Dünyanın en büyük sosyal paylaşım sitesi Facebook'un CEO'su Mark Zuckerberg, içerik konusunda hizmet verdikleri ülkelerin farklı hukuki ve kültürel yapılarını dikkate alacaklarını açıkladı.
Zuckerberg içerik kaldırma konusundaki yeni düzenlemelerine örnek olarak "Türkiye'de Atatürk'e hakaretin suç olmasını, pek çok Müslüman ülkede kutsala hakaretin yasaklanmasını ve Almanya'da Holokost inkarının suç kabul edilmesini" gösterdi.
Facebook kullanıcı içeriğini düzenleyen yeni "Topluluk Standartları"nın yanı sıra, 2014'ün ikinci altı ayını kapsayan içerik kaldırma raporunu da yayımladı.
Buna göre 2014'ün ikinci yarısında Türkiye'de hükümetten gelen talep üzerine 3624 içerik kaldırıldı.
Bu rakam günde yaklaşık 20 adet içeriğin kaldırılmasına tekabül ediyor.
Türkiye'de 5651 Sayılı Kanun çerçevesinde mahkemeler ve Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın talepleri üzerine kısıtlama ve içeriğin kaldırılması uygulamalarının Atatürk'e hakaret, kişisel hakların ihlali ve özel hayatın korunması kapsamında olduğu belirtildi.
Atatürk'e hakaret ile ilgili kısıtlama sosyal medyada #Atatürkkriteri etiketiyle paylaşıldı. Bazı kullanıcılar bu kararı sevinçle karşılarken, bazıları eleştirdi.
Zuckerberg kişisel Facebook sayfasından yaptığı açıklamada, yeni düzenlemeyi şu ifadelerle savundu:
"Bizim insanların çoğunun mümkün mertebe sesini duyurabilmesi felsefemiz, iş hayatıyla değil, dünyayla iletişime geçme misyonumuzla şekilleniyor. Bugün dünyada birkaç ülkede Facebook yasak ama hala işlerimiz iyi gidiyor. Birkaç ülkede daha yasaklansak bile işlerimiz iyi gitmeye devam edecektir. Ama bu yasak, o ülkedeki insanlara zarar verir. O insanların seslerini duyurmaya ihtiyacı var. Bizim sorumluluğumuz, onların seslerini duyurabilmeleri için elimizden geleni yapmak."
Saygılı davranış teşvik edilecekYenilenen Topluluk Standartları'na göre Facebook; tehdit, kendine zarar verme, intihar, "terör" veya suç örgütü, taciz, cinsel şiddet ve sömürü ile alkol, tütün ve uyuşturucu gibi ürünleri içeren paylaşımları yakın merceğe alıyor.
Düzenleme bu tür aktiviteleri içeren veya destekleyen içeriklerin kaldırılmasını ya da hesapların kapatılmasını ve gerekli hukuki işlemlerin yapılmasını öngörüyor.
Düzenlemenin başlıkları arasında "kamuya mal olan kişilere saldırı" da yer alıyor ve bu tür kişilerle ilgili tartışmalara ve haber paylaşımlarına izin verildiği ancak gerçek kişilere olduğu gibi tehdit ve nefret söylemine karşı korundukları belirtiliyor.
Facebook ayrıca saygılı davranışı da teşvik eden bazı önlemlere yer veriyor.
Buna göre ihtiyaçları, güveni ve çeşitliliği dengelemek adına hassas içeriklerin kaldırılabileceği veya bu tür içeriklerin kısıtlı kitlelere ulaşabileceği belirtiliyor.
Çıplaklık, nefret söylemi ile şiddet ve grafik görüntüler içeren paylaşımların, bu kapsamda değerlendirildiği kaydediliyor.