Erbakan’ın, Hazine’ye olan borcunu ödemediği takdirde 3 aydan 3 yıla kadar hapse girmesi gündeme gelecek. AİHM’ye başvurması da borcun tahsilatını ve bu süreci engellemeyecek.
KAYIP Trilyon davası nedeniyle arkadaşlarıyla birlikte 12.5 milyon lira ödemeye mahkûm edilen, karar düzeltme başvurusu da reddedilen kapatılan Refah Partisi’nin (RP) son Genel Başkanı Necmettin Erbakan, Hazine’ye borcunu ödemezse hapis tehdidiyle karşı karşıya kalacak. Erbakan’ın, parayı ödememesi ve mal kaçırması halinde, Amme Alacakları Kanunu’na göre 3 aydan 3 yıla kadar hapse girmesi gündeme gelecek. Erbakan’ın, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurması da borcun tahsilatını ve bu süreci engellemeyecek.
Erbakan’ın avukatı: AİHM’ye başvurabiliriz
Erbakan’ın avukatı Yaşar Gürkan, müvekkilinin tüm mal varlığı üzerinde 1999 yılından bu yana tedbir, yaklaşık 2 yıldan bu yana da haciz olduğunu söyledi. Gürkan, toplam ödenmesi gereken tazminatın 12.5 milyonu bulduğunu, bu paranın 3 milyonundan kararda adı geçen 73 eski RP’linin, 9 milyonluk bölümünden Erbakan ve Rıza Ulucak’ın sorumlu tutulduğunu söyledi. Gürkan, şöyle dedi:
“Mahkeme, Hazine zararından Sayın Erbakan ve Sayın Ulucak’ı müteselsilen sorumlu tuttu. Yargıtay karar düzeltme talebimizi reddetti ve iç hukuk yolları tükendi. AİHM’ye başvuru konusunu Sayın Erbakan’la değerlendireceğiz. Ödeme konusunda izleyeceği yolu ben bilemiyorum. Karar, objektif olarak doğruluktan uzaktır. Para konularında tek bir imzası bulunmamaktadır. Kendisi bir ağır ceza reisinin oğlu. Bu süreçte çok büyük hayal kırıklıklarına uğradı. CHP konusunda aynı yol izlenmedi. Anayasa Mahkemesi’ne gönderildi. Anayasa Mahkemesi, ilgililer hakkında suç duyusunda bulundu ve o miktarlar kadar zimmet çıkarıldı. Bu miktarda ceza görülmüş şey değildir.”
Maliye, dava sürecinde 75 eski RP’li hakkında icra işlemi yapmıştı. Erbakan’ın Altınoluk’taki yazlığı, Ankara ve İstanbul’daki üç evi ve Balıkesir’deki gayrimenkullerinin üzerine haciz konulmuştu.
Son taksite kadar haciz kalkmayacak
Maliye, Erbakan’a borcunu taksitle ödemesini önermiş ancak Erbakan karar düzeltme başvurusundan umutlu olduğu için öneriyi reddetmişti. Şimdi Erbakan’ın “Borcumu taksitlendirin” önerisiyle yeniden Maliye’ye başvuracağı belirtiliyor. Kesinleşen Hazine alacağının tahsilatı için Erbakan’ın gayrimenkulleri icra yoluyla satışa çıkarılabilecek. Borcun son taksidine kadar gayrimenkuller üzerindeki hacizler kalkmayacak. Erbakan, borcu kapatmadan hayatını kaybederse borç mirasçılarına devredilecek. Mirasçıları “reddi miras” yaparlarsa, borç kapanacak.
Ev hapsinden Cumhurbaşkanı Gül kurtarmıştı
ALACAK davasından mahkum olan Erbakan’ı ev hapsinden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün af kararı kurtarmıştı. Gül, ‘kayıp trilyon davası’nda 2 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılan eski Başbakan Necmettin Erbakan’ı sürekli hastalık sebebiyle 2008 yılında affetmişti. 84 yaşındaki eski Başbakan, ceza infaz yasasına göre çekmesi gereken 11 ay 2 günlük ev hapsi için 25 Mayıs 2008 tarihinde Balıkesir`in Edremit ilçesine bağlı Altınoluk’taki yazlığına taşınmıştı. 2 ay 23 gün sonra gelen af kararıyla, Erbakan’ın kalan 8 ay 9 günlük cezası da kaldırılmıştı.