Türkiye'nin eski Kamerun Büyükelçisi Ömer Faruk Doğan, kanlı eylemlerle adını duyuran, yaptıkları bir açıklamayla kendisi gibi bir terör örgütü olan IŞİD’e bağlılık yemini ettiklerini ilan eden Boko Haram’ın bölgede yaşattıklarından ders alınması gerektiğini söyledi. Doğan,“Önümüze gelen çözüm süreci kavramını çok iyi değerlendirmemiz gerekir” dedi.
Kamerun’daki Büyükelçilik görevinden 20 gün önce ayrılan Ömer Faruk Doğan, Atatürk Havalimanı VIP Salonu'nda çözüm süreci ile gelen şansın yitirilmemesi gerektiğini belirterek şöyle konuştu:
“ Boko Haram’ın Afrika’da, IŞID’ın bizim güney sınırımız yakınlarında yaptığı eylemlerin bir benzerini, 30 gencimizi kaybettiğimiz dönemlerde yaşadık. Bu nedenle çözüm sürecine çok sıkı sahip çıkmamız lazım.Bölge gerek petrol, gerek uranyum, gerekse altın açısında dünyanın en zengin rezervlerine sahip. Terör örgütünün burada hayat bulması de değerlendirmemiz açısından bir başka önemli bir boyut ifade ediyor. Aynı Türkiye’nin güneydoğu bölgesinin tarım potansiyeli ve petrol rezervi ve diğer elementlerin zenginliği açısından olması gibi.İşte buradan hareketle kendi üzerimize düşen dersi çıkartmamız gerekiyor. Neticede çok hassas, çok makul davranıp önümüze gelen bu çözüm süreci kavramını çok iyi değerlendirmemiz lazım. Bu şansımızı yitirmememiz gerekiyor.”
30 BİN GENÇ DAHA KAYBETME LÜKSÜMÜZ YOK
Ömer Faruk Doğan, Boko Haram’ın son bir buçuk yıl içinde 10 bin kişiyi katlettiğini ve bizim de yeniden bir 30 bin genç daha kaybetme lüksümüz olmadığını belirterek, konuşmasına şöyle devam etti:
“ Öncelikle bu terör örgütlerinin yapısına ve bölgelerin önemine bakmamız lazım. Gerek IŞİD, gerek El Kaide, gerekse de Boko Haram, üçünün birbiriyle paralelliği, benzerliği ve bölgelerin de stratejik önemleri açısından her an gündemdeler. Türkiye ile ilgisi şudur:
Türkiye çok sıcak bir çözüm sürecine girdi. İnsanımız, sorumluluk hisseden bütün vatandaşlarımız bu hadiseleri iyi değerlendirmeli. Bu hadiselere bakarak bizim kendi çözüm sürecimizin ne kadar büyük bir öneme haiz olduğunu, herkesin bu süreci desteklemek konusunda ne kadar sorumluluk sahibi olması gerektiğini gündeme getirme açısından önemli.
Boko Haram 2014-2015 yılı içersinde 10 bin’in üzerinde insanın katledilmesine sebebiyet verdi. Biz ise geçmişte 30 bin’in üzerinde gencimizi kaybettik. Bu çözüm süreci ile ilgili şans bize ikinci defa gelmez. Eğer bu hadiseleri çok iyi değerlendirip kendi üzerimize çıkan vazifeyi çıkartamaz ve samimi bir şekilde çözüm sürecini her bir vatandaş olarak destekleyemezsek, ikinci bir 30 bin gence lüksümüz yok. Özellikle bunun altını çizmek istedim."
FİZİKİ MEKAN FARKI VAR
“Boko Haram IŞID ile bir paydaşlık, ortaklık yemini ettiğini duyurdu. Yakında yapılması planlanan Musul operasyonu sırasında Boko Haram’ın IŞiD’e desteği nasıl olur? şeklindeki bir soruyu ise eski Büyükelçi Doğan şöyle cevaplandırdı:
“ Genel itibariyle değerlendirdiğimiz zaman IŞiD'in eylem şekli, amaçları Boko Haram’ın eylem şekli ki Bako Haram, ‘ Batı anlayışı ile eğitime hayır’ anlamına geliyor. Bir kere kamuoyunun bunu bilmesi gerekir. Bu hareket noktası ile bugün geldiği nokta gerçekleştirdiği eylemlerin paralelliği ilgili bir yaklaşım ortaya koymamız gerekiyor ki, IŞiD’i anlayalım, Türkiye’yi anlayalım. Birliktelik noktasına gelince, ben çok büyük bir destekle, karşılıklı paylaşım, yani fiziki anlamda paylaşım olacağını zannetmiyorum. Çünkü çok büyük bir fiziki mekan farkı var. Ama birbirlerini cesaretlendirme anlamında katkı sağlayacağını düşünüyorum. Şahsi düşüncem odur ki, her iki örgütün nemalandığı, ilham aldığı kaynaklar birbirinin benzeri, birbirinin paralelidir."