BURSA (İHA) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, medyanın felaket tellallığının halkı da piyasaları da az çok etkilediğini belirterek, bunlara prim vermeden işlerine bakacaklarını, Türkiye'nin bütün bunları aşacağına inandığını belirtti.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Karsan fabrikasında Renault Trucks'ın üretime başlaması sebebiyle düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Türkiye'de üretilen otomobillerin yüzde 58'inin, minibüslerin yüzde 46'sının, kamyonetlerin de yüzde 29'unun Bursa'da üretildiğini vurguladı. Erdoğan, fabrikanın 25 milyon Euro'ya mal olduğunu, fabrikada yılda 5 bin kamyonun üretileceğini hatırlatarak, tek vardiyada 800 kişinin istihdam edilecek olmasının sıkıntılı dönemde önemli olduğunu belirtti. Erdoğan, "Yan sanayi de hesaba kattığınızda bu istihdam miktarı inşallah daha da artacaktır. Renault Trucks'ın şu andaki üretim oranı toplam üretiminin yüzde 10'u kadardır.
Ancak biz bu kadarını yeterli görmüyoruz. Bu yatırımların artacağına, Türkiye'ye yeni yatırımların yapılacağına da inanıyorum. Hükümet olarak bu gibi yatırımları her zaman destekledik, bundan sonra da desteklemeye devam edeceğiz. Türkiye ekonomisi son 6.5 yılda büyük ilerleme kaydetti. Mali disiplin, para politikalarındaki kararlılık ve yapısal reformlar sayesinde Türkiye ekonomisi dünyanın en güçlü, en sağlam, en dirençli ekonomileri arasındaki haklı yerini aldı" dedi. 6.5 yılda enflasyonla mücadeleye rağmen rekor büyüme oranlarının yakalandığını ifade eden Erdoğan, 2002'de gayri safi yıllık yurt içi hasılanın 230 milyar dolar olduğunu, şu anda ise rakamı 750 milyon dolara yükselttiklerini dile getirdi. 2002 yılında toplam yatırımların 58.6 milyar TL seviyesindeyken, bugün 180 milyar TL seviyesine yükseldiğini de kaydeden Erdoğan, "Aynı dönemde özel yatırımlar da 155 milyar TL'nin üzerine çıktı. Bunlar heyecan verici rakamlardır. Bu durum Türkiye'nin başarılarını geçici olarak nitelendirmeye çalışanlara aslında en güzel cevaptır ve büyümenin sürdürülebilir bir yapı taşıdığını da ortaya koyuyor.
79 senede Türkiye'nin ihracatı 36 milyar dolarken, sadece 2008 sonu itibariyle 132 milyar dolara ulaştık. Türkiye bugün dünyanın en büyük 17. ekonomisidir. 26'dan 17. ekonomi sırasına yükseldi. Avrupa'nın 6. büyük ekonomisidir. Türkiye'ye yıllık ortalama 1 milyar dolarlık uluslararası doğrudan yatırım geldi. Uluslararası finans krizi 2008'de değil, 2007'de başladı. Buna rağmen 2007'de doğrudan küresel sermayede 22 milyar doları yakaladık. 2008'de ise 17.7 milyar dolara ulaştık" diye konuştu.
"TÜRKİYE BİR GÜVENLİ LİMAN OLARAK GÖRÜLÜYOR"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2009 yılı Ocak ve Şubat aylarında toplam 2 milyar dolarlık bir yatırımın Türkiye'ye geldiğini açıklayarak, krizlere rağmen Türkiye'de ciddi gelişmelerin olduğunu vurguladı. Sıkıntıları olduğunu da belirten Erdoğan, "Buna karşı bizler de tedbirlerimizi aldık, almaya da devam ediyoruz. Türkiye ekonomisine güven var, Türkiye bir güvenli liman olarak görülüyor. Türkiye'de tüm bunların yanında atılan adımlarda yatırımcının moralinin çok iyi olması, bu süreci başarıyla atlatmamızı getirecektir. Bu felaket tellalları ne yazık ki bununla besleniyorlar. Buralardan nemalanıyorlar. Tüketicinin morali iyi olursa harcama yapar. Yatırımdaki, tüketimdeki artış üretime de yansır. Ama bu moral bozulursa bunu görmek de mümkün değil" şeklinde konuştu.
Bütün krizin değerlendirmeye alındığında, tüm ülkelerde ciddi etkilenmelerin görüleceğini anlatan Erdoğan, şöyle konuştu:"Diğer yandan, İzlanda, Polonya, Macaristan, Rusya, Hindistan gibi ekonomilerde tahribatın ne denli yüksek olduğunu görüyoruz. Ama bu ülkelerin hiçbirinde 'öldük, bittik, tükendik, mahvolduk' gibi ifadeleri göremezsiniz. Açın, medyasını karıştırın bu ifadeleri göremezsiniz. Ama bizde A'dan Z'ye bunu görürsünüz. Medyanın bu şekilde felaket tellallığı ne yazık ki halkı da piyasaları da az çok etkiliyor. Biz bunlara prim vermeden işimize bakacağız. Bütün bunlarla beraber ülkemizin bütün bunları aşacağına
olan inancım, kesinlikle tamdır, sonsuzdur. Biz sanayicimizin, yatırımcımızın, milletimizin, girişimcinin sağ duyusunu yürekten kutluyoruz. Dün Eskişehir'de 4. önlem paketini açıkladık. Konut sektörünü, otomotiv sektörünü, beyaz eşyaya buralarda neler yapacağımızı ÖTV ve KDV'de ne tür indirimler getiriyoruz. Bunların üzerinde durduk ki stokların erimesine yönelik adım atalım" dedi.
İç talebin canlanmasına yönelik bir adım atılmasının da önemli olduğunu söyleyen Başbakan Erdoğan, "Bu çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu konuda, sivil toplum örgütleriyle olan iletişimimiz, bunun yanında girişimcilerimizle olan görüşmelerimiz aynı şekilde devam ediyor. KOBİ'leri ihracatçıyı destekleyecek düzenlemeler yapıyoruz. Gerektiğinde yeni düzenlemeler de yaparız. Yapacağız da. Bugün açılışını yaptığımız fabrika buna çok güzel bir örnek teşkil ediyor" diye konuştu.
Konuşmaların ardından Başbakan Erdoğan, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Karsan Yönetim Kurulu Başkanı İnan Kıraç ve Renault Trucks Başkanı Stefano Chmielewski ile kurdeleyi keserek açılışı yaptı. Erdoğan ve beraberindekiler daha sonra fabrikayı gezerek yetkililerden bilgi aldı.