ANKARA (ANKA)- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, TBMM Genel Kurul'da görüşmeleri devam eden, "mayınlı arazilerin temizlenmesi" tasarısına karşı çıkan muhalefet partilerine yanıt verirken, "Yıllarda farklı etnik kimlikte olanlar ülkemizden kovuldu. Bu aslında faşizan yaklaşımın sonucuydu" sözleri tepkiye neden oldu.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen ile MHP Genel Sekreteri Cihap Paçacı ve CHP İstanbul Miletvekili Şükrü Elekdağ, ANKA'ya Erdoğan'ın bu sözlerini değerlendirdi:
CHP'li Öymen, Başbakan Erdoğan'ın sözlerini, "Kabil değil" diyerek değerlendirdi. Öymen, geçmiş hatalardan bahsederken, etnik kökenleri nedeniyle yurt dışına gönderilen hiç kimseyi hatırlamadığını söyledi. Öymen, "Başbakan ne demek istedi anlamadım. Acaba, ‘istemeyen çeksin gitsin' demek mi istiyor. Ne demek istediği belli değil" dedi.
70 milyon insanın telefon konuşmalarını dinlemenin faşistlik olduğunu ifade eden Öymen, "Türkiye'nin geçmişinde hataları oldu elbette, ama Türkiye'yi faşistlikle suçlamak doğru değildir. Türkiye geçmişte faşizmin elinden 100 bin orduyu kurtardı. Diplomatlar trenleri durdurmadı mı, Lodos Adası'ndan Almanya'ya Yahudileri telsim etmedik mi… Türkiye'yi geçmişte ‘faşizmle' suçlamak haksız, insafsızlıktır" diye konuştu.
-MALİYE BAKANLIĞI KUŞKU YARATTI-
CHP İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ da, Başbakan Erdoğan'ın, "faşizm" benzetmesiyle ne demek istediğini anlayamadığını, geçmişte etnik kökenleri nedeniyle yurt dışına çıkarılan kimseyi hatırlamadığını söyledi. Elekdağ, TBMM Genel Kurul'da görüşmeleri devam eden Türkiye ile Suriye sınırları arasında mayın temizleme ile ilgili tasarının bir an önce geri çekilmesi gerektiğini savundu.
Elekdağ, "NATO'ya bağlı NAMSA teşkilatının mayınları en etkili şekilde ekonomik bir bedelle temizleyebileceği anlaşılmıştır. Aklın yolu bu işi NAMSA vasıtasıyla yapmaktır. Büyük alanın ekonomik açıdan değerlendirilmesi ancak bundan sonra düşünebilir" dedi.
NAMSA seçeneğinin Maliye Bakanlığı tarafından en başından dikkate almadığı belirten Elekdağ şöyle dedi:
"Maliye Bakanlığı şüphelere yol açmıştır. Kuşkulara yol açmıştır. Başbakan konuya bölgenin stratejik önemini dikkate almadan yaklaşıyor. Bu bakımdan görüşlerini değerlendirmek mümkün değil. Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün açıklamalarına kulak vermesine dikkat çekerim. Bundan sonra yapılacak en doğru şey hükümetin yasa tasarısını Meclis'ten çekmesidir. Başbakanın ne demek istediğini anlayamadım."
-MHP : BAŞBAKAN TARTIŞILAN KONUYU GİZLEMEYE ÇALIŞIYOR-
MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı ise, Başbakan Erdoğan'ın, benzetme yaptığı olayla bu konunun hiçbir alakası olmadığını dile getirdi. Paçacı, Başbakan'ın bu sözleriyle esas tartışılan konuyu gizlemeye çalıştığı suçlamasını getirerek şöyle dedi:
"Mayın temizleme tasarısıyla İsrailli bir firmaya sınır boyunda 49 yıllığına yerleşme izni veriyor. Sınır güvenliği açısından ve en verimli topraklarını yer altı ve yer üstü zenginlikleri olan topraklarını bir başka ülkeye 49 yıllığına verilmesini MHP olarak sakıncalı buluyoruz. Biz mayın temizlenmesine karşı değiliz, biz ihale şekline karşıyız. Genelkurmay'ın görüşüne katılıyoruz. NATO'ya bağlı NAMSA şirketinin temizlemesi daha doğru olur." (ANKA)