Filistin lideri Mahmud Abbas
Filistin Yönetimi ABD'nin itirazlarına rağmen, Birleşmiş Milletler'de 'üye olmayan gözlemci devlet' statüsü için 29 Kasım'da resmen başvuruda bulunacağını açıkladı.
ABD ve İsrail Filistin'in bu talebine karşı çıkıyor.
Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas ise, ne ABD'yi, ne de İsrail'i karşılarına almak istediklerini, başvurularının kabul edilmesi halinde ertesi gün İsrail'le görüşmelere başlamaya hazır olduğunu bildirdi.
Kahire'deki Arap Birliği toplantısında konuşan Abbas, Arap ülkelerinden destek istedi.
Filistinliler 2011'de BM'ye tam üyelik için başvurmuşlar, ancak taleplerini Güvenlik Konseyi'nden geçirememişlerdi.
Filistinli grupların çoğunu bünyesinde toplayan ve İsrail'le görüşmeleri yürüten Filistin Kurtuluş Örgütü, BM'de sadece sürekli gözlemci statüsünde bulunuyor.
Aynı zamanda FKÖ'nün de lideri olan Mahmud Abbas, Filistin'in İsrail'in 1967'de Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Gazze Şeridi'ni işgalinden önceki sınırlar temelinde üye olmayan gözlemci devlet statüsüne getirilmesini istiyor.
Filistinlilere şu anda Vatikan'ın sahip olduğu bu statü verilirse, BM kurumlarına ve Uluslararası Ceza Mahkemesine katılmalarının önü açılacak.
Filistin başvurusunun kabul edilmesi için BM Genel Kurulu'nda katılanların salt çoğunluğunu alması yeterli. Tam üyelik başvurusunda bulunsalardı BM Güvenlik Konseyi'nde olacağı gibi veto tehlikesi yok.
Bu nedenle talebin kabul edilme ihtimali yüksek. Ancak ABD ve İsrail, Filistin Yönetimi'nin başvuruda ısrar etmesi halinde mali yaptırım tehdidinde bulunuyor.
ABD Başkanı Barack Obama, daha önce Mahmud Abbas'tan başvurudan vazgeçmesini istemişti.
Abbas'ın Pazar gecesi Obama ile uzun bir telefon görüşmesi yaptığı bildiriliyor.
Beyaz Saray da Obama'nın "BM'de tek yanlı girişimlere karşı olduğunu" ve Orta Doğu'da barış için doğrudan müzakerelere destek verdiğini bildirdi.
ABD ile İsrail, ancak müzakere yoluyla bir Filistin devleti kurulabileceğini söylüyor.
Filistinliler ise girişimin müzakerelere alternatif değil, sadece ellerini güçlendirecek bir unsur olduğunu belirtiyor.
İsrail ile Filistinliler arasındaki görüşmeler, Yahudi yerleşim merkezleri ve Filistinlilerin devlet talebi yüzünden kesilmişti.
Ramallah'daki BBC muhabiri Jon Donnison, Mahmud Abbas tüm Filistinlileri temsil etmediği için durumun daha da karmaşık hale geldiğine dikkat çekiyor.
Gazze'yi yöneten Hamas, BM başvurusunu zaman kaybı olarak görüyor.