Ermenistan ve Azerbaycan yarın Dağlık Karabağ sorununun çözümü için Rusya'nın ev sahipliğinde bir kez daha masaya oturuyor.
Dağlık Karabağ'da savaşın izleri.
Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in Kazan'daki buluşması barış umudunu da savaş endişesini de beraberinde getiriyor.
Amerika Birleşik Devletleri, Rusya ve Fransa geçen ayki G8 zirvesinin sonuç bildirgesine koydukları paragrafla taraflar üzerindeki baskıyı arttırdı.
Ermenistan ve Azerbaycan'dan, nihai çözüme zemin oluşturacak bir temel prensipler anlaşması imzalamaları istendi.
Müzakarelerde arabulucu rolü üstlenen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) bu konuda umutlu.
AGİT Genel Sekreteri Marc Perrin de Brichambaut iki liderin buluşmasını "Nihai barış anlaşması konusunda hiç bu kadar umutlu olmamıştık" sözleriyle değerlendirdi.
Erivan ve Bakü'den gelen açıklamalar ise daha temkinli.
Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan Çarşamba günü yaptığı açıklamada umutlu olduğunu söyledi, ancak "Azerbaycan'daki Ermenistan fobisi nedeniyle olumlu bir sonucu öngörmek zor" diye de ekledi.
Birçok gözlemci de gerek iki tarafın yetkililerinden gelen açıklamalara, gerekse Dağlık Karabağ'daki duruma bakarak barış ihtimalini uzak görüyor.
Savaşı sona erdiden ateşkesten 17 yıl sonra, son zamanlarda sınırdaki çatışmalar sıklaştı.
Bakü, barış görüşmeleri sonuç vermezse bölgeyi işgal edeceğini sık sık dile getirirken, Ermenistan tarafı da buna karşılık vereceğini ve savaş çıkacağını hatırlatıyor.
Birçok uzman 30 bin kişinin hayatını kaybettiği 1990'lardan farklı olarak, yeni bir savaşın daha kanlı olacağı uyarısında bulunuyor.
Savaşın bölgeden geçen boru hatlarına darbe vurmanın yanı sıra, farklı taraflara destek veren Rusya ve Türkiye'nin müdahalesini gündeme getirebileceği belirtiliyor.