HABER

Erdoğan'dan AB'ye "Kıbrıs" resti

Erdoğan'dan AB'ye "Kıbrıs" resti

ANKARA (İHA) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kıbrıs'ta kapsamlı bir çözüm bulununcaya kadar güven artırıcı yöntem olarak, tüm kısıtlamaların ilgili taraflarca eş zamanlı olarak kaldırılmasını önerdi. Erdoğan, "Mevcut durumda açılım sağlamanın yolu budur" dedi.

Başbakan Erdoğan, Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanlığı'nın Finlandiya'ya devri nedeniyle AB üyesi ülkelerin Ankara Büyükelçileri'ne öğle yemeği verdi. Başbakanlık Resmi Konut'ta verilen yemeğe Başmüzakereci ve Devlet Bakanı Ali Babacan, Devlet Bakanı Mehmet Aydın da katıldı. Yemek öncesinde bir konuşma yaparak büyükelçilere seslenen Başbakan Erdoğan, Kıbrıs konusunda önemli mesajlar verdi. Türkiye'nin, AB'nin sadece teknik mevzuatını değil, uzlaşı kültürünü de benimsemeye çalıştığını belirten Erdoğan, bu sorumluluğu büyük bir ciddiyetle taşıdıklarının en iyi göstergesinin, Türkiye'nin Kıbrıs konusundaki yapıcı tutumunun olduğunu söyledi. Kıbrıs sorununun, Türkiye-AB ilişkilerini zedelemesi için büyük çaba sarf ettiklerini kaydeden Erdoğan, aynı sorumlulukla davranmayan tarafın şu anda AB'nin getirdiği avantajları Türkiye'nin katılım sürecinde istismar etmekten çekinmeyen Rum tarafı olduğunu dile getirdi.

"Bu durumu kabullenmemiz mümkün değil" diyen Erdoğan, Bilim ve Araştırma Faslı'na ait AB Ortak Tutum Belgesi üzerinde uzlaşmaya varılmasında, 3 Ekim'de yaşanan benzer bir güçlükle karşılaştıklarını vurguladı. Bu durumun Türk kamuoyunda haklı bir hassasiyet oluşturduğuna dikkat çeken Erdoğan, müzakerelerin ait oldukları müktesebat temelinde yürütülmesi gerektiğini ifade etti. Siyasi konuların bu sürece karıştırılmaması uyarısında bulunan Başbakan Erdoğan, "İleride başka fasılların müzakereye açılmasında da benzer sıkıntılarla karşılaşırsak, Türk halkının zihninde AB'nin inanırlılığına yönelik soru işaretleri derinleşecektir. Bunun önüne birlikte geçmeliyiz. Onun için bu gibi durumlarda ülkelerinizin kararlı ve adil tutum sergilemesini bekliyoruz. Kıbrıs konusu, Türkiye'nin AB'ye katılım sürecine karşı kullanılmamalıdır" dedi.

Kıbrıs'ta çözüm isteyen tarafın şu ana kadar Türkiye olduğunu belirten Erdoğan, AB üyelerinin Kıbrıs sorununa mutlaka daha geniş bir perspektiften yaklaşmaları gerektiğini söyledi. Erdoğan, Türkiye'nin Kıbrıs konusunda bir adım önde olma yaklaşımını sürdürdüğünü, bu çerçevede 24 Ocak'ta bir eylem planının hazırlandığını belirtti. Kıbrıs'ta kapsamlı bir çözüm bulununcaya kadar güven artırıcı önlem olarak tüm kısıtlamaların ilgili taraflarca eş zamanlı olarak kaldırılmasını da öneren Erdoğan, "Bize göre mevcut durumda bir açılım sağlamanın yolu budur" diye konuştu. AB zeminini kullanarak Türkiye'den tek taraflı taviz beklemenin, sorunun çözümüne hiçbir fayda sağlamayacağını dile getiren Erdoğan, Türkiye'nin ortaya koyduğu eylem planının AB üyesi ülkeler tarafından olumlu bir yaklaşımla ele alınmasını beklediklerini kaydetti. Erdoğan, Kıbrıs sorununun çözüm yerinin Birleşmiş Milletler (BM) olduğuna da vurgu yaparak şunları söyledi:
"Kıbrıs'ta acilen ihtiyaç duyulan BM zemininde kapsamlı çözüm çabaları iki taraf arasında yeniden başlatılmalıdır. Bu açıdan BM Genel Sekreteri'nin başlatacağı süreçte esaslı ilerlemeler kaydedilmelidir. Kıbrıs'ta 2 taraf arasında teknik komitelerin faaliyete geçirilmesini destekliyoruz. AB ortaklarını da BM zemininde kapsamlı çözüme yönelik çabalara odaklanmaya çağırıyoruz."

En Çok Aranan Haberler