TRABZON (İHA) - Fındık dallarının artık yeşermeye başladığı Nisan ayında fındık tarımı için yapılması gereken bir dizi çalışmalar olduğu belirtildi. Trabzon Ticaret Borsası'ndan (TTB) fındık tarımı ile ilgili olarak yapılan yazılı açıklamada, "Fındık çotanakları bu aydan itibaren belirmeye başlamıştır. Genelde fındık bahçelerinde Fındık Kozalak Akarı ile ilaçlı mücadelenin yapılabildiği dönem bu aydır.
Ocak başına ortalama 30 kozalak var ise yeni sürgünlerde dipten itibaren 3 yaprak geriye devriliyorsa derhal ilaçlamaya başlanmalıdır. Böylece Fındık Filiz Güvesi ile de mücadele edilmiş olur. Çünkü, fındık filiz güveleri de kış kozalakların içinde geçirirler ve ilk baharda yeni gelişen tomurcuklarla sürgünlerde galeri açarak kurumalarına neden olur. İlaçlama 15 gün tekrarlanırsa daha iyi sonuç alınır. İlaç atılan bahçelere 30 gün süre ile hayvan sokulmamalıdır" denildi.
Son yıllarda özellikle şekilsiz iç fındık zarar şekliyle tanınan ve halk arasında pis kokulu böcek olarak bilinen Fındık Yeşil Kokarcası ve zararın yoğun olduğu bahçelerde kışlamış erginlere karşı ilaçlı mücadelenin Nisan ayının ikinci yarısında yapılması gerektiğinin belirtildiği açıklamada, "Sabahın erken saatlerinde 10 ocak silkelenmeli ve en az 1 kışlamış ergin düşerse ilaçlama dekara 8-10 lt su atılarak yapılmalıdır. Azotlu gübreleme geçmişse, bu ay içinde kullanılabilir" şeklinde bilgi verildi.