HABER

Erdoğan yeni eğitim öğretim yılının zilini çaldı

KÜTAHYA (İHA) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, eğitim davasını hedefine ulaştırma gayretini, Türkiye için yeni bir Kurtuluş Savaşı ve yeni bir milli mücadele olarak gördüklerini belirterek, "Biz eğitime harcadığımız her kuruşu, Türkiye'nin geleceğine yatırım olarak görüp değerlendiriyoruz" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 3 aylık tatilin ardından 13 milyon öğrenci ve 575 bin öğretmenin ders başı yapacağı 2005-2006 eğitim öğretim yılının açılışını Kütahya'da ders zilini çalarak yaptı. Başbakan Erdoğan, zillerin bilim, aydınlık ve ilerleme için çalması temennisinde bulunarak, çocukların arzuyla, iştiyakla, öğrenme sevdasıyla sınıfları doldurmasını, her gün zihinleri açık ve aydınlık olarak yuvalarına dönmelerini istedi.

İlköğretim Haftası sebebiyle Linyit İlköğretim Okulu'nun açılışında düzenlenen törene katılan Başbakan Erdoğan, on yıllardır eğitim sisteminin sırtına yüklenen kamburları düzeltmek için imkanları seferber ettiklerini, bundan geri durmayarak, büyük bir gayret sarf edeceklerini söyledi.

"EĞİTİM DAVASINI KURTULUŞ SAVAŞI OLARAK GÖRÜYORUZ" Cumhuriyet tarihinde okullara 174 bin bilgisayar temin edilmişken, son 2.5 yılda 406 bin bilgisayar sağladıklarını kaydeden Erdoğan, 2005 yılı sonu itibariyle 45 bin okula ADSL hızlı internet bağlantısı yapıldığını, öğretmenlere 100 bin ucuz dizüstü bilgisayar imkanı sunduklarını kaydetti. Eğitim davasını hedefine ulaştırma gayretini Türkiye için yeni bir Kurtuluş Savaşı, yeni bir milli mücadele olarak gördüklerini ifade eden Başbakan Erdoğan, "Bu sebeple hükümet olarak bu konuda çok duyarlı, çok titiz, çok kararlı adımlar atıyoruz. Son 3 yıldır kamuya tahsis ettiğimiz kadroların yüzde 50'sinden fazlasını Milli Eğitim'e atadık. Bu tesadüf değil, tercihtir. Dünyanın en ileri ülkelerinden birisi olmaya azmetmiş olan Türkiye'nin yeni fidanlığı okullarımızdır. Bu bilinçle adımlarımızı atıyoruz. Son 3 yılda Milli Eğitim Bakanlığı'nda 182 bin insanımıza istihdam imkanı oluşturduk. Hedefimiz sadece sayısal artış değil, eğitim personelinin bilgi birikim ve donanımını değerlendiriyoruz. Bu amaçla öğretmenlerimize kariyer sistemimizi getirdik. İlk sınav 27 Kasım'da yapılacak. Stajyer, öğretmen uzman öğretmen ve baş öğretmen kademelerinden oluşan sistemde her terfi ile birlikte özlük haklarında iyileştirmeler olacaktır" diye konuştu.

"2.5 YILDA 60 BİN DERSLİK YAPTIK"
Başbakan Erdoğan, eğitim sisteminin meseleleriyle yüzleştiklerini, Türkiye'nin en büyük yatırımını bütçeden en yüksek payı ayırarak eğitime verdiklerini ifade ederek, şunları söyledi:
"Son 2 yıldır hazırlığını yaptığımız birçok projeyi yeni dönemde uygulayacağız. Bu bakımdan eğitim öğretim yılını açarken, yeni bir dönemi farklı bir şekilde başlatmanın parlak ve yeni sayfasını da açıyor olmanın heyecanını yaşıyoruz. Biz, eğitime harcadığımız her kuruşu, Türkiye'nin geleceğine yatırım olarak görüyor değerlendiriyoruz. Genel bütçeden en yüksek payı Milli Eğitim Bakanlığı alıyor. Bunun anlamı şudur, Türkiye en büyük yatırımını eğitime yapmaktadır. Zira geleceğin dünyasında ayakta kalabilmek, hak ettiğimiz yerlere ulaşabilmek için ekmek kadar, su kadar ihtiyaç duyacağımız şey, Cumhuriyet'in banisi Mustafa Kemal Atatürk'ün işaret ettiği 'Fikri hür, irfanı hür, vicdanı hür nesillerdir'. Bunu böyle biliyoruz. Bu kararlılıkla 2.5 yılda 60 bin derslik yaptık. Bu, Cumhuriyet tarihinin rekorudur. Böyle bir rekor yoktur. Hayırsever milletimizle el ele verip başlattığımız kampanya çerçevesinde yaklaşık 2 katrilyonluk bir kaynak okul inşaatlarına tamiratlarına araç ve gereçlerine arsa teminine aktarılmıştır."

"MÜFREDATTA ALİ YAT, ALİ UYU DÖNEMİ BİTTİ" Başbakan Erdoğan, dünyada büyük değişimler yaşanırken, 37 yıldır değişmeyen müfredatı aşama aşama değiştirdiklerini, liseleri 4 yıla çıkarıp, okul öncesi eğitime büyük önem verdiklerini, şartlı nakil sistemi geliştirip öğrencilere aylık 110 YTL'ye varan burslar verdiklerini, alfabede de büyük değişiklik gerçekleştirdiklerini kaydederek, şöyle konuştu:
"Bizim okuduğumuz alfabede 'Yat Ali yat ve uyu Ali uyu" okutuluyor. İsterdik ki, bu alfabelerin içinde bu talimatlar değil bize oku, çalış gibi şeyler tavsiye edilsin. Aklı, bilgiyi, tecrübeyi nasıl neticelendireceğimiz. Gençlere şunu tavsiye ediyoruz; oku, düşün, uygula neticelendir. Çocuklarımızın hedefi bu olmalı. Okuduğumuzu düşüneceğiz, düşünmek yetmez, düşündüğümüzü uygulama alanına sokacağız, pratik alanda yaşama geçireceğiz. Bu da yetmez, neticelendireceğiz, neticesi olmadıktan sonra anlamı yok. 120 okulda pilot olarak uygulanan yeni ilköğretim müfredatı bütün okullarda yürürlüğe girecek. Yaşanan ekonomik sıkıntı ve geçim güçlüklerinin farkındayız. Bu sebeple 2003'te 81 milyon 2004'te 83 milyon ders kitabını bu yıl 106 milyon ders kitabını ücretsiz olarak dağıtıyoruz. Bununla yetinmedik. Ünite dergilerini kaldırdık. Hangi okulda bu tür dergi satışı yapılmaya kalkılırsa, lütfen bize bildirilsin. Yeni çıkar ve menfaat oluşturulmasına izin vermeyeceğiz."

"SINIFLARDA ÖĞRENCİ SAYISI 30'A İNECEK"
Başbakan Erdoğan, lise eğitim öğretimini 4 yılı çıkarmakta kararlı olduklarını ifade ederek, "Bugün sizlere dezavantaj gibi görünen genel liselerin kalitesi artacak. Bu durum avantaja dönecektir. Okul öncesi, yüzde 11 okullaşma oranı teslim aldık. Bugün yüzde 17'yi aşmış durumda. Sektörlere yönelik ara eleman yetiştirme programlarına da büyük önem veriyoruz. Okullarımızda hayırseverlerin verdiği desteklerle sınıflardaki öğrenci sayısının 30'a inmesi için yoğun bir şekilde gece gündüz çalışmalarımız devam ediyor. Katkıya, Türk Telekom 100 okul yaptırmak suretiyle katkıda bulunuyor. Avea ve Türk Telekom, 200 bilişim ve teknoloji sınıfını bizzat yapıyorlar. İstiyoruz ki ziller bilgi için, aydınlık ilerleme için, birer müjde olarak çalsın. Çocuklarımız arzuyla, iştiyakla, öğrenme sevdasıyla sınıflarını doldursunlar. İki günü bir olmasın, her gün zihinleri biraz daha açık, biraz daha aydınlık olarak yuvalarına dönsünler" diye konuştu.

"150 BİN KIZIMIZI OKULA KAZANDIRDIK" Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, şartlı nakil transferi ile her ay yoksul öğrencilerin hesabına yardımda bulunduklarını da hatırlatarak, "Bu yardım erkek öğrenciler için 18 YTL, kız öğrenciler için 22 YTL. Orta öğretimde erkek öğrencilere 28 YTL, kız öğrencilere 39 YTL, annelerin hesabına yatırıyoruz. Bu bir pozitif ayrımcılıktır. Haydi Kızlar Okula kampanyasıyla 150 bin yavrumuzu okula kazandırdık. Bu umut verici bir gelişmedir. Burs ve kredi sistemimizde önemli düzenlemeler, iyileştirmeler yaptık. Yüksek öğrenimde okuyan öğrencilerimizden burs ve krediyi alamayan yoktur. Kredi ve bursunu 45 YTL'den 110 YTL'ye çıkardık. 3 ayda bir yapılan ödemeleri aylık ödeme şekline dönüştürdük. Türkiye'nin gözden çıkaracağı tek bir evladı bile yoktur" şeklinde konuştu.

Açılış töreninde konuşan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ise, Eğitime Yüzde Yüz Katkı Projesi kapsamında görülmemiş bir destek aldıklarını ifade ederek, 2.5 yılda 60 bin derslik yaptırıldığını, interneti kullanan Milli Eğitim Bakanlığı'nın atamalarda, terfi ve tayinlerde interneti kullanarak 8 trilyon tasarruf sağladığını söyledi.
Törenlere Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Ulaştırma Bakanı Binalı Yıldırım, Vali Osman Aydın ve Belediye Başkanı Mustafa İça da katıldı. Zili çaldıktan sonra açılışını yaptığı okulu gezen Başbakan Erdoğan, Avea tarafından yaptırılan okul içindeki teknoloji sınıfını gezip öğrencilerle sohbet etti.

En Çok Aranan Haberler