HABER

Felç olursun denilen hasta şifa buldu

Konya’da boynundaki omurilik kanalının aşırı daralması nedeniyle felç olma tehlikesi olan 70 yaşındaki Kamil Kandemir, ameliyatla yerleştirilen özel suni omurga sayesinde sağlığına kavuştu.

Elektrik mühendisi Kamil Kandemir, ellerinde uzun zamandır bulunan ve giderek artan kuvvetsizlik şikayeti ile Konya’da ve diğer illerde birçok önemli sağlık merkezine başvurdu. Kendisine boyun omurilik kanalında aşırı derecede daralma olduğu, ameliyat olması gerektiği ancak bu ameliyatın sonucunda felç olacağı ya da ölebileceği söylenerek ameliyat edilmediğini belirten Kandemir’in durumu giderek kötüleşti. En son Medicana Konya Hastanesi’ne başvuran Kandemir, durumu incelendikten sonra Beyin, Sinir ve Omurga Cerrahisi Kliniği'nde Doç. Dr. Özerk Okutan ve Op. Dr. Soner Çivi tarafından ameliyat edildi. Felç olma tehlikesi bulunan Kandemir, ameliyat sonrası sağlığına kavuştu.

Doç. Dr. Özerk Okutan, boyun omurilik kanalında çok ciddi seviyede daralma olan hastanın uzun süre ameliyat edilmediği için iyice rahatsızlığının ilerleyerek omuriliğinde hasara neden olduğunu söyledi. Bu yüzden de kollarında ve ellerinde felce yakın kuvvet kayıpları oluşan Kamil Kandemir’in hastanelerinin sahip olduğu yüksek teknolojik imkanları da kullanarak ameliyatını gerçekleştirdiklerini kaydeden Okutan, “Tüm ameliyat boyunca sinir akımlarını kontrol ederek boyun omurlarının bir tanesini tam, diğerini de yarım çıkararak omuriliğe baskıyı kaldırdık. Çıkardığımız omurgaların yerine de titanyumdan yapılmış özel bir suni omurga yerleştirdik. Tüm ameliyatı özel mikroskobumuz altında gerçekleştirdik. Bizim sık yaptığımız, oldukça zor ve tecrübe gerektiren bir ameliyat tekniği” dedi.

Doç. Dr. Okutan, boyun omurilik kanalı darlığı hastalığına nasıl tanı konulacağı ve nasıl tedavi edileceği ile ilgili olarak, “Hastaların çoğunda boyun veya kol ağrısı vardır. Kollarda ve ellerde güçsüzlük, his kaybı, gömleğini düğmeleyememek, kavanoz kapağını açamamak, kaşığı tutamamak gibi ellerde beceriksizlik sık görülür. Ayrıca, yürüme zorluğu, bacaklarda kuvvetsizlik, ilerleyen vakalarda yardımsız yürüyememe ile idrar ve gaytayı tutamama ortaya çıkabilir. Hastanın şikayetleri, muayenesi çok önemli. Ayrıca manyetik rezonans görüntüleme (MR), tomografi ve bazı sinir iletim testleri gibi tetkiklerle tanıyı koyabiliyoruz. Bu hastalık boyun fıtığı değil. Omurgalar arasındaki diskleri, omuriliği saran zarları ilgilendiren bu yapıların ve omurganın anormal kireçlenmesi, kalınlaşması ile ortaya çıkan bir omurilik hasarı. Omurilik çok hasar görür ve geç kalınırsa kötüye gidiş ve düzelememe riski olabilir. O nedenle boyun, kol ağrıları olan hastalarda kollarda, ellerde uyuşma ve ince hareketlerde beceriksizlik başlamışsa geç kalmadan Beyin ve Sinir Cerrahisi'ne başvurmalarında fayda olacaktır. Bu hastalıkta çoğunlukla da cerrahi tedavi yapılır. Omuriliği hasara uğratan anormal yapıları çıkarmak gerekir. Hastanın durumuna göre omurganın kendisini ya da arka çıkıntılarını almak gerekebilir. Oldukça tecrübe gerektiren teknik ameliyatlardır” şeklinde konuştu.

En Çok Aranan Haberler