güneşin Krallığı" ve "U Dönüşü" adlı kısa metrajlı filmler yaptığının da altını çizerek, şöyle devam etti:
"İlk etapta okulumu bitirip öğrenimimi tamamlamak istiyorum. Bu sırada yine kısa metrajlı filmler çekeceğim. Ancak okulu bitirdikten sonra uzun metrajlı film yapmak istiyorum. Bunun için örnek aldığım ve beğendiğim yönetmenler var. Türk sinemasında son günlerde Ferhan Özpetek ve Derviş Zaim'i beğeniyorum. Bu nedenle Türk sinemasının ve dünya sinemasının ünlü yönetmenlerini ve filmlerini çok yakından takip ediyorum. En büyük hayalim dünya çapında ödül almak. İleride herkes gibi benim de Oscar ödülünü alma hayalim var."