Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ülkemizin savunma sanayinde dışa bağımlılığı, hamdolsun her yıl biraz daha azalıyor. 2002 yılında yüzde 80'ler civarında olan dışa bağımlılık oranımızı bugün yarı yarıya azaltmış, yüzde 40'lar seviyesine düşürmüş durumdayız. Hedefimiz inşallah 2023 yılında ülkemizin savunma sanayinde dışa bağımlılığımızı ortadan kaldırmaktır." dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan Tuzla Sedef Tersanesi'nde katıldığı "Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi Anadolu'nun İnşa Başlangıç Töreni"nde konuştu.
"Gelişen Türkiye'nin kendi sınırları dışında da etkin şekilde varlık göstermesi gerekiyor"
Erdoğan, Türkiye'nin sınırları dışında da daha etkin şekilde varlık göstermesi gerektiğini belirterek şunları ifade etti:
"Güçlenen, gelişen Türkiye'nin giderek kendi sınırları dışında da daha etkin şekilde varlık göstermesi gerekiyor. Bir yandan ülkemize yönelik tehditlerin büyüdüğü, diğer yandan uluslararası alanda daha görünür olmak zorunda kaldığımız bir dönemde atılan bu adımı (Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi Anadolu'nun inşası) esasen geç kalmış bir adım olarak görüyorum. Çünkü bu millet kendi göbeğini kendisi kesmek durumundadır, bunun başka çaresi yoktur."
"Ülkemizin yeni konumuna uygun hazırlıkları da süratlendirmeliyiz"
Türkiye'nin yeni konumuna uygun hazırlıkları hızlandırması gerektiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan şu şekilde konuştu:
"Savunma sanayi alanındaki mevcut projeleri hassasiyetle takip ederken, tehditler ve fırsatlar bakımından ülkemizin yeni konumuna uygun hazırlıkları da süratlendirmeliyiz. Açıkçası Türkiye'nin hala modern nükleer bir uçak gemisine sahip olmamasını büyük bir eksiklik olarak görüyorum. Semalarımızda hala kendi savaş uçaklarımızın uçmuyor olmasını eksikliğimiz olarak görüyorum. Fakat bugün bir yönden de mutluyum. Çünkü silahlı insansız hava araçlarının dün ve bugün yaptıkları tatbikatlarda aldıkları neticeden dolayı mutlu olduğumu ifade etmek istiyorum. Hamdolsun bunu yakaladık, inşallah bunun gerisinin geleceğine inanıyorum."
"Amfibi hücum gemimizi, seçkin uçak gemisini üretme yolunda attığımız ilk adım olarak görüyorum"
Sac kesme töreni yapılan amfibi hücum gemisini, dünyanın en seçkin uçak gemisini üretme yolunda atılan ilk adım olarak gördüğünü ifade eden Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bugün sac kesme törenine katıldığımız amfibi hücum gemimizi, dünyanın en seçkin uçak gemisini üretme yolunda attığımız bir ilk adım olarak görüyorum. İşte Atak helikopterlerimiz iç güvenlik operasyonlarında şu anda etkin şekilde kullanılıyor. Şu ana kadar 12 helikopterimizin üretimi tamamlandı. Altay tankının prototipi ortaya çıktı, yakında seri üretimi inşallah başlayacaktır ve insansız hava araçlarında oldukça ileri bir noktaya ulaştık, insansız hava araçlarının da devreye girmesiyle özellikle iç güvenlik operasyonlarında ciddi bir rahatlama sağlanacağına inanıyorum."
"Türkiye güçlü bir altyapı kurmak yerine, dışa bağımlılığa mahkum edilmiştir"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye güçlü bir savunma sanayi altyapısı kurmak yerine, dışa bağımlılığa adeta mecbur ve mahkum edilmiştir. Bazıları bunu sadece NATO üyeliğimize bağlıyor. Ben o kadar basit ve masum olduğunu düşünmüyorum. Tıpkı 'Devrim' otomobillerinin üretimine ilişkin heyecanın çok basit bir sebeple söndürülmesinde olduğu gibi, savunma sanayi konusunda da farklı saiklerin devreye girdiğine inanıyorum." ifadelerini kullandı.
"İhmalin en ağır sonuçlarını gördüğümüz alanların başında savunma sanayi geliyor"
"Geçmişte ülkemizde yıllarca milliyetçilik adına, vatan sevgisi adına, ülkeyi koruma ve kollama adına öylesine anlamsız, öylesine boş işlerle uğraşıldı ki kimse asıl meselelere odaklanmadı, onlarla ilgilenmedi." diyen Erdoğan, bu ihmallerin başında savunma sanayinin geldiğinin altını çizdi.
"Kendimize yetmeliyiz, kendimize yeter hale gelmeliyiz"
Türkiye'nin kendine yeter hale gelmesi gerektiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi:
"Doğu ve Güneydoğu bölgemizde yaşanan çatışmalar bahane edilerek, parasıyla dahi bize satılmayan, verilmeyen silahlar mevcuttur şu anda. Bunlar NATO'ta beraber olduğumuz ülkeler, onu da söyleyeyim. Suriye'deki kriz sebebiyle ülkemize yönelik tehditler devam ederken, terör örgütlerine silah yardımı yapanlar, ne yazık ki dost Türkiye'ye bu desteğini vermiyorlar. Bundan sonra bana diyorlar ki telefonda 'Medya üzerinden bu konuşmaları yapmayalım.' Doğru, medya üzerinden yapmayalım da terör örgütüne sen ne üzerinden bu silahları gönderiyorsun? Onun için kendimize yetmeliyiz, kendimize yeter hale gelmeliyiz."
"5,5 yılı çekin şöyle 4'e filan"
Erdoğan, yüklenici firmaya geminin ne kadar zamanda bitirileceğini sorarken, şunları kaydetti:
"Metin (Kalkavan) düşünceli bakıyorsun. Nevzat (Kalkavan) Bey'e de soruyorum. Tabii İspanyollarla nasıl konuştunuz bilmiyorum ama 5,5 yılı ben uzun görüyorum. Bunun süresini biraz daha geri çekmemiz lazım. Çünkü bu millet tarihi böyle yazdı. Bunu düşünürsünüz. Ulaştırma Bakanımız ne diyor? Arkadan yine bir gemi inşaat sanayindeki ağabeyimiz, büyüğümüz bana çok enteresan bir işaret veriyor. '3 yılda biter' diyor. Herhalde kim olduğunu anlamışsınızdır, duayenlerinizden. Ben de inanıyorum ki bu 5,5 yılı biz geri çekeriz. Daha fazla çalışacağız ve bu 5,5 yılı geri çekeceğiz. Göreceksiniz, siz bu 5,5 yılı çekin şöyle 4'e filan, 4'e filan çektikten sonra... Genelkurmay Başkanım '3, haydi 4 olsun' diyor. Bakanım da '4' diyor. 4'e çektiğimiz andan itibaren size yeni siparişler geleceği gibi bizim de yeni siparişlerimiz olur. 4. Bu ara zaten 4 çok önemli. Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet."
Cumhurbaşkanı Erdoğan, geminin inşasının kazasız, belasız tamamlanmasını diledi.
Törene, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, eski bakanlardan Mehmet Ağar da katıldı.
Toplu fotoğraf çekiminin ardından sac kesim töreni yapıldı.