Mağdurların tarifi üzerine bilgisayar ortamında eşkal çizimi yapan programların güvenilirliği tartışma konusu oldu. Emniyetin internetten indirdiği bu programların, Türk insanının fiziksel özelliklerini tam yansıtamadığı, dolaysıyla da yerli bir yazılıma ihtiyaç olduğu savunuluyor.
Emniyet Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre, mala ve şahsa karşı işlenen suçlarda bir önceki yıla göre yüzde 10 artış yaşanırken, bu yoğun suçlu ortamında polis için 1 Nisan'da yürürlüğe girecek olan Türk Ceza Kanunu (TCK), Ceza İnfaz Yasası ve Ceza Muhakemeleri Kanunu ile birlikte polisi delile götüren unsurların da önemi artacak. Avrupa Birliği Uyum Yasaları'nın ardından hızla kendini yenilemeye çalışan Emniyet Genel Müdürlüğü, bu konuda AB ülkesi ülkelerin finanse ettiği birçok projeyi hayata geçirmeye çalışıyor. Bütün bunları yapmaya çalışan Emniyet Genel Müdürlüğü'nün görgü tanıklarının tarifi üzerine tespit-eşkal çizimi yapan bir programa sahip olmadığı öğrenildi. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün taşra birimlerinde, Olay Yeri İnceleme Kimlik Tespit Şube Müdürlükleri'nde kullanılan mevcut programların birimlerin kendi imkanları ile edindikleri korsan programlar ya da internetten indirilen programlar olduğu iddia edildi.
Bu programları en çok talep eden asayiş ve terör birimleri ise yapılan çizimlerde istedikleri verimi alamadıklarından şikayetçiler. İHA muhabirinin bu konuda görüşünü sorduğu üst düzey bir emniyet yetkilisi, yapılan çizimlerin birbirlerine benzediğinden şikayet ederek mevcut programlar yurtdışından geldiği için Türk insanının fiziksel özelliklerinin çizimlerde tam yansıtılamadığını bildirdi. Batı ülkelerindeki polis merkezlerinde bu programlarının yanı sıra ressamların da görev yaptığına dikkat çeken yetkili, ressamların çizimlerinin eşkal tespitinde çok daha başarılı olduğunu vurguladı.
Emniyet Genel Müdürlüğü'nün 1998 yılında eşkal tespit programı almak için harekete geçtiği ancak geçen 7 yıl içerisinde bunun bir türlü gerçekleşmediği öğrenildi. Öte yandan, Olay Yeri İnceleme ve Kimlik Tespit Şube Müdürlükleri'nde eşkal tespitinde görev yapan polislerin büyük çoğunluğunun ise herhangi bir eğitimden geçmeden zaman içinde deneme-yanılma yöntemiyle programı öğrenerek, sanal ortamda zanlıların 'robot' çizimlerini yaptıkları belirlendi.