İZMİR (İHA) - Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre inmenin (felç), dünyada kalp hastalıkları ve kanserlerden sonra üçüncü ölüm nedeni olduğu bildirildi.
Türk Kardiyoloji Derneği (TKD) Hipertansiyon Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Giray Kabakçı, Kalp Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, "Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre felç, dünyada kalp hastalıkları ve tüm kanserlerin toplamından sonra üçüncü sırada yer alan ölüm nedenidir. Dünyadaki inmelerin üçte ikisi ise az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde görülmektedir. İnmeye bağlı ölüm oranının 2020 yılında özellikle yaşlanan nüfusun ve az gelişmiş ülkelerde sigara içme alışkanlığının artması nedeniyle iki katına çıkacağı tahmin edilmektedir. İnmeyi oluşturan değişik risk faktörleri vardır, ancak günümüzde tüm inmelerin yüzde 62'sinden yüksek tansiyon sorumludur" dedi.
Türk Kardiyoloji Derneği Hipertansiyon Çalışma Grubu'nun 1.5 yıl süren ve ülkemizde kendi alanında bir ilk olan Türkiye'de Hipertansif Hastalarda İnme Riski Araştırması (THINK) hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Kabakçı, "Biz araştırmada hipertansiyonu olan kadın ve erkeklerde 10 yıllık inme riskini araştırdık. Bu risk Türkiye genelinde yüzde 17, erkeklerde yüzde 21, kadınlarda ise yüzde 15 olarak hesaplandı. İnme olasılığı cinsiyete göre incelendiğinde, kadınların yüzde 50'sinin 10 yıllık inme olasılığının yüzde 10'dan daha yüksek olduğu görülmektedir. Buna karşın erkeklerde yüzde 10'dan fazla 10 yıllık inme riski taşıyanların oranı yüzde 76'dır" diye konuştu.
Bu arada, çalışma süresince 7 bölgede, 22 ilde ve 39 merkezde 15 bin 200 anket formu dahiliye uzmanı veya kardiyolog olan hekimlere dağıtıldı. Tamamlanan anket sayısı çalışma sonunda 7 bin 131 oldu. 54 yaşın üzerindeki hastalarda toplam 6 bin 790 kişinin hasta değerlendirme formu istatistiksel analize alındı. Bu sayıdaki bir dağılım Türkiye genelini yansıtacak şekilde toparlandı. İnme olasılılığını belirlemek için tüm dünyada kabul gören, hipertansif hastalarda inme olasılığı cetveli kullanıldı.