İstanbul (AA)- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türk ve Alman iş adamlarıyla bir araya geldi.
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) işbirliğiyle düzenlenen Türk-Alman Ekonomi Forumu öncesi Çırağan Sarayında, bir araya gelen Başbakan Erdoğan ve Konuk Başbakan Merkel, basına kapalı olarak iş adamlarıyla görüştü. Toplantı yaklaşık 2 saat sürdü. Görüşmeye, Türk iş dünyasından, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sabancı, TOBB Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Bolat, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç,
Şahinler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin'in de aralarında bulunduğu temsilciler katıldı.
Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sabancı, Avrupa'nın önemli sorunlarla karşı karşıya olduğunu ve Avrupa ülkelerinin ekonomilerinde bir durgunluk gözlendiğini belirterek, "Umarız, üyelik zamanı geldiğinde AB halen bizim için ekonomik, sosyal ve siyasi açılardan arzu edilen bir seçenek oluşturacaktır" dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) işbirliğinde Çırağan Sarayı'nda düzenlenen Türk-Alman Ekonomi Forumu'na katıldı. Alman işadamları ve Türk iş dünyasının önde gelen temsilcilerinin katıldığı toplantının açılış konuşmasını TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sabancı yaptı. Sabancı, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) hedefi, Türkiye ve Almanya ikili ilişkileri ile Almanya'da yaşayan Türkler konusunda açıklamalarda bulundu.
TÜSİAD'ın, Türkiye'nin AB ile sürdürdüğü üyelik müzakereleri sürecinin başlangıcından bu güne süreci her açıdan görmeye çalıştığını ifade eden Ömer Sabancı, "Biz, Avrupa'nın geleceğini göz önünde tutarak duruşumuzu ona göre belirliyoruz. Türkiye'yi ilgilendiren konuların yanı sıra AB'nin mevcut sorunları hakkında çalışma yürüterek, Avrupa'da süren tartışmalara katkı sağlamayı arzuluyoruz. Biz, bir gün üyesi de olacağımız AB'nin küresel rolünü bugünkü seviyesinden çok daha ileri bir noktada olacağına inanıyoruz" dedi.
Sabancı, Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğinin, Avrupa'daki mevcut sorunların çözümüne önemli katkı sağlayacağını belirterek, "Avrupa halen önemli sorunlarla karşı karşıya, Avrupa ülkeleri ekonomilerinde bir durgunluk gözleniyor. AB'nin daha yüksek bir rekabet gücüne, daha verimli çalışan yapıya ulaşmak için sarf ettiği çabayı yakından izliyoruz. Türkiye, AB'ye dinamizm getirecektir. Sürecin ilerlemesinde AB'nin de üzerine düşenler var. Türk kamuoyunun, Kıbrıs meselesinde Türk tarafının çözüme yönelik olumlu tavrının AB tarafından adeta cezalandırılmış olmasını hala hazmedemediğini, AB'nin çok iyi görebilmesi lazım. AB'ye aday bir ülkenin gerekli hükümlülüklerini yerine getirerek tam üyeliğe hazır olduğu ancak buna karşı AB'nin kendi yeni üyeleri hazmetme kapasitesinden yoksun olarak tanımladığı senaryo, çok karamsar. Böyle bir durumda AB ne üye ülkeler, ne de aday ülkeler için aday olmayacaktır. Umarız, üyelik zamanı geldiğinde AB halen bizim için ekonomik, sosyal ve siyasi açılardan arzu edilen bir seçenek oluşturacaktır" diye konuştu.
Almanya'nın, Türkiye'nin üyeliği sürecinde güçlü bir rolü olduğunun altını çizen TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı, "İki ülkenin tarihsel bir dostluğu var. Almanya, Türkiye'nin modernleşme sürecinde önemli bir rol oynamıştır. Almanya yıllardır Türkiye'nin en önemli ticaret ortağı. 2005 yılı itibariyle iki ülke arasındaki dış ticaret hacmi hala 21 milyar euro seviyesinde. İki ülke arasındaki gerçek ticaret potansiyelinin kullanıldığını düşünmüyoruz, potansiyel ticaret hacmi bugünkünün 3 katı olmalı. 60 milyar dolar olmalı. Üyelik müzakereleri uzun, zorlayıcı ve geri döndürülemez. Türkiye'nin bu yolculuğunda Alman dostlarımızın bize yardımcı olacağına inanıyoruz" açıklamasında bulundu.